Mijn geluksstuiver (Herfstvissen in de winter - deel 2)

Na de vangst van de spiegel op het kanaal besloot ik het water voor nu met rust te laten en om op wat wateren in de buurt te vissen en zo wat runs te forceren. Het oor wilt immers ook wat en tevens voor mij een mooie gelegenheid om wat nieuwe rigs en aaspresentaties te testen. Ik vis een paar sessies en weet een aantal kleinere karpers te vangen. Tim gaat zo nu en dan ook gezellig een middagje mee op pad en zo pakken we de eerste karpers van januari. Toch kruipt soms het bloed waar het niet kruipen kan en wil ik jullie meenemen naar een recente sessie die wonderbaarlijk verliep. 

Januari brengt vooral kleinere vis maar ben er niet minder blij om. 

Kop of munt

Mijn visserij is begonnen op een water ver van Leusden vandaan. Onze familie heeft er vlakbij in de buurt een vakantiehuisje dus ik spendeerde veel tijd op dat betreffende water. Een vrij pittig water met een heel laag bestand aan karpers op een put van circa 1,5 hectare. Een obstakelrijk water waar ik in het begin velen onderlijnen en lood de boom in heb gesmeten voordat ik het gooien goed onder de knie had. Tevens is dit water een water waar ik mijn eerste 15kg vis gevangen heb dus je kan wel zeggen dat dit mijn thuiswater is met een speciaal randje. Echter wel op een rijafstand van ruim een uur rijden. De vissen krijg je hier absoluut niet cadeau en een blank is hier dan ook eerder regel dan uitzondering.

Na het vissen op de zogenaamde running wateren in de buurt wilde ik iets anders. Ik zat nog altijd in mijn twee weken verlof en had twee opties in gedachte;

1. Een water redelijk dichtbij waar een paar mooie vissen zwemmen die ik graag op mijn conto zou schrijven.

2. De gok nemen om een uur te rijden naar mijn “thuiswater”.

Ik bezoek diverse kleine wateren met een flinke bezetting voor de nodige actie. 

Ik heb hier in de winterperiode nooit gevangen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik er ook nooit vol voor gegaan ben (door de reisafstand) maar ik had wel na wat visjaren wel een idee waar de vis zou kunnen zijn in de winterperiode en als ik het wilde proberen was het nu. Ik liep de dag ervoor in het dorp en had redelijk last van keuze stress wat mijn aankomende visdag betreft en ik had uiteindelijk besloten dat het lot mijn visdag zou bepalen. Ik heb nooit contant geld op zak maar toevallig die dag had ik nog ergens een verdwaalde stuiver in mijn broekzak en ik besloot om gewoon een muntje op te gooien. 

Ik laat het koper beslissen.

Je raadt het al, Arno kan morgen een uur in de auto zitten om te gaan vissen op het hierboven beschreven water. Na aankomst was de beoogde stek vrij (het hele water was leeg, lang leve de winterperiode) en ik maakte snel mijn hengels klaar. De positie van de rig was vol tegen een grote takkenbos aan en ik concentreerde mij op de worp. Immers, hij moet toch wel na 1 a 2 keer goed liggen want de eventueel aanwezige vis wil ik immers niet verjagen door gekloot met gooien. Gelukkig lag hij na 1 keer gooien meteen spot on (ik heb deze plek vaker bevist dus de gooi zit redelijk in mijn systeem). Na ruim 1 uur krijg ik een trage aanbeet en zie de lijn het water uitlopen. Dit moet karper zijn, 100 procent!

Na het contact maken met de vis wist ik het meteen, dit is 1 van de toppers. Het logge en zware gebonk op de hengel duidt immers vaak op zware vis, de kleinere vissen schieten er vaak meteen als een haas vandoor. De hartslag ging omgooi en de knikkende knietjes waren inmiddels ook aanwezig. Zou het mij dan lukken om hier meteen een mega klapper te vangen? “Arno doe rustig, ga hem eerst maar eens vangen voordat je je helemaal in de 7e hemel waant” spreek ik mijzelf toe.  Gelukkig kan ik mijzelf heel goed kalmeren in dit soort situaties, NOT.

Prachtige vissen die de chod niet konden weerstaan.

De vis komt langzamerhand dichterbij en ik zie dat het inderdaad een grote spiegel is. Uiteindelijk schuif ik mijn net onder zijn of haar logge lijf en de interne schreeuw van vreugde is enorm. Een kleine YES hardop, immers niet de hele omgeving hoeft te horen dat er een malloot in de zeikende regen met windkracht 5 staat te schreeuwen als een kind die een XBOX uitpakt met sinterklaas!

De beer die mijn dag meer dan goed maakte!

Ik gooi snel de vis in de sling om de hengel opnieuw uit te werpen en mijzelf even wat rust te gunnen voordat ik begon met wat foto’s schieten. Die middag blijft het verder stil maar na zo’n vangst moet ik zeggen dat ik de rest van de middag een beetje versuft op mijn stoeltje heb gezeten. Veel beter kan het toch niet. Was het muntje toch op kop gevallen in plaats van munt dan had ik deze vis niet gevangen die dag.

Tight lines!

Arno van Amerongen

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.