Een gouden pik

Na een geslaagd voorjaar waarin ik enkele zeer mooie vissen gevangen heb, moet ik helaas bekennen een zeer teleurstellende zomer achter de rug te hebben. De batterij die al niet helemaal vol meer was, bereikte een dieptepunt en de drang naar de waterkant was compleet verdwenen. Door de drukte op mijn werk was de energie om na werktijd nog te gaan voeren en diverse voorbereidingen te treffen werkelijk waar mijlenver te zoeken. Dit, in combinatie met de drukte van ‘’mooi weer vissers’’ langs de waterkant, zorgde ervoor dat mijn zomer vrijwel visloos is verlopen! Gelukkig ben ik geen zomervisser en ben ik maar al te blij dat het najaar weer voor de deur staat.

We pakken de draad weer op

De Weissensee in Oostenrijk, het meer van Bled in Slovenië en meerdere mooie plaatsen in Europa werden afgelopen maand bezocht met de auto. In een roadtrip van drie weken en vele kilometers lang, kwam ik samen met mijn vriendin op enkele prachtige plekjes. Zelfs het wel bekende meer van Bled stond op de planning, en nee ik had geen hengels mee! (ik hoor jullie al denken). Deze vakantie was bedoeld om samen met mijn vriendin te genieten van een wel verdiende vakantie en even helemaal tot rust te komen. En…dat is gelukt! Al in de laatste week van de vakantie begon de drang naar de waterkant weer terug te keren. Er werden zelfs al plannen gemaakt met vismaatje Rick! Inmiddels ben ik weer back in business en hebben de eerste vissen de weg naar mijn landingsnet weer gevonden!

Vrijwel direct na thuiskomst van onze overheerlijke vakantie besloot ik om een rondje te lopen om een parkwater bij mij in de buurt. Vroeger heb ik hier werkelijk prachtige vissen gevangen, mooie en vooral hoog gebouwde schubs en plaatjes van spiegels! Er huizen twee prachtige rijenkarpers die nog altijd hoog op mijn lijstje staan. Helaas is dit water, net als vele andere wateren, compleet dicht gegroeid met plompenvelden en wier dat de bodem compleet heeft bedekt. Het was simpelweg onmogelijk om op een redelijke manier je aas te presenteren. Bij aankomst in het park vallen de enorme bergen met waterplanten en wierplukken mij op, welke opgestapeld liggen op de kant. Verbazing verandert in een soort van blijdschap wanneer ik merk dat de gemeente is wezen ‘’wierplukken’’ en het water compleet wiervrij heeft gemaakt. Ik besluit direct om enkele kleine voerplekjes te maken. Op enkele plekjes tussen het wier dat nog is achtergebleven op de bodem laat ik enkele 15mm boilies te water. Ik herhaal dit de komende twee dagen om op de derde dag deze stekjes een kans te geven. Ondertussen heb ik samen met Rick al afgesproken om de week erop een nachtje te vissen op deze stekken.

Op de allerlaatste dag van mijn vakantie staat een korte avondsessie op het programma. Eenmaal geparkeerd sta ik vol goede moed mijn trolley te beladen en na een korte wandeling kom ik aan op de stek. Na enkele worpen met een loodje kom ik er achter dat er meer wier op de bodem ligt dan ik van te voren had verwacht. Ik besluit dan ook om beide hengels met een pop up te vissen op enkele centimeters van de bodem af. Ik gebruik een licht loodje om subtiel over het wier heen te vissen. Wanneer ik lekker in mijn stoeltje zit en Rick foto’s laat zien van de mooie spiegels die hier huizen via WhatsApp, valt zijn oog direct op de rijenkarpers. Tijdens ons WhatsApp gesprek loopt mijn rechter hengel plotseling al af. Na een korte dril ligt er een mooie schub in mijn net. Na het schieten van enkele plaatjes laat ik de schub weer zwemmen en werp ik de hengel weer terug op de stek en voer wat bij. Wat is het heerlijk om weer te drillen en mooie plaatjes te schieten! Die avond vang ik op de linker hengel er nog een mooie schub bij.

Een gouden pik!

De eerste werkweek gaat redelijk snel voorbij en voor ik het weet is het weer weekend. Ik heb met Rick afgesproken om op vrijdag een kort nachtje te vissen. De afgelopen dagen hebben we de stekjes zorgvuldig voorzien van 15mm Gluttony boilies, dus het vertrouwen is hoog! Na de ‘’vrijdagmiddag borrel’’ arriveer ik omstreeks half 6 's avonds op de stek. Rick arriveert niet veel later. Mijn hengels liggen als eerste op de voerstekjes, en als ik even met Rick sta te praten die zijn rigs aan het voorzien is van aas, gaat mijn linker hengel er al vandoor! De dril verloopt zeer soepel en al vrij snel is de eerste schub van de sessie een feit.

De avond vordert en we genieten van een biertje en een hapje eten. Nog voor het donker is vang ik een tweede vis, nu duidelijk minder van formaat. Ik besluit de hengel weer snel in te werpen nu er in de duisternis nog een klein beetje zicht is. Uit het niets krijgt ook Rick een aanbeet op een hengel die hij onder een brug heeft gepositioneerd. Ik besluit hem te helpen met het scheppen maar omdat het donker is kan ik niet goed zien om wat voor vis het gaat. Na een korte dril schep ik de vis, eenmaal in het net zie ik dat het een spiegel betreft. Als ik goed kijk zie ik dat het een halve rijen karper is die ook bij mij hoog op mijn lijstje stond. Ik vertel hem gelijk dat hij een gouden pik heeft maar dat het hem meer dan gegund is! De eerste keer hier vissen, de eerste aanbeet, de eerste vis en direct één van de mooie spiegels!

Als we de spiegel bekijken op de mat gaat plotseling ook mijn linker hengel er weer vandoor. Niet veel later schep ik een mooi gebouwde schub. We schieten enkele mooie plaatjes van onze vangsten en laten beide vissen vervolgens weer zwemmen. Het koelt in de nacht flink af en bovendien is het erg vochtig. Rick verspeelt in de nacht nog twee vissen en vangt een brasem, niet dat hij erom treurt want zijn sessie was met die prachtige spiegel natuurlijk al lang geslaagd. In het eerste licht genieten we samen van een overheerlijk bakkie koffie voordat we beide onze spullen opruimen en huiswaarts keren.

Het was een geslaagde en vooral erg gezellige sessie. Wat heb ik het gemist om heerlijk aan het water te verblijven en mijn ding te doen! Soms is het gewoon even goed om een pauze te nemen en de batterij weer op te laden. Hopelijk was deze sessie een voorbode voor een goed najaar, bovendien staat er nog een sessie naar Frankrijk op het programma!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.