Herfstvissen in de winter - deel 1

Laat ik mij eerst maar eens voorstellen voordat ik overga op het schrijven over karpervissen want wie de f#ck is Arno van Amerongen immers! Ik ben 36 jaar, getrouwd en woonachtig in Leusden en sinds September 2018 vader van een dochtertje. Het krijgen van kinderen staat over het algemeen inherent aan minder tijd voor jezelf en voor mij betekent dat dan ook minder vistijd. Gelukkig heb ik een vrouw (Mariska) die weet hoe belangrijk mijn vishobby is. Dankzij haar heb ik met regelmaat wat vistijd en ben ik ook in staat om mooie avonturen te beleven. Voor mij draait vissen immers om avontuur, beleving en ontspanning. Dit kan op een lokaal running water zijn of gewoon lekker op een locatie waar je helemaal niemand tegenkomt. Het is maar net hoeveel tijd ik heb en waar ik zin heb.

Zo vang ik ze graag! 

Ik vis sinds een jaar of vijf echt gericht op karper, net als de meeste begonnen op alles wat mijn haakje met aas maar pakte en na mijn eerste karpervangst ben ik compleet overgestapt op deze gekke visserij. Ik vang graag grote vissen maar de kleintjes zijn net zo welkom al is een mooie 15kg vis of hoger vangen natuurlijk wel erg bijzonder. Enfin laten we beginnen!

De spiegel

Door een verlof periode van twee weken heb ik in het begin van januari wat meer tijd gekregen\genomen om te vissen.  Voor veel mensen zijn de wintermaanden geen maanden om lekker op pad te gaan, het is immers nat en koud en als je pech hebt een combinatie van beide. Voor mij is dit juist een periode waar je heerlijk op pad kan gaan. Je ziet vrijwel niemand aan de waterkant wat betekent dat je ongestoord je gang kan gaan. Je zal met regelmaat hard moeten werken voor je vangsten en je zal niet altijd worden beloond. Sessies waarin je nat en verkleumd thuis komt zijn voor mij dan ook niet vreemd maar onder het mom van "een beetje regen ga je niet dood” laten we ons vooral niet tegenhouden door het weer. De afgelopen twee weken leek overigens meer op herfst qua temperaturen en regenval dan winter en deze zachte weersomstandigheden zou het vissen alleen maar ten goede moeten komen.

Ik voorzie de stekken vijf dagen op rij van wat lekkers.

Ik zal mij deze periode zoveel mogelijk beperken tot dagsessies welke eigenlijk beginnen zodra ik de kleine smurf heb afgezet bij het kinderdagverblijf. Ik had voor mijzelf bedacht dat ik meerdere watertjes wilde bevissen, sommige in de buurt en sommige liggen op afstand van ruim een uur rijden. Mijn eerste sessie begint op een kanaal bij ons in de buurt. Ik had hier twee locaties op het oog, beide een laaghangende brug en zoals iedereen weet zou dit in theorie een plek moeten zijn waar onze geschubde vriendjes zich graag ophouden. Voordat de sessie begon had ik besloten om toch de twee stekken elke dag (vijf dagen op rij) te voorzien van wat lekkernijtjes. Voorvoeren zou in theorie niet nodig zijn als je vist op plekken waarvan je eigenlijk weet dat ze er al zijn maar mijn gevoel gaf toch aan om licht wat te voeren. In deze periode heeft de vis immers het voer niet nodig om te overleven dus had ik de aantallen zeer laag gehouden. De ochtend begon op een locatie wat ruim 20 min lopen is met al je zooi door de blubber. Je probeert je spullen te beperken tot een minimum (na die 20 minuten ploeteren kom je er toch achter dat je niet zo licht bepakt was als je in eerste instantie dacht) maar goed, de motivatie was hoog en ik sjouwde mijn zooi door de bagger.

De hengels lagen op scherp.  

Na ruim vijf minuten kwam de eerste aanbeet, ik wist niet wat mij overkwam. Zou ik dan al zo snel een karper vangen op deze stek? De aanbeten zijn in deze periode lang niet altijd zo spectaculair maar na het oppakken van de hengel voelde het meteen al wat zwaarder. De dril ging net iets te makkelijk en een minuut later zie ik een brasem zo groot als de gemiddelde deurmat naar boven komen. Zo snel als de euforie er was zo snel was deze weer weg na het zien van deze slijmbal. Maar goed, er is vis aanwezig en dat is altijd een goed teken (zou je zeggen). De aanbeten bleven komen en vier brasems later was ik er wel een beetje klaar mee. Ik had die dag sowieso besloten om beide aangevoerde plekken af te vissen dus rond een uur of één begon ik weer aan de zware klus om al mijn zooi naar de auto te krijgen. Op de 2e stek gebeurde er vrij weinig op de vangst van een winde na. Het hoogtepunt van die middag was toch wel een klein eendje wat voor mijn neus werd gepakt door een snoek. Zou dit dan ook een blank worden? Ik had afgesproken met Mariska dat ik de kleine op zou halen bij de opvang dus om 17:45 uur zou ik gaan inpakken. Het was mooi geweest na een hele dag gevist te hebben. 

Een geweldige verrassing!

Mijn vismaat Tim van Zanten belt mij iets over half zes op om de visdag door te spreken (hij was op de hoogte van mijn activiteiten). Onder het bellen piept mijn beetmelder een paar keer, een super trage en zielige aanbeet. ik wist zeker dat dit een brasem of winde moest zijn en drukte de telefoon nonchalant tussen mijn oor en schouderblad om ondertussen verder te kunnen bellen. Bij het oppakken van de hengel voelde het toch wel iets zwaarder dan de gemiddelde brasem maar goed, dat was de allereerste van de dag ook. De vis begon wakker te worden want ineens was het niet meer de in eerste instantie gedachte witvis maar beukte hij vol door mijn slip heen en wilde er snel van door. "TIM TIM, ik heb een karper aan de lijn!" en gooi mijn telefoon snel op mijn stoel om mij te kunnen concentreren op de dril. Na een battle van ruim vijf minuten ligt er een schitterende spiegel in het net en bel ik in vol euforie Tim op en vervolgens Mariska (omdat iemand het smurfje moest ophalen bij de opvang). Tim was toch al onderweg in de auto en wilde graag even een kleine omweg maken om een mooie foto te schieten. Al met al een geslaagde sessie met een goed resultaat!

Tight lines!

Arno van Amerongen

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.