Domaine de madagascar; Thimon en Pumba

De eerste indruk van Domaine de Madagascar was goed. Een langwerpig water wat een idyllische uitstraling heeft door de eilanden die er niet alleen carpy uitzien maar ook zo ruiken. Thimon en ik pakte het 2e strootje in de loting en hadden daarmee een 2e keuze als het gaat om stekken. We kozen voor stek La Haie wat volgens Ludo, de beheerder, een van de beste stekken van het water moest zijn. De stek zag er ook goed uit. Een wijde scope over de achterkant van het water. Aan beide zijden van de stek stond een groot lelieveld wat er zeer carpy uitzag.

De stek zou vooral strategisch enorm interessant moeten zijn doordat de stek de mogelijkheid boodt om de doorgang tussen de 2 waterpartijen flink af te vissen. Toch maakten we geen goede start. Nu hadden we de eerste nacht ook niet gelijk de intentie om de stekken volledig uit te peilen. De dag erop zouden we overigens alle tijd van de wereld hebben. Toch hadden we de eerste avond een run op de rand van het linker lelieveld. Helaas was de vis snel gevlogen.
 


De dag erop was het tijd om de stek eens goed te bekijken. Na de nodige intel te hebben opgedaan bij Ludo, bleek de oude rivierbedding die een 50 meter voor onze kant lag, een ideale hotspot te zijn. Niet dus, Na 2 uur peilen, staafmarkers plaatsen en sectorvoeren, vingen we in 3 dagen tijd slechts 2 karpertjes. Met 1.5 kilo en een heuse vis die net iets zwaarder was, was de oude rivierbedding niet erg productief. Kreeftenvissers hadden er waarschijnlijk wel aan hun sjorren kunnen komen. 30 mm boilies werden zonder pardon van de hair afgesabbeld en daarom werden de boilies al snel gewisseld voor imitatie aas. De aangevoerde plekjes aan de linkerkant van onze stek boden gelukkig wel soelaas. Vooral in de nachtelijke uren wilde er nog weleens een hengel aflopen met als gevolg een karpertje van een pondje of 10.
 


La Haie


Het werd ons vrij snel duidelijk dat we de vis niet cadeau kregen. We moesten een nieuwe tactiek uitdenken om toch de vangsten te upgraden. Doordat de meeste aanbeten uit de lelies kwamen links van ons, besloten we dieper de lelies in te vissen. Een drietal derde steunen met v-hals werden geplaatst aan de rand van de lelies welke ervoor moesten zorgen dat er zoveel mogelijk lijn bovenwater bleef en niet kon blijven hangen in de lelies. Door een draaiende wind, zou de linkerkant van de stek steeds productiever moeten worden en daar wilden we van profiteren. Onze aanpak lukte gedeeltelijk. We vingen een aantal vissen tot een 11.4 kilo. Toch waren de aantallen en gewichten niet om over naar huis te schrijven.

Op dinsdag besloten we maximaal te gaan vissen wat betekende dat de lijnen een 200 meter werden uitgevaren. Na een 30 minuten kregen we beet maar de afstand bleek te ver te zijn en voordat we bij de vis waren, was de vis wederom gevlogen. Deze aanpak zou het ook niet gaan worden. Toch kwam Thimon met een aardig ludiek idee. Waarom niet die stekken die we niet kunnen bereiken vanaf de boot vissen?
 


Een topvis in een notendop


Het is woensdagochtend als we de Kolibri volladen met steunen, hengels, onthaakmat en uiteraard voer. Niet veel later staan er 3 hengels op hoge steunen te wijzen naar de horizon. Een tiental meter daarachter achter een paar rietpollen, zitten Thimon en ik languit in het bootje. De hengels stonden op scherp, ons beste aas was geselecteerd en de haken waren scherp, vlijmscherp!

Na een uur vissen knalt de hengeltop van de linker hengel naar beneden en schreeuwt een Delkim of hij in brand staat. Ik land niet veel later een 15 pond schubkarper. Het vertrouwen is hoog, we zitten gespannen in de boot. Toch leverde de 5 uur daarna geen vis meer op. Zoals eerder was de vis gevlogen en leek niet meer terug te komen. Op woensdag besluit Thimon dat het wel welletjes is geweest. Hij had er al 2,5 week opzitten aan de Franse waterkant en kiest eieren voor zijn geld. De gedachte aan een warm thuis zorgde ervoor dat hij donderdagochtend in alle vroegte wegreed naar Nederland. Moe was hij wel! Alsof de duvel ermee speelde, kregen we die nacht 4 aanbeten welke allemaal weer van de linkerkant afkwamen. We landden 3 karpers tot wederom een 10 pond.
 


Even poseren


Donderdagochtend 8:00 uur. Het kampement is aardig afgebroken en enkel mijn tent verraad nog dat er wordt gevist. Ik besluit die dag de lijnen uit te lopen met het waadpak naar de stekken waar de nacht ervoor nog 4 aanbeten vanaf kwamen. Vrijdagochtend 8:00 uur. Ik wordt wakker met het besef dat er geen enkele hengel is afgelopen die nacht. Ik zet een bak koffie, eet een halve zak brioche leeg en besef mij opeens dat de linkerhengel wel erg strak staat. De Delkim had geen piep gegeven. Althans, geen piep die ik had gehoord. Ik loop het water in, pak de hengel op en voel dat er nog wel degelijk vis aan zit. Niet veel later land ik een schubnugget van wederom een pondje of 10. Het baart mij zorgen dat er geen hengel is afgelopen. Ik besluit wederom te kiezen voor een nieuwe aanpak. 2 hengels pal voor de stek op een 20 en 30 meter, wijdverspreid boilies schieten, lompe aaspresentaties en flink wat klein aas rondom scheppen. Franse stijl karpervissen dus.
 


Buigen of barsten


Tegenover mijn stek zijn sinds een paar dagen een paar Franzen neergestreken die met deze methode zowaar vis vangen. Ik geef het daarom ook maar een kans. En met deze tactiek ben ik bij het moment gekomen dat ik dit stuk zit te typen. De hengels liggen er nu een uur in en ik ben benieuwd of deze methode mij vis gaat opleveren. Is het vanavond niets, dan ga ik beginnen aan de grande finale. Een flink wijdverspreid voeroffensief rondom mijn gehele stek van kleine partikels en boilies. Die vissen moeten toch de lokken zijn niet! Hopelijk zit er nog een mooie vis in het verschiet.

 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.