Een frisse start

Vandaag de eerste sessie van het jaar 2018 gevist. Het was weer even wennen, omdat ik geruime tijd niet aan vissen heb gedacht. Mijn motivatie was beneden alle peil. Soms gebeuren er nu eenmaal dingen in je leven waar je geen vat op hebt en moet je de demonen uit je verleden bevechten om daarna weer verder te kunnen gaan. Dat punt had ik gelukkig weer teruggevonden toen eind vorig jaar de blaadjes van de bomen vielen en ik tijdens het wandelen een karper zag liggen onderaan een brug. Zo’n herkenbaar beeld. Het riep allerlei herinneringen en emoties op die zo heftig waren. Alsof een atoombom in mij afging en de drang naar vissen mij had geknecht. Thuisgekomen nam ik voorzichtig mijn eerste stappen op het internet, want ik had maanden geen omkijken gehad naar karpervissend medialand. Het interesseerde mij gewoonweg niet. Wat mij gelijk opviel was dat er eigenlijk niet zo heel veel veranderd was. Korda was nog gewoon groen van kleur en men ving nog steeds karper ter meerder glorie des bedrijven d.m.v. de alom bekende #hashtag.

Welnu. Er moest gevist worden en alle spullen lagen nog steeds stof te happen in de schuur. Na een korte inspectie en schoonmaakbeurt was ik ready to go. Ik had mijn oog op een water laten vallen waarvan ik wist dat er een flink aantal karpers rondzwemmen, dit omdat Edwin Stoffels en ik deze er zelf op hebben gezet. Echter was het nu hartje winter en ik weet dat je van een koude kermis thuis kunt komen. Maar goed, eerst maar eens wat andere zaken op orde stellen.

De eerste voorbereidingen waren de dagen ervoor al gemaakt. Voeren heb ik bewust niet gedaan. Rustig beginnen, je stekje uitpeilen, kijken en een single haakaasje inleggen. Rond een uur of 8 in de ochtend gaf ik acte present, snel even een kom Brinta en een kop koffie naar binnen en gaan. Man wat was het fris. De koude ochtendnevel kroop stiekem mijn broekspijpen in en dat is niet de bedoeling! In de winter is het belangrijk dat je warme kleding aan hebt. Goede schoenen zijn ook een must. Voorlopig volstaan mijn oude Meindls nog. In de schoenen heb ik een zooltje gedaan met schapenwol aan de onderzijde, het werkt super en houd je voeten lekker warm. Zo nu en dan even een rondje lopen doet ook wonderen en natuurlijk de inwendige mens niet vergeten! Tijdens de koude wintermaanden mag ik graag gebruik maken van gaiters. Dit zijn een soort van beenkappen die je over de schacht van je schoen draagt. Dit voorkomt dat er geen water en wind in kan gaan. Wat ik ook wel een pluspunt vind is dat het je broekspijpen beschermt en voorkomt dat je broekspijpen gaan slepen door het vuil. Schone en droge sokken/schoenen zijn echt een must!

De beenkappen houden mijn onderbenen droog en warmDe beenkappen houden mijn onderbenen droog en warm

Vandaag had ik geen auto tot mijn beschikking, dus moest ik wel improviseren. De stek die ik voor ogen had was aan te fietsen dus dat was geen probleem, maar mijn “ fietskar project” staat nog in de kinderschoenen en is nog lang niet af. Maar goed, er moest gevist worden op deze mooie en zonnige dag. De fietskar moet van het jaar nog verder vorm krijgen en zal vooral voor de wateren in de directe omgeving gebruikt worden. Een oudere man stond eerder naar mijn kar te kijken en we raakten in gesprek. Ik zei dat er eigenlijk nog een grote bak op geplaatst moet worden, maar hoe en wat wist ik niet. De man zei vervolgens: “De basis is goed en het kan soms lang duren eer iets naar wens is, maar meestal is het product er dan ook naar.” Einde citaat. Nadat hij deze prachtige volzin had opgedragen aan mijn creatie, draaide de man zich noest om en vervolgde zwijgzaam en al sjokkend zijn weg. Ik verbaas mij soms wel eens van de ervaringen die je opdoet aan de waterkant. Soms raak je in gesprek met een totale vreemde en daar komen soms de mooiste gesprekken uit voort. Wat is het vissen toch machtig mooi!

De fietskar is nog in ontwikkeling
De fietskar is nog in ontwikkeling

Aangekomen op mijn stek was het water en de natuur in serene rust. Ik wilde deze utopie niet verstoren dus ik deed alles zo stil er rustig mogelijk, maar helaas, de ganzen hadden mij al gadegeslagen en mijn komst was niet gewenst. Een wild gekletter en gesnater was het gevolg. Na enkele minuten was de rust wedergekeerd. De ganzen waren enkele honderden meters verderop neergestreken en gingen verder met datgeen waar ze eerder mee bezig waren.

Een korte verkenning  rond het water gaf mij niet direct die hints en houvast die ik zo  hard nodig had. Teken van leven bleef verscholen onder het wateroppervlak. Haar schatten zouden niet geopenbaard worden aan mij. De wind en zon gaven mij enkel wat houvast en ik legde 1 hengel in een kom die uit de wind lag en waar het waterige winterzonnetje zijn werk kon doen. Ik had mij al ingesteld op een mogelijke blank, dus alles wat er meer aan vis uit zou komen zou mooi meegenomen zijn, maar stiekem hoop je toch op die ene karper die je van nul afhaalt.

Het was nog te koud

Ik zou deze dag maximaal 2 uurtjes vissen, waarbij de beetmelders angstvallig zwegen in alle talen. Een dag later probeerde ik nog met mais en de pen een karper weg te snaaien op een plek waar ik in het verleden mooie vangsten had, echter ook hier gaf de vis niet thuis. Ik had die ochtend ruimschoots van te voren wat kleine voerplekjes gemaakt en vervolgens om de 15 minuten afgevist. Als je ergens actie op kunt verwachten dan is het toch wel met de pen, maar ook de pen bleef strak wijzend naar boven gericht. Na ook hier enkele uurtjes te hebben vertoefd vond ik het welletjes geweest, want de vrouw en kids hebben ook recht op mij. Het voordeel van pennen is dan dat je snel kunt inpakken en wegwezen. Struinen is wat mij betreft a way of life!

Thuisgekomen brandde de interne kachel, plannen werden gesmeed en doelen gesteld. Een van mijn doelen is om meer met fotografie te gaan doen en her en der wat kleine leidingen te bevissen, waarin een spiegel zwemt die mij fascineert. Niet zo zeer zijn formaat, maar meer zijn tekening. Verder wil ik graag mooie verhalen toeschrijven aan onze mooie hobby. Mijn vrouw wil ik bedanken voor haar steun de afgelopen tijd en dat je mij de ruimte en vrijheid geeft die ik zo hard nodig heb.  Het is fijn om een hobby te hebben en het vergt soms heel veel tijd en energie. Voor de mannen/vrouwen die getrouwd, gezin, drukke baan en weinig tijd hebben, is het soms lastig om een planning te maken die verenigbaar is met je dagelijks leven en haar verwachtingen/verplichtingen. Koester haar/hem dan als het wel mogelijk is en alles valt op zijn plek.  Partners van karper vissend Nederland, wees  geduldig en geeft ruimte…

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.