Een nieuwe start

Mijn naam is Bram Schuurman en ik ben 20 jaar oud. Ik woon in een klein dorpje in de Achterhoek, dat zich bevindt in een rustige omgeving en rijk is aan prachtige wateren. Al vijf jaar lang ben ik fanatiek bezig met het vissen op karper en dit doe ik nog steeds met alle plezier. In deze vijf jaar van mijn ‘carrière als karpervisser’ is er veel veranderd, niet alleen in mijn omgeving maar ook de vis is veranderd.

Het vissen op de beek doe ik eigenlijk al sinds ik ben begonnen met karpervissen. Veel stukken beek worden nauwelijks bevist omdat er geen informatie te vinden is en niemand een begin wil maken. Ikzelf vind een onbeviste stek juist prachtig en een perfecte uitdaging. Veel vissers zitten liever op een grote mooie plas of meer te vissen waar meerdere mensen vissen. Ook dit vind ik wel leuk, maar de beek heeft voor mij toch meer de voorkeur. De keuze waar mensen gaan vissen wordt tegenwoordig erg beïnvloedt door wat er over een water wordt gezegd. Er wordt gezocht op het internet naar informatie over bepaalde wateren terwijl niet alle informatie betrouwbaar is. Informatie inwinnen via internet levert zeker iets op, maar ik pak dit vaak anders aan. Omdat er hier in de omgeving niet veel wordt gevist is het groepje vissers klein, en we kennen elkaar allemaal. Het uitwisselen van informatie met je medevissers kan soms de gouden tip zijn en daarom is onderlinge communicatie met je medevissers belangrijk. Als je elkaar helpt, bereik je meer dan dat je alle informatie geheim houdt, wat naar mijn idee veel gebeurt.

De beek
De beek

Aangezien er hier weinig bekende wateren zijn moet ik er dus ook zelf achter komen wat er onderwater leeft. Het vissen op de beek vind ik daarom soms best lastig. Het water stroomt en er zijn vaak golven. Vissen zijn amper te vinden en ze springen zelden boven het wateroppervlakte uit. Het zoeken van aanknopingspunten in een beek is daarom niet gemakkelijk, maar wel een uitdaging en dat vind ik geweldig. Het kost veel tijd om een stuwvak te leren kennen en ik stel mezelf vaak de vraag waarom iets niet lukt. Maar ook als iets wel lukt stel ik mezelf de vraag, waarom gebeurt dit? Op de beek heb ik alle tijd en rust om mijn antwoorden te vinden. Je zult zien dat alles wat er onderwater gebeurt met een reden is. Als je weet waarom bepaalde dingen gebeuren (en als je weet wat je goed of fout doet en dit verbetert) dan pas kun je op je best presteren en zullen je vangsten goed lopen.

Een jaar vol nieuwe uitdagingen

Afgelopen jaar heb ik enkele stekken op de beek bevist en hier waren mijn doelen behaald. Ik wilde opnieuw beginnen, op een nieuwe plek waar ik dan in 2017 zou gaan starten. Bij het zoeken van een stek probeer ik strategisch te denken. Ik bedenk me vooral waar een vis zich bevindt en waar de mens niet makkelijk kan komen. Een plek waar weinig mensen komen zal vaak een schuilplek zijn voor de vissen. Ook zorg ik dat ik regelmatig een stek bezoek om zo meer informatie te krijgen over het water. Probeer je in de vis te verplaatsen en bedenk wat jij zou doen.

Het was een warme zomerse dag en ik ging enkele stuwvakken verderop kijken. Ik vond een bijzonder stukje beek, een voor mij onbekend stuwvak met weinig aanknopingspunten. Ik ben het hele stuwvak afgelopen en heb dit onderzocht. Ik heb zelfs een paar vissen kunnen spotten, waaronder een mooie 30+ schubkarper. Toen ik de vis beter wilde bekijken had hij of zij al snel door dat er iets boven water niet klopte, de vis zwom naar het diepe. Ik was onder de indruk en dezelfde dag nog was ik terug met wat broodkorstjes. De vissen zaten weer op hetzelfde plekje en ik gooide wat brood in het water. Het duurde niet lang voordat de eerst stukjes brood werden gepakt. Toen ik dit zag gebeuren wist ik niet anders meer dan dat ik hier wou gaan vissen. Ik heb in de afgelopen jaren vaker gemerkt dat observeren superveel kan opleveren. Je hengel thuis laten staan en een water eens goed bekijken voordat je gaat vissen zal in je voordeel werken.

De zomer is voorbij en de winter was begonnen. De hele winter heb ik mij bezig gehouden met het onderzoeken van de stek die ik in de zomer had bezocht. Mijn voorbereidingen op dit stuwvak heb ik behoorlijk uitgewerkt en een deel van het bestand zit nog vers in mijn geheugen. Mijn strategie en aanpak van dit stuwvak heb ik inmiddels deels gewijzigd. Ik heb namelijk het boek ‘Sprekende Hengels’ gelezen. Na het lezen van dit boek heb ik veel geleerd en ben ik anders gaan denken. Het boek leek wel op een studie, zo super veel informatie! Een goede voorbereiding voordat je gaat vissen kost veel tijd, maar uiteindelijk win je die tijd dubbel terug. 

J
Het lange, saaie rechte stuk biedt meer dan je verwacht

Het eerste weekend van februari is aangebroken en dat wil zeggen dat het tijd is voor Carp Zwolle 2017. De beurs is altijd super gezellig en ik vind dat je er wel wat kunt leren. Er worden lezingen gegeven en deze zijn zeker de moeite waard om te bekijken. Nadat ik de beurs had bezocht begon mijn drang om te gaan vissen flink te stijgen en wilde ik graag beginnen met vissen op mijn nieuwe stek. De nachten schommelen nog rond het vriespunt en het water is niet warm. Toch zijn de middagen al zonnig en is de 10 graden al gehaald. Ik kon niet meer wachten om te gaan vissen.

De stek

Het stuwvak dat ik ga bevissen ligt in een rustig buitengebied enkele kilometers van huis. Het is een recht stuk beek van ca. 1.5 km met een kleine bocht en een brug. Een lang, saai en recht stuk beek met een bosrand en weinig speciale plekjes. Toch wil ik hier gaan vissen. Het is namelijk een rustige stek en er wordt weinig gevist en dat vind ik fijn. Daarnaast zit er een oud bestand op en deze vissen zijn vaak prachtig! De vissen hier zijn schuw en laten zich niet veel zien. Omdat de beek er saai uitziet zullen mensen als snel de stek voorbij gaan terwijl er misschien wel een goudmijn te vinden is. Ik wil hiermee zeggen dat de vorm van een beek maar een klein deel van een water beschrijft. Ook de bodemsoort, dieptes en de schuilplaats van de vissen zijn belangrijk en die zie je meestal niet boven water.

Het is half februari en mijn eerste sessie staat gepland. Ik heb mijn stek een paar dagen rustig aangevoerd tegen de brug en op het rechte stuk. Ik voer in het begin vrij verspreid in de hoop dat de vis het aas snel zal vinden. Als deze voerstrategie blijkt te werken ga ik langzaam mijn stek kleiner maken zodat het gebied waar aas ligt kleiner zal worden. Op sommige wateren is het van belang om elke keer op hetzelfde tijdstip te voeren, ik doe dit ook. Dit geeft mij het gevoel dat de vis weet wanneer er wordt gevoerd en dus aanwezig zal zijn. Ik heb gevoerd met een combinatie van verschillende boilies en partikels. Een gevarieerde mix geeft mij een goed gevoel op een nieuwe stek. Je weet tenslotte niet wat de vis lekker vindt en daar moet je achter zien te komen.

Ik voer met een mix van boilies en particles

Een koude avond vol spanning

Eindelijk is het dan zover. Het is vrijdagmiddag en ik kan een uurtje eerder naar huis van mijn werk. Ik bedenk me geen seconde, pak mijn spullen en ben onderweg naar de stek. Eenmaal aangekomen op de stek zie ik dat het onrustig is op het water. Rustig en stil pak ik mijn spulletjes uit en leg ik mijn hengels in op de juiste plek. Aan de haak heb ik nog een klein pva-zakje met stickmix gemaakt voor wat extra attractie. Zeker nu het water nog koud is kan een extra attractie de voor een aanbeet zorgen. Ik zit rustig op mijn stoel te genieten van de natuur en te kijken hoe de diertjes door de bladeren ritselen. Terwijl ik mijn warme maaltijd opeet zie ik een verdachte kolk boven de stek. Wat het precies is kan ik niet zien maar het voelt goed. Dit zorgt ervoor dat ik de rest van de avond in de startblokken sta en elk moment een run verwacht. Helaas gebeurt er deze eerste sessie niets, maar ik krijg met een goed gevoel vooruit naar de volgende sessie. Ik blijf volhouden en ga ervoor tot ik een oersterke beekvis op de mat heb.

Het doorzetten werd beloond
Het doorzetten werd beloond

Inmiddels zijn we weer een paar sessies verder. Om precies te zijn heb ik 3 nachten en 2 dagsessies geblankt in 5 weken tijd. Ik wilde blijven volhouden tot ik wat ving en dat is gelukt. Mijn laatste nachtje van afgelopen weekend was eindelijk succesvol. Rond een uur of 7 kwam ik aan op de stek. Er was direct activiteit op de stek en mijn vertrouwen was hoog. Mijn hengels stonden op scherp en de nacht begon, maar tot mijn grote verbazing werd ik rond een uur of half 7 in de ochtend wakker en besefte ik dat ik nog niks had gevangen. Ik baalde behoorlijk en draaide me nog maar een keer om. Ik viel weer in slaap en om half 10 in de ochtend gebeurde het toch nog! Een volle fluiter was mijn wekker. Vol adrenaline sprong ik uit mijn tent en pakte ik mijn hengel op. Na een stevige dril mocht ik een prachtige schubkarper van 7 kilo in mijn handen houden. Ik schoot enkele foto’s en de vis mocht weer gaan. Dit moment dwaalde nog lang in mijn hoofd en ik voelde dat mijn geduld en doorzettingsvermogen werd beloond. Of de vissen die ik vang nou groot of klein zijn dat maakt mij niets uit, ik ben met elke karper tevreden. En als laatste: de kracht die een vis van de beek heeft en het geweld tijdens een dril, geeft mij zoveel adrenaline! Dat vind ik zo geweldig dat ik nooit meer anders zou gaan vissen.

Bram Schuurman

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.