Jeugdweekend Etang d’Ourscamp

Nieuwe plannen

Na een meer dan geslaagd visweekend op De Ronde Bleek eind mei vorig jaar, werden er eind 2017 nieuwe plannen gemaakt om wederom een visweekend te organiseren. Met dit keer als reisdoel een mooi water in Frankrijk. Organisatie Maikel van Steensel, Tim Lomans en Erwin Sandkuyl gingen samen met Sjef Lemmens, die een aantal jaar verantwoordelijk is geweest bij SKV-karpertrips, in overleg wat precies tot de mogelijkheden behoorde. Al snel kwamen ze uit bij meer 3 van Etang d’Ourscamp. Een groot complex met 4 karpervijvers op ongeveer 4 uur rijafstand van de Belgische grens. Meer 3 is een 9 hectare groot water met een mooi bestand aan karpers. De dieptes op het water variëren tussen de 2 en 3 meter. Ook heb je de mogelijkheid om tegen rietkragen of een eiland te vissen dat zich bevindt voor stek 3 en 4.

nat worden wat een nieuw PR betekendPlezier, dikke vissen vangen en nat worden wat een nieuw PR betekent. Met dit als doel, keken we uit naar een mooi weekendje

Nadat het water bekend was werd er een datum geprikt om met zijn allen bij elkaar te komen om het een en ander door te spreken. Zo werd er een stekverdeling gemaakt en werden er verschillende afspraken gemaakt, waarna we uit konden kijken naar een hopelijk mooi en visrijk weekend. Op donderdagochtend 10 mei om 4.00 uur was het dan zover en kon het eindelijk gaan beginnen. Na een goede reis van iets minder dan 4 uurtjes stonden we voor het hek van Etang d’Ourscamp. Na heel eventjes te hebben gewacht kwam de vriendelijke eigenaresse van het domein en opende voor ons en nog een paar andere vissers het hek, waarna we konden beginnen met een observatierondje. Tim had al een beetje kennis van het water en nam de leiding om ons de mooie plekjes te vertellen. Hierna kon iedereen zijn stek opzoeken die als volgt waren verdeeld:

Stek 1: Maikel
Stek 2: Wouter, Liam en Tim
Stek 3: Jorg
Stek 4: Erwin
Stek 6: Jasper en ik

Etang d’OurscampEtang d’Ourscamp meer 3. Het water waar gevist zou gaan worden

Een mooi begin!

De eerste dag werd vooral besteed aan het zoeken van mooie plekjes waardoor het tot in de avond erg stil bleef. Jorg kreeg rond de klok van 21:15 uur de eerste fluiter die resulteerde in een mooie spiegel van 13,5 kilo en tevens de eerste vis van het weekend. Een mooi begin van hopelijk nog veel meer moois!

Jorg met de eerste vis van het weekend.Jorg met de eerste vis van het weekend

In de nacht die volgde ging het los en werden er verschillende vissen gevangen. Jasper mocht om 01.00 uur en om 01.30 uur kort achter elkaar twee mooie spiegels van 14 en 13,5 kilo landen, waarna ook ik op stek 6 mijn eerste vis van het weekend mocht scheppen, een kleine maar zeker geen minder mooie schub van 6 kilo was het resultaat. Ook Maikel bleef niet achter en mocht een mooie 14,6 kilo spiegel landen waarna het ook raak was op stek 2 bij Liam en Wouter. Wouter wist twee spiegels te landen van 14,8 kilo en 13 kilo waarna Liam mocht aanzetten voor een graskarper van 16,6 kilo. Een goede afsluiter van een meer dan succesvolle eerste nacht.

Terwijl de dampen over het water trokken en de zon net opkwam mocht Liam voor de camera poseren met een fraaie graskarper van 16,6 kilo.Terwijl de dampen over het water trokken en de zon net opkwam mocht Liam voor de camera poseren met een fraaie graskarper van 16,6 kg

Taai overdag, succesvol in de nacht!

In de ochtend die volgde wist Maikel helaas nog een dikke vis te verspelen in de ondiepe zijtak gelegen langs stek 1. In de dag die volgde bleef het erg rustig. Het was erg warm waardoor alle vissen zich bovenin het water bevonden. Er werd geprobeerd vis te vangen met de zig-rig en aan de oppervlakte met brokken en broodkorsten, maar helaas wisten we met beide tactieken geen vis te strikken. Gelukkig daalde al vroeg in de avond de temperatuur flink, wat meteen was te merken aan de vangsten.

Het was dan ook Tim die rond de klok van half 9 zijn eerste run van de avond kreeg. Na een mooie dril wist hij deze vis van 9 kilo te scheppen wat tevens ook zijn eerste vis van het weekend was. Direct na het terugzetten van deze vis was het opnieuw Tim die een run kreeg maar helaas wist hij deze te verspelen. Gelukkig kreeg hij rond de klok van 22.00 uur een herkansing die hij met beide handen greep. Het resultaat: een mooi gebouwde 16 kilo spiegel.

Wouter met een van de vele mooie spiegelkarpers die rondzwemmen op meer 3 van Etang d’Ourscamp.Wouter met een van de vele mooie spiegelkarpers die rondzwemmen op meer 3 van Etang d’Ourscamp

In de nacht die volgde was er dan eindelijk ook succes voor Erwin die zijn eerste vis mocht landen. Zijn harde werken en doorzetten werd beloond met een mooie 12,1 kilo spiegel.

Hard werken wordt beloon! Erwin met zijn meer dan verdiende vis.Hard werken wordt beloond! Erwin met zijn meer dan verdiende vis

Nog geen uur na de vis van Erwin was het weer de beurt aan Jorg. Ditmaal mocht hij een fraaie 16,5 kilo spiegel verwelkomen in het net. Dat stek 2 in de avond succes had geboekt wisten we, maar Liam zette hier nog een vervolg aan in de nacht. Ook hij wist nog een mooie spiegel van 13 kilo te vangen, waarna Maikel wederom als mooie afsluiter van de nacht mocht poseren voor de camera met een prachtige 18,5 kilo spiegel.

Maikel met zijn hoog gebouwde spiegel van 18,5 kg.Maikel met zijn hoog gebouwde spiegel van 18,5 kilo

“Vis in de morgen is een dag zonder zorgen”

In de ochtend die volgde bleef de vis actief en wisten Liam, Maikel en Tim door middel van opvallende pop-ups gevist aan een hinged-stiff en een ronnie rig 3 mooie vissen te vangen van alle drie 16 kilo. Hieraan voegde Liam nog een mooie 10,8 kilo spiegel toe die diende als kers op de taart van een mooie tweede nacht.

Tim zo blij als een kind met zijn gevangen vis

Net als de dag hiervoor was het erg warm en was de vis vooral bovenin het water te vinden. Ik probeerde het een dagje vanaf stek 5 gelegen tegenover stek 6, omdat we op de dronebeelden die Liam had gemaakt zagen dat er massaal vis lag tegen het riet rechts langs stek 5. Ik probeerde het met een zig rig, hinged-stiff en een chod rig, maar niks van alles hielp net als de dag hiervoor toen de vis ook massaal bovenin lag i.v.m. het warme weer.

drone-beeldenDe drone beelden waarop is te zien dat de kom gelegen rechts langs stek 5 overdag vol lag met vis aan het wateroppervlak

Weersomslag

Tijdens de avonduurtjes trokken er donkere wolken boven Ourscamp waarna het weer compleet omsloeg. Harde regen en lichte onweersbuien zorgden ervoor dat de vis weer actief werd, wat resulteerde in een onrustige en slapeloze nacht waarin veel vis werd gevangen. Na een erg rustige tweede nacht voor Jasper en mij op stek 6 ging het de derde nacht compleet los. Ik mocht maar liefst 3 mooie vissen vangen van 14, 14 en 13 kilo op een voerstrook die ik aan had gevoerd vanaf de dag van aankomst. Ook Jasper wist nog 2 mooie spiegels van 11,5 en 13 kilo te vangen tegen de ondiepe rietkraag, gelegen links van stek 6. Hierna was het nog een keer de beurt aan Maikel die wederom mocht poseren voor de camera met een puntgave 14,6 kilo spiegel. Als afsluiter van de nacht wisten ook Liam en Tim beiden een mooie spiegel van 7 kg en 17 kilo te vangen.

Jasper met een mooie spiegel gevangen vanaf stek 6 waar het de laatste nacht goed los ging.Jasper met een mooie spiegel gevangen vanaf stek 6 waar het de laatste nacht goed los ging.

Een prachtige afsluiting!

Er resteerde ons nog een wens, het vangen van een mooie afsluiter en ook deze wens kwam tot vervulling. Tijdens het opruimen van alle spullen was het mijn hengel die voor de laatste keer afliep, wat na een mooie dril resulteerde in een prachtige spiegel van 19,5 kilo! Er werd een mooie groepsfoto gemaakt waarna het visweekend er echt op zat. We hebben een prachtig weekend gehad met maar liefst 29 vissen. Iedereen heeft een mooie vis van een mooi gewicht gevangen waar we vooraf voor hadden getekend! Namens alle deelnemers willen wij Maikel van Steensel, Tim Lomans, Erwin Sandkuyl en natuurlijk ook Sjef Lemmens bedanken voor een geweldig en goed georganiseerd weekend, net als vorig jaar op De Ronde Bleek. We hebben ervan genoten en zullen dit niet snel vergeten!

de afsluiterIkzelf met een puntgave spiegel als afsluiter van een super geslaagd weekendje! Organisatie nogmaals heel erg bedankt!

Er worden natuurlijk een berg foto's gemaakt tijdens zo'n gaaf weekend. Te veel om in het artikel te verwerken, maar ik wilde jullie deze toch niet onthouden. Je vind dus nog meer foto's in de slider hieronder.

Maurice van Rossem

IMG_0203
IMG_0206
IMG_0224
IMG_0231
IMG_0236
IMG_0330MvS
IMG_0335MvS
IMG_0344MvS
IMG_0352MvS
IMG_0395
IMG_0407
IMG_0447
IMG_0472
IMG_0654 tel
IMG_0690_MJ
IMG_0713 2
IMG_0714_M 2
IMG_1417
IMG_1423
IMG_1435
IMG_1446
IMG_1453
IMG_5827_Jorg
IMG_5841_Jorg
IMG_5860_Jorg
IMG_9848
IMG_9916
IMG_9919
IMG_9928
IMG_9929
IMG_9939
IMG_9940
IMG_9942
Ourscamp 3 de baai

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.