ENJOY!

Langzaam begin ik te begrijpen waarom sommige zich terugtrekken naar het alledaagse. Het kiezen tussen zwart en wit en niet voor nuances van grijs. Bewijzen voor de dagelijkse karpervissers die allen tegelijk op de trein springen naar Beijing. Verrekijkers die worden omgedraaid. De jacht op elkaar, als hongerige leeuwen lijkt de trend te zijn van de 21 eeuw. Ik verlang naar rust. Rust, en niet naar een cijfermatige unster die alleen bij 20kg euforie brengt. Genieten met een penhengel van 1,5lbs en het loeren naar een licht pennetje. Beseffend kom ik erachter dat ik er net eentje uit zijn habitat heb getrokken. Een puntgave schub van een kilo of 7,5. 

 

Ik voer wat hennep en maïs op bepaalde strategische stekjes. Als Rambo klim ik door het beboste gebied richting het riet en niemandsland. Als een kluizenaar probeer ik mijn kleine, innige stek te bereiken. Als god in Frankrijk, maar dan in eigen land. Ik betrap me er op zulke momenten op, dat ik ook vaak kies voor een wc momentje. Stekje voor stekje voorzie ik de inwoners van wat lekkers. Totaal iets anders dan het hedendaagse bollenfestijn. Ik voel me anders, zoals ik dat graag wil. Vissen pur sang in plaats van het balanceren op een dun koord, kijkend naar beneden.
 


Kijkend naar beneden...


Op dit moment zijn rood en zwart de belangrijkste kleuren in mijn leven, en kijk ik aandachtig naar het puntje in het water. Even is mijn concentratie ver te zoeken en zwijmel ik weg naar grote, rondborstige karpers die ik in gedachten zie azen op mijn stekjes. Ik geniet op dit moment in een stromende regenbui. Niks deert me. Dit is karpervissen, zoals het beleeft moet worden. Effectief stekken afstruinen naar een niet-alledaagse karper. Verrassen op momenten dat onze vriend het niet verwacht.

Plotseling zie ik mijn pennetje het luchtledige verruilen voor het natte sop. Een moment van euforie maakt een groot mens in mij. Dit zijn de momenten waarop ik geniet. 1,5 pond carbon dat hoepeltje krom trekt. Een luidkeels tikkende slip doet me beseffen dat er zich iets moois aan de andere kant bevind. Vijf minuten geleden stond mijn hengeltje te rusten op een stukje hout wat uit de oever stak. Geen rodpods, optonics en andere rotzooi.
 

 


Nog even ...


Wat telt is wat ik kan fotograferen. Op zoek naar de romantiek van de hedendaagse visserij, maar ik verdwaal vaker in de geheimdoenerij en stiekemheid van het hedendaagse. In één woord… kil, terwijl onze hobby zelfs op ijzige koude dagen warm moet aanvoelen. Het mooie is dat we met zijn allen op zoek zijn naar de pot goud aan het einde van de regenboog. Vaak wordt die bestempeld als lomp, groot en een hoop kilo’s. De laatste tijd zoeken steeds meer oude krijgers hun rust. Ik rouw er niet bepaald om en in mijn gedachte weet ik dat ze het nu beter hebben. Ik voel me soms geen karpervisser meer, maar meer een passagier die op de trein zit richting Beijing. Zoekend naar vet karpervlees, bungelend aan een maatje 7 (7 gewoon om er tussenin te zitten). Ik leg me er niet bij neer, omdat ik de hobby op mijn manier te mooi vind om te doen vergeten. Een prachtige schubkarper 
 

Uiteindelijk land ik een mooie schub, die weer kind van mij maakt. Geen kiloknaller maar een puur stukje goud uit zijn habitat getrokken. De vis lijkt er geen bezwaar tegen te hebben om op deze manier gevangen te worden. Diep kijk ik in zijn ogen en tegelijkertijd ziet de vis dat ik geniet. Een kleine glimlach kan hij niet onderdrukken. Een kippenvelmoment kan ik niet onderdrukken, en ook de vis kan er van genieten. Op het moment van de foto genieten we allebei. Hij weet dat het goed is en geniet voor even in mijn handen. Hij voelt zich niet schuldig dat hij aan het zoveelste stuk lood zijn lip heeft gespiesd. Hij heeft er genoegen mee, net als ik.

 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.