Een voorjaar waarin alles lukte

Dit voorjaar beviste ik 1 van de stadswateren van mijn woonplaats. Het groene hart  is een redelijk druk bevist water waar het soms best lastig is om je visje te kunnen vangen. Niet alleen door de dressuur die toch wel op dit water heerst, maar ook de vele obstakels en de vele watervogels die een graantje mee pikken op je voerplek. Het groene hart  is een water met 2 bestanden aan vis. Het ene bestand bestaat veelal uit een mooi aantal schubs tot een kilo of 8. Een paar kleinere spiegels van een kilo of 8 a 9. En een oud bestand met mooie rijenkarpers, dikke spiegels en brute schubs. De gewichten van het oude bestand schommelt tussen de 12,5 kg en 18 kg.
 

Hoe bevis je effectief  een cultuurwater

Hoe pak ik nou het stadswater aan? Het eerste belangrijke wat we moeten weten is de bodem. Over de bodem kan ik kort en krachtig zijn. De bodem is zacht, modderig, en bezaait met blad.  Blad van de bomen die in het park staan. Nu ik dat weet kan ik mijn systeem gaan aanpassen. Zo vervang ik mijn combi rigs voor een soepele onderlijnen en vervang ik mijn safety clip leaders voor running rig leaders. De belangrijkste aanpassing die ik doe is toch het lood. In plaats van de gebruikelijke 92,96, en 102 gram die standaard in de tackle box zitten maak ik graag gebruik van loodgewichten van 57 gram of zelfs 42 gram lood. Dit doe ik om ervoor te zorgen dat het lood niet te ver de blubber in kan zakken. Zou je dit systeem met 102 gram lood vissen dan zou je lood en een groot gedeelte van je rig de blubber in zakken, zodat het inhaken onmogelijk word als de vis het haakaas oppakt. Ook maak ik graag gebruik van pva schuimpjes, deze schuimpjes zijn bedoeld om je haak te beschermen tijdens de worp zodat de haak op weg naar de bodem geen drijfvuil mee pakt. Deze schuimpjes zijn ook uiterst handig om op je rig te plakken. In combinatie met 42 gram lood zal het geheel heel langzaam naar de bodem zakken. Op deze manier zal je rig nooit te ver in de blubber kunnen zakken en je verzekerd bent dat de rig gestrekt op de bodem ligt en perfect kan inhaken als de vis je haakaas oppakt.

pva schuimpjes om je haak te beschermen tegen vuil
 

Kennis van het water

Kennis van het water is van essentieel belang  in mijn visserij. Zo kwam ik er achter wanneer de gemeente in het voorjaar eenden nesten in het water plaatst. Dit een plek is waar karpers zich graag ophouden, het loonde dan ook om tegen deze eendennesten te vissen. Zo viste ik een ochtend/middagsessie  waarin ik 3 aanbeten wist  te forceren “waarvan deze mooie donkere schub met potentie er 1 van was” terwijl er bij de collega vissers geen piepje te horen was. Ook kwam ik erachter dat naarmate er een paar dagen geen neerslag is gevallen en het water helder word je meer aanbeten kan forceren door het bodemaas letterlijk aan de wilgen te hangen en voor een pop up rig te kiezen. De chod rig of een whity pool rig bied in dit geval uitkomst.

Een mooie donkere schub met potentie
 

Slappe lijnen

Dat slappe lijnen dressuur doorbrekend kunnen zijn is bij de meeste van ons wel bekent. Door met slappe lijnen op een niet al te grote afstand te vissen, is het vissen met slappe lijnen echt een must! Het heeft zoveel voordelen in vergelijking met semi strak of helemaal strakke lijnen met toplood. Eén van de voordelen van het vissen met slappe lijnen is dat de vis nooit de lijn kan opmerken tijdens het azen. Nou denk je van dat is niks nieuws, dat klopt maar het maakt vaak wel het verschil tussen vangen en niet vangen! Ook een goed afzinkende lijn is van essentieel belang in mijn visserij. Zelf maak ik gebruik van de big game lijn van berkley. Deze lijn is in mijn ogen een lijn die zinkt als een baksteen en prima wegvalt onder water. Deze lijn is dus prima geschikt voor het vissen op cultuurwatertjes.

Setup slappe lijnen

 

Wilgen

Het wil soms nog wel eens lonend zijn om tegen overhangende wilgen te vissen. Dit soort stekken kunnen soms ook ware hotspots zijn. Vooral als de boom lekker de hele avond in de zon staat, want iedereen weet dat karper grote zonaanbidders zijn. De kans is dus ook groot als het donker word dat je daar een aanbeet kan forceren. Het is dan ook zeker de moeite waard om 1 hengel onder een wilg te leggen. Pas wel op met de troep die onder zo’n wilg ligt. Takken die in het water vallen kunnen er voor zorgen dat je een avond voor jan met de korte achternaam aan het vissen bent! Maar zoals ik al zei leg ik graag een hengeltje tegen de wilg aan. Zo wist ik deze prachtige net afgepaaide rijenkarper 2 meter uit de eigen kant onder een wilg weg te peuteren!!

Een prachtige oude rijenkarper uit het stadspark

 

Aas

Omdat ik 9 van de 10 sessies in stand vis, is kwalitatief goed aas van essentieel belang. Ik ben er van overtuigd dat de juiste bol het verschil kan maken! Een goeie vers gedraaide shelf life boilie , of een goeie freezerbait verkies ik Dan ook boven de kant en klare zakken uit de hengelsportzaak. Zelf kies ik voor een licht verteerbare zoete attractieve boilie boven een zwaar verteerbare vismeel boilie. Juist de zware vismeel bollen hebben vaak een wat langere introductie tijd nodig voor je er resultaat mee hebt terwijl je met een zoete bol sneller vis op de stek hebt en dat is wat ik wil bereiken als ik instand een avondje ga vissen. Het is Hemelvaartsdag  en ik ging een middag sessie vissen met Ivo Dierkx. Ik was iets eerder dan de afgesproken tijd al bij het water aangekomen dus besloot ik vast mijn hengels in te gooien .na een observatie rondje gelopen te hebben om te kijken of ik ergens vis kon spotten,  zat ik rustig achter de stokken toen Ivo in de verte al aan kwam fietsen. Op dat moment klinkt er een losse piep vanuit mijn rechter beetmelder, ik schenk er verder geen aandacht aan .. zal wel een lijnzwemmer zijn dacht ik . Toen ik mijn aandacht van mijn hengels africhtte om te kijken waar mijn kameraad bleef kreeg ik een rustige oploper, ik pak de hengel op waarna de vis er vandoor ging. Ivo was inmiddels ook gearriveerd en stond vol verbazing te kijken …. Ik zei nou nou die ligt al gauw 15 minuutjes in en we lachten allebei. Na 15 minuten drillen bleek ik de topspiegel te pakken te hebben! En had ik weer een target die ik van mijn lijstje kan wegstrepen. Zo zie je maar dat een kwalitatief goeie bol vaak de aanleiding is tot succes.

Goede kwaliteit aas draagt bij aan goede vangsten

 

Wraak smaakt zoet

Naast de dressuur die is ontstaan door de vele karpervissers uit de regio is het lastig  om de mooie vissen er tussenuit te vangen. Er is er nog een plaag die heerst namelijk de Stekkenpezers! Zo viste ik een middagsessie op het park en wist ik na een taaie dag toch noch een vis te verschalken. Een klein formaat schub wist ik over het netkoord te laten glijden na een korte dril. Binnen 3 minuten had ik zeker 10 omstanders om mij heen staan waaronder wat plaatselijke karpervissers. We maken een sprongetje in de tijd het is 2 dagen later 2 uur in de middag, ik ben weer op pad met Ivo en even laterAangekomen in het park blijkt de voor ogen genomen stek al bezet te zijn, en ja je raad het al het waren de zelfde karpervissers die 2 dagen eerder bij mij de kunst afkeken hoe ik het kleine formaat ving. Ze hadden nog net niet de bank sticks in de zelfde gaten gedrukt als ik 2 dagen eerder. Maar het water is van iedereen dus besloten wij een ander deel van het water op te zoeken. Eenmaal een andere stek uitgezocht te hebben brachten we de hengels in gereedheid. Ik koos ervoor om één hengel tegen het eiland aan te leggen en één hengel onder de eigen kant vlak voor de brug. Ik verkruimelde wat 20 mm scopex boilies en strooide die rond het haakaas. Het was ook die hengel die binnen het uur afliep en een mooie schub wist mijn boilies te vinden en kon deze niet laten liggen. Deze sterke vis moest het bekopen met een bezoekje aan mijn onthaakmat.

Wraak smaak dan ontzettend zoet als je na een tegenslag een mooie vis weet te vangen


Een prachtige spiegel uit het stadspark

Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.