Een weekje aan de rivier (deel 2)

Vorige week las je het eerste deel van dit verhaal op onze website. Tom vertelt verder…

Overdag vertel ik wat ik heb meegemaakt en Frans besluit daarop dat we dan toch maar wat hogerop en dus nóg verder van de hengels gaan zitten. Better safe than sorry. Het is gelukkig droog zodat we eerst nog een hoop struiken troep kunnen weg snoeien en de grond wat kunnen egaliseren. Overdag gebeurt er weer niet zo veel maar ’s avonds rond 23 uur gilt er ineens 1 van de Delkims! Het is de linker van Frans, die, als ik de tent eindelijk open rits, al in de boot zit! Zo, die is snel. Nu snap ik wat hij bedoelde met, je merkt het wel als er een karper aan zit. Wat een snoeiharde run zeg! De rook kwam nog net niet van de molen. Hij vertelde al dat karper klein of groot, ze gaan als een locomotief te keer hier. Na een minuut of tien zie ik in de verte dat de karper wordt geland. Lekker zeg, de eerste is binnen. Ik leg alvast de onthaakmat klaar. Samen tillen we de schub op de mat. Het is een mooie van een kilo of 12. Na een paar foto’s laten we hem weer zwemmen en hopen we op nog een aanbeet. Helaas bleef het die nacht stil. De avond erop vaar ik naar de linker stek. Deze bestaat uit een soort muurtje van klei. Het lijkt erop dat deze is ontstaan door het zuigende water. Met daarvoor een langzaam aflopend plateau. Daar vis ik nu al 2 dagen. Die middag heb ik er ook weer een aantal scheppen voer op gegooid en nu ik er in het donker aankom, stikt het er van de brasems. Gelukkig heb ik als haakaas een 25 mm Shrimpz bal aan hangen met een lange hair zodat ik nog geen last van die slijmerds heb gehad.

Een mooie riviervis voor Frans
Een mooie riviervis voor Frans

Fascinerend kijk ik rond en zie ik kleine en grote brasems zwemmen. Maar wat is dát!? Dat is karper! 100 procent. Ik stuur de boot direct de andere kant op en zie hem ineens duidelijk zwemmen. Hij is totaal niet bang en laat zich mooi filmen. Ik denk zelfs dat het een koi of ghost is. Hij is wit grijs van kleur en er loopt een witte lijn over zijn rug. Heel apart. Ik probeer de boilie voor zijn neus te leggen, maar als dit lukt, zwemt hij er gewoon overheen. Nah jah, verwend zeker? Terug op de stek vertel ik aan Frans wat ik heb gezien. Als ik de tweede hengel naar de overkant vaar kan ik het niet laten om nog even naar links te varen om te kijken of hij er nog zwemt. Dit is zowaar het geval en ook nu probeer ik, in dit geval een opgepimpte mainline pop-up met daaraan een dip van Frans voor zijn neus te leggen. Ook nu zwemt hij er tot drie keer toe overheen zonder maar een krimp te geven. Dan probeer ik hem nog maar wat duidelijker op film te krijgen. Dit lukt, dacht ik,  en dan zie ik nog een schubkarper zwemmen. Ook die film ik maar die raakt al snel uit het zicht. Die is banger dan de ghost. Als ik de tweede rig heb neer gelegd, vaar ik weer terug met een goed gevoel. Vannacht gaat het gebeuren, denk ik. Als ik de film aan Frans wil laten zien is het weer eens niet gelukt. Eén of andere kl… update heeft er voor gezorgd dat je 2 keer op de film button moet klikken. Waardeloos. Maar goed, we hebben nu vertrouwen en hopen dat er een flinke groep karpers het gat is ingetrokken.

Regenachtige omstandigheden en stijgend water

Helaas gebeurt er helemaal niks meer. Het valt sowieso niet mee om hier te vissen. De stroming slurpt al het voer weg aan de linkerkant. Dat hoeft niet erg te zijn maar ook de rigs blijven daar niet liggen. Verder is het overal 12 tot 20 meter en aan de kanten super steil. Aan de eigen kant duikt het direct naar 9 meter en loopt dan verder naar 12. Daar een rig neer leggen betekent dat hij in de war komt te liggen door de stroming. Dus de rigs liggen met zwaar lood aan de overkant op een richel van een meter. Als een brasem de boilie en het lood weet te verplaatsen, lazert het hele zooitje de diepte in met een zakker als gevolg. Dan kun je dus weer opnieuw uitvaren. De hele dag is Frans aan het piekeren en zijn hengels aan het verleggen. Het is de fanatieke hond die ik vroeger zelf ook was. Mooi om te zien. De trukendoos moet open want iets gaat er niet goed. Er zit vis want ik heb ze gezien. Ze zwemmen zeer ondiep ondanks dat het al oktober is en toch vangen we ze niet. Ik moet iets verzinnen om te voorkomen dat het lood niet naar beneden rolt. Ik besluit om een stok in de bodem te steken, de rig een paar meter er voor te leggen op de rand van het talud, en de lijn daar omheen te leggen. Als ik terug vaar drop ik op 10 meter afstand nog een toplood zodat de lijn mooi achter de stok blijft hangen. De stok zit niet te vast in de bodem zodat wanneer je beet krijgt de vis de stok er wel uit ramt en er een run volgt. Al na 10 minuten wipt de bobbin al op en neer. Een brasem heeft de dubbele boilie alsnog in zijn bek weten te krijgen. Maar het belangrijkste is dat het systeem werkt. Op naar de volgende nacht. Wie weet gebeurt het nu dan eindelijk? Helaas blijft het die nacht stil. Zelfs de brasems hoeven niks. Ik had sowieso vooraf bedacht veel last van witvis te hebben, maar dat valt reuze mee.

Shrimpz

Inmiddels is het al weer vrijdag en is vismaat Jan aangeschoven. Hij vist tot zondag mee en heeft joekels van molens meegebracht zodat we nu helemaal naar achter kunnen vissen. Daar is het ook voor Frans verboden te komen, anders waren we daar allang geweest. Eigenlijk zitten we nu al iets te ver in de verboden zone, maar het is óf hier of helemaal boven op de dijk. En om daar ’s nachts in het donker naar beneden te moeten rennen is nogal een sinecure. Er liggen basaltblokken en grote stronken. Omdat de rivier nu heel laag staat, kunnen we mooi beneden zitten, dus was die keuze snel gemaakt. Het water stijgt gelukkig ook niet meer zo snel. Vrijdag regent het de hele dag.

Het takje onder water verbetert de aanbieding
Het takje onder water verbetert de aanbieding

Frans, fanatiek als hij is, heeft er maling aan en vaart de hengels van Jan zo’n 400 meter verder op en zoekt voor de derde hengel een plateau in het midden. Daar staat 7 meter water. Het is het proberen waard. Maar wat we ook proberen, er komt geen karper meer op de kant. Wel hebben we het reuze gezellig met zijn drieën de laatste paar dagen van de vistrip. Daar wil ik Frans voor bedanken. Met een beetje geluk gaan we dit voorjaar het nog eens proberen. Dan onder heel andere omstandigheden. Het water zal dan veel hoger staan.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.