December Madness

December you either love it or you hate it. Voor mij begon het eigenlijk 3 jaar terug met een sessie op Mar-Peche in december. Nu hoef ik denk ik niet uit te leggen dat dit een hele taaie sessie was. Toch moest en zou ik terug naar Frankrijk gaan in December. Op een of andere manier lukte het me dit jaar pas weer een sessie te plannen. Zoals gebruikelijk weer behoorlijk last minute maar uiteindelijk terecht gekomen op een water van 5 hectare net onder Limoges. Een water dat ik al een paar keer eerder bevist had. De voorspellingen waren erg zacht voor de tijd van het jaar met een zeer hoge luchtdruk en bijna volle maan. Geen idee wat dit me zou gaan brengen. Normaal gesproken zou ik niet heel enthousiast worden van deze omstandigheden maar deze keer bleek echt anders te zijn.

Soms lijkt alles te lukken

Soms lijkt alles te lukken

De omstandigheden bleken echt bizar, ik stond in december in mijn T-shirt mijn bivvy op te zetten. Tegen de tijd dat eindelijk hengel nr. 3 op een interessante plek lag was het natuurlijk al lang en breed donker. Het gekke was dat verschillende vissen redelijk actief waren en zich duidelijk lieten zien. Aangezien ik het gehele water voor mij alleen had lieten ze zich uiteraard ver achter mijn gekozen spots zien. Tijdens de eerste nacht werd duidelijk dat dit alles behalve de verwachte winter sessie zou gaan worden. Binnen 4 uur begon de middelste E.C.U. aarzelend te piepen en de brasem- achtige aanbeet resulteerde in een prachtige spiegel van bijna 47lb. Wie had dit durven dromen! Toch was dit pas het begin van één van mijn meest bizarre eerste nachten. Ik denk dat op het moment van zonsopkomst ik ongeveer een uurtje geslapen had, niet heel raar als je lijstje begint met vier vissen van boven de 40lb en twee van 30lb op de eerste nacht. Gesloopt, verbaasd en vol vertrouwen genoot ik van de april-achtige eerste dag. Waar zou dit heen gaan?

Overdag bleef het de eerste paar dagen verrassend stil, dus kon ik me op mijn gemak voorbereiden op de nachten. De combinatie van gebroken A2 Baits CT boilies in verschillende maten, gemixte pellets, zoete mais en veel maden bleek erg geliefd. Gevist werd er met een vrij korte combi-rig met een 12mm balanced pop-up getopt met 4 a 5 maden, een creatie die mij al een hoop leuke vissen heeft opgeleverd en die ik nu dus met het volste vertrouwen weer in kon zetten.

Goed materiaal is het halve werk.

Goed materiaal is het halve werk.

De gekte bleef maar doorgaan, in het begin alleen s ’nachts en later in de week begon het zelfs in de middag al te lopen. De derde nacht begon net als de eerste met wederom een spiegel van net geen 47lb, nog geen uur later in de stromende regen melde zich vis nummer twee in de vorm van wederom een spiegel maar dan net even groter. Yesss de eerste boven de 50lb. Mijn week kon echt niet meer stuk en ik had nu vis op alle drie mijn spots. De vis ging tijdelijk in de retainer in de hoop dat de regen zou stoppen zodat ik een paar knappe plaatjes kon schieten. De regen werd natuurlijk niet minder en daar ging hengel nr. 3 af en met een hyperactieve dertiger had ik dus alle hengels op de kant. Zelf helemaal doorweekt vond ik het welletjes, camera in de tent opgesteld, onthaakmat ervoor en dan maar foto’s in de regen. Inmiddels nat, koud en een grote chaos op mijn stek besloot ik dat het goed was voor deze nacht. Ik moest echt even een paar uurtjes tukken.

Een haarscherpe pop-up combi-rig getopt met maden

Een haarscherpe pop-up combi-rig getopt met maden

Achteraf gezien een goede zet geweest want de twee dagen daarop resulteerde in 8 vissen per nacht, het was niet normaal meer de teller bleef maar lopen. Had ik eigenlijk wel genoeg aas mee? Nee dus want wie verwacht dit nou in december met een water temperatuur van 8,5 gr. De laatste dagen werd er dus net iets zuiniger gevoerd maar het bleef evengoed gewoon doorlopen. Wel moest ik blijven zoeken naar nieuwe interessante spots want ik merkte dat spots minder gingen lopen, maar dan nam de nieuw gevonden spot het dus gewoon over.

Volle bak vangen met een watertemperatuur van 8.5 graden!

Volle bak vangen met een watertemperatuur van 8.5 graden!

Nog nooit had ik in 1 week tijd meer dan 36 karpers gevangen maar het begon er op te lijken dat ik hier wellicht overheen zou gaan. Op dit water had ik er echter nog nooit meer dan 21 weten te pakken. Niet te filmen, maar de laatste nacht gebeurde het toch echt nr. 37 werd geland en de laatste ochtend tijdens het inpakken kwam nr. 39 op de mat. De eerste die ik in de ochtend ving die week. Tijdens het inpakken had ik nog steeds op twee spots vis op mijn stek maar ja je moet toch echt een keer stoppen. Aas bijna op, ik bijna op, maar ik kon het niet bevatten wat een resultaat.

Uiteindelijk naar huis met voor mij een ongelofelijk resultaat, alle 39 runs resulteerde in vis op de mat met 13 stuks boven 40lb, 2 stuks boven de 50lb en een gemiddeld gewicht van 36lb.

Ik zeg heerlijk, voorjaar in december !

December madness, what’s next

Marc Musch

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.