Geluk als karpervisser

Mijn vorige MBO opleiding was veiligheid & vakmanschap, dit was een opleiding om je klaar te stomen als militair onderofficier. Helaas werd ik afgekeurd voor defensie vanwege astma.

Na 4 maanden hard te hebben gewerkt werd het tijd voor een nieuwe uitdaging. Deze uitdaging in de vorm van een nieuwe opleiding zou zich afspelen in Zwolle en omgeving. De opleiding in kwestie was Sportvisserij & aquacultuur oftewel de sportvisacedemie. Helaas was dit niet te overbruggen vanuit mijn woonplaats Baarlo in Limburg, dus moest ik verhuizen. Waar ga ik naar toe, hoe zit het met het vissen, vergunningen, klasgenoten, reizen, thuiskomen, financiën?
 


In de tijd die er nog aan kwam moest ik een woning zoeken, verhuizen, wennen aan de omgeving? Al snel genoeg kwam ik bij het idee om anti- kraak te gaan wonen. In eerste instantie kwam er iets vrij in Zwolle. Hier reageerde ik op en belden om hier te gaan wonen. Helaas in de tijd dat alles geregeld was, was ik wel lid van de anti-kraak verhuurders maar was de plaats in Zwolle al weg.

Toen ik naar de overige opties ging kijken kwam ik bij toeval in Lelystad uit. Naar het checken van de ligging van de woning, de reistijd, de huurprijs en alles besloot ik om het te gaan doen. Ik ging in Lelystad wonen. Vanuit mijn veilige thuishaven bij mijn ouders zou ik zelfstandig gaan wonen. Het plan was gemaakt en binnen een week was alles geregeld en kon ik de sleutels ophalen in Zwolle. Natuurlijk werd dit gecombineerd met een aanhanger vol met spul achter de auto om zo meteen benzine te besparen en een begin aan mijn nieuwe woning te maken.
 


Ik bouw mijn spullen op tussen het hoge riet


Mijn moeder en de kar achterlatend bij Hattem stap ik alleen de auto in richting Zwolle. Hier zou ik bij het verhuurbedrijf de sleutels ophalen van mijn nieuwe woning. Dit duurt natuurlijk altijd wat langer dus onder het genot van een sigaret wacht ik rustig af. Denkend aan wat er in Lelystad te vissen en te vangen valt. Als ik verdrink in mijn gedachte word ik uit mijn dagdroom geroepen bij de balie. Ik kan de sleutel krijgen.

Nadat ik mijn moeder bij Hattem opgehaald heb rij ik door naar Lelystad en naar een uurtje rijden kom ik aan bij een oud schoolgebouw dat mijn woning gaat worden. Na een inspectie rondje valt mij een ding op wat mij heel positief stemt. Een aftakking van de Lage Vaart stroomt in mijn ‘’tuin’’ en ik word spontaan nog vrolijker door de aasbellen die er door het kanaaltje te zien zijn. Snel zou ik mijn eerste nacht hier gaan vissen.
 


Niet elke vis kan gefotografeerd worden en soms moet het op de mat


3 dagen later is het zover. Mijn kamer is ingericht en mijn spullen liggen op de kamer. De eerste nacht wordt niet op mijn luxe boxspring doorgebracht maar in de tuin. Door de afgelopen drukken dagen heb ik helaas geen tijd gevonden om te voeren dus ga ik instant. De rietkraag van 3 meter breed moet ik helaas vertrappen om bij het water te komen en nadat ik mijn pad gemaakt heb installeer ik mij tussen de hogen groene rietkraag. Alles in mijn omgeving neem ik op en zou ik in mijn latere strategieën toepassen om zo vis te kunnen vangen.

Ik neem veel geaas waar en ook kan ik de vis horen springen. Ik probeer een gepaste strategie te bedenken voor de dikke sliblaag en wacht verder af. Na een half uurtje vissen begint de eerste beetmelder het uit te krijsen en na een kleine tien minuten heb ik de eerste Lelykarper torpedo op de mat liggen. Een vis van ongeveer 6 kilo. De eerste vis is de eerste al snel een feit. Ik had gehoopt dat het goed ging en dat ik een vis zou vangen maar dat dit zo snel zou gaan had ik nooit verwacht. Wat een geluk.
 


 Ook project spiegels worden gevangen in de polder


Toen ik de kamer in aan het ruimen was kreeg ik bezoek van een nieuwsgierig persoon die even kwam kijken wat er aan de hand was. Toen hij de karperspullen zag liggen grijnsde hij breed en een nieuwe viskameraad in flevoland had ik al gevonden. Na meerdere sessies met Camiel gevist te hebben heb ik het altijd gezellig gehad.

Verder is de opleiding ook echt goed gegaan en heb ik mijn stage sindskort afgerond bij Raven Lelystad. Wat natuurlijk ook een geweldige tijd was. In deze tijd heb ik op elke beurs in nederland rond gelopen en heb zelfs gestaan op een beurs in België.

Al met al kan ik zeggen dat mijn tijd hier in Lelystad allemaal een gelukkig toeval was. Wat eerst absoluut niet de bedoeling was gebeurden bij nood aan een woning en uiteindelijk ben ik hier heel blij mee want zonder deze mogelijkheid was er afgelopen jaar veel niet gebeurd en had ik veel en gezellige mensen ook niet leren kennen. natuurlijk heb ik ook veel geleerd van mijn collega’s bij Raven, mijn nieuwe vismaat, het kanaal en de zuigerplas.

Zo zie je maar weer: Na regen komt zonneschijn. En soms schijnt de zon heel goed.

 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.