Een weekje vissen op Domaine des Iles

De eerste week van mei was het weer tijd voor Frankrijk. Na een poosje rondneuzen besloot ik bij Carp Connections een week Domaine des Iles te boeken. Mede omdat er twee niet vissende familieleden meegingen. Bij Domaine des Iles ben je namelijk in de gelegenheid om op twee stekken een kleine tweepersoons cabin te huren en één stek met een vierpersoons lodge. Daarnaast is er nog de mogelijkheid om op het backlake te vissen. Het backlake is 2.8 hectare groot en kan in z’n geheel afgehuurd worden met- of zonder 6 persoons lodge. Mocht je dus een keer met een groepje willen vissen dan is het backlake zeker de moeite van het overwegen waard. Ik koos voor een stek op het mainlake met cabin. De niet vissende gasten konden mooi in de cabin slapen en ik in m’n bivvy naast de hengels.


Ik koos voor een stek op het grote meer

Het mainlake van Domaine des Iles heeft een oppervlak van bijna 8 hectare. Het wordt omringd door bos waardoor het er enorm rustig is. In de bossen lopen fazanten, reeën en zwijnen rond waardoor je echt het gevoel hebt middenin de bush-bush te zitten. Je komt er allerlei soorten vogels tegen. Van koekoeks tot ijsvogels, het vliegt er allemaal. Het visbestand op des Iles is eveneens bijzonder gevarieerd. Je vind er schub-, spiegel- en graskarpers tot ver in de veertig pond met enkele uitschieters tot zo’n 55 pond. Naast de karpers zwemmen er ongeveer 150 meervallen rond tot een pond of 110. Genoeg variatie dus!

Domaine des Iles herbergt een gevarieerd visbestand met
spiegel-, schub-, graskarper en meerval

Vrijdagmiddag arriveerde ik bij het water. Nadat ik de hengels had uitgevaren werd het tijd om de tent op te zetten. Nadat de eerste haringen in de grond zaten werd ik opgeschrikt door een paar piepen. Ik liep vlug naar de hengels want vanwege de obstakels die langs de kant liggen vistte ik met dichtgedraaide slip. Dit om de vissen zo min mogelijk ruimte te geven. De top van m’n hengel trok naar links toe en de eerste beet was een feit. Behoorlijk vlot, want de hengel lag er amper 20 minuten in. Kort daarna lag er een mooie spiegel van 23 pond op de mat. Na een paar foto’s werd de vis weer vrijgelaten. Vrijwel direct na de 23 ponds spiegel volgde er weer een beet met als resultaat een graskarper van 20 pond. Lekker begin!

Al snel lag de eerste karper op de mat

Ik besloot hierna de twee hengels even op de kant te laten zodat ik rustig m’n bivvy op kon zetten en de stek in kon richten. Het was immers vakantie en ik had nog een week voor de boeg dus ik voelde er weinig voor om me te moeten haasten. Wel voerde ik verspreid over de stekken nog wat boilies met de werppijp om eventuele vissen nog even vast te kunnen houden. Rond het avonduur werden de hengels weer uitgevaren en rond middernacht vang ik een meerval van 17 pond. Geen monster, maar ik heb me werkelijk verbaasd over de vechtlust en kracht van deze beesten. Ik vroeg me dus ook af hoe het moest zijn om een grote(re) meerval te drillen, maar daar zou ik later die week nog achter komen.

Wat een krachtpatsers!

De rest van de nacht verloopt rustig en de volgende ochtend draai ik rond een uur of 10 de hengels binnen om een paar uurtjes te gaan struinen. Het was vrij warm en windstil dus ik gokte erop dat ik struinend meer kans maakte op een paar mooie karpers. Er lopen een aantal brede sloten die in verbinding staan met het mainlake. Prachtige plekjes waar je heerlijk een paar uurtjes met de pen of aan het oppervlak kunt vissen. Al vrij snel vang ik een mooie schubkarper van 23 pond. Later die dag volgt er nog een two-tone spiegel van 28 pond en de derde en vierde vis verspeel ik helaas. Alle vier de karpers haakte ik aan het oppervlak.

’s Ochtends werden de hengels binnengedraaid om
lekker een paar uurtjes te gaan struinen

’s Avonds na het eten worden de hengels op het meer weer uitgevaren. Die nacht zou er geen beet volgen. Volgende ochtend volgt weer hetzelfde ritueel. Hengels binnendraaien, ontbijten en daarna weer lekker struinen. Ondanks dat er genoeg karper in de sloten zwom, waren ze niet echt geïnteresseerd in de brokjes. De enigste beet die ik kreeg schoot na enkele seconden los. De hierop volgende nacht vang ik twee karpers. Twee mooie spiegels van 32 en 24 pond. De grootste van de twee was trouwens weer een two-tone. Na deze twee karpers verspeel ik de volgende dag en nacht helaas een aantal vissen. Vanwege de obstakels moet er soms geblokt worden. Dan is het buigen of barsten. De karpers zijn over het algemeen nog wel te stoppen, de meervallen zijn een ander verhaal. Zoals ik al eerder vertelde zijn het enorm sterke vissen die je niet snel tegenhoudt. Zo verspeelde ik een grote meerval na 20 minuten drillen. 20 Minuten waarbij ik geen seconde controle over de vis had. Alsof je een optrekkende bus aan de lijn hebt... Na de twintig minuten besloot de meerval de sloot links van mijn stek in te zwemmen. De lijn liep in een hoek langs een overhangende struik en schuurde kapot.

De grootste vis, een mooie two-tone van 32 pond

De rest van de week verliep buiten wat brasems om vrij rustig. Ik wist nog een 20 ponds schub te vangen in een van de sloten en nog een tweetal graskarpers tot 23 pond. De karpers waren grotendeels weggetrokken uit de sloten en de enkeling die er nog zat, bleef heel verstandig onder de overhangende struiken zitten totdat mijn brokken tussen de takken dreven. Ik heb deze vissen maar met rust gelaten, want de kans op veilig landen was rond deze struiken minimaal.

Uitzicht over één van de sloten waar je prachtig kunt struinen

Zo eindigde ik mijn week bij Domaine des Iles met tien vissen. 1 Meerval, 3 graskarpers en 6 karpers tot 32 pond. Een beetje teleurstellend na de vliegende start net na aankomst. Een Engelsman die tegenover ons aan het uiteinde van één van de sloten vistte, had de teller aan het einde van de week op 38 karpers staan terwijl een paar vissers aan de andere kant van het meer een midweek blankten. Waarschijnlijk was de vis de sloten ingetrokken om er te paaien. Bij het in en uit zwemmen waren deze makkelijk te onderscheppen.


Domaine des Iles heeft een goede indruk op me gemaakt en ik ga er daarom zeker nog een keer naartoe. Je zit op een prachtige plek met veel rust, natuur en nog belangrijker, mooie vissen! Bijkomend voordeel is dat het relatief dichtbij is. De afstand vanaf Breda is zo’n 290 kilometer. Verder beschik je op elke stek standaard over electriciteit. Handig als je bijvoorbeeld je voerboot moet opladen. Wie het eens op des Iles wil proberen wil ik tot slot nog de volgende tips meegeven; Wees voorbereidt op obstakels. Zorg voor dikke, schuurvaste lijn en blijf dicht bij je hengels. Wil het op het Mainlake niet lukken? Pak dan je penhengel en ga lekker struinen in één van de sloten. Neem een voerbootje mee, want de hotspots liggen in de meeste gevallen aan de overkant en zijn zonder voerboot niet- of amper te bereiken. Verder zwemt er behoorlijk veel brasem op des Iles. Probeer hier rekening mee te houden door bijvoorbeeld groter voer en haakaas mee te nemen.

Binnenkort zal hier op CarpFeeling nog een korte film verschijnen over mijn belevenissen op Domaine des Iles.

Arnold Samsen

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.