Lac de Villedon

Via The Carp Specialist kregen we de kans om een wintersessie van een week op het beroemde en befaamde Lac de Villedon te vissen. We werden bij aankomst van harte welkom geheten door Paul, John en Damien. Wat ons direct opviel is dat zij zich met hart en ziel inzetten voor het meer, de omgeving en het visbestand. We voelden ons als gast enorm welkom. Wat is het toch mooi om de passie van het karpervissen op die manier te delen!


Lac de Villedon biedt uitstekende omstandigheden voor het karpervissen in een volledig natuurlijke omgeving met schitterende vergezichten. Het meer van 40 hectare groot is ruim tweehonderd jaar oud. Er wordt vis geweekt zoals karper, snoek, snoekbaars, koikarper, forel en voorn. Eens per jaar wordt het meer grotendeels afgevist zodat het bestand up to date en zoveel mogelijk vrij blijft van brasem en dwergmeerval.

Het meer heeft grillige vormen, vele baaien, landtongen en mooie natuurlijke stekken. Per week worden maximaal 30 vissers toegelaten zodat er altijd ruim 1 hectare per visser beschikbaar is om te vissen en er altijd de mogelijkheid is om te verkassen. Het meer wordt het grootste deel van het jaar door een rivier gevoed. Dat wil zeggen dat er meestal een doorstroom van vers water is. Dit zorgt voor een perfecte waterconditie. We vingen stuk voor stuk krachtige mooie karpers, wat garant staat voor een indrukwekkende dril. De Villedon karper heeft geweldige vormen, schubtekeningen, indrukwekkende gewichten en een bijzonder gezonde uitstraling. Schitterend om te zien! Er zwemmen zelfs drie karpers van 30+ kilogram die nog groeiende zijn. Dat belooft wat voor de toekomst.


Prachtige gezonde en sterke karpers

Door de grote omvang van het meer, is het nodig om een boot te gebruiken eventueel voorzien van elektromotor. Alle stekken zijn geschikt voor minimaal 2 personen en er zijn stekken waar je met meer personen kunt vissen. De meeste stekken zijn alleen bereikbaar met een boot. Die worden ter plaatse verhuurd inclusief de elektromotor, maar het is ook mogelijk om je eigen boot mee te nemen. Doordat het water zo groot is heb je het ultieme gevoel van volledige privacy en de meest optimale natuurlijke back to basic beleving van het karpervissen. De rust valt er direct als een aangename sluier om je heen. Lac de Villedon is ruim 50 kilometer van de snelweg af gelegen en hierdoor volledig vrij van geciviliseerde zaken zoals kunstlicht, elektriciteitsmasten en lawaai van een snelweg.


Verkassen met de boot om de vis te vinden

Je voelt je een soort van Robinson Crusoe op dit water en dat terwijl de noodzakelijke voorzieningen en faciliteiten zoals oplaadstation voor batterijen, douche en WC op een centrale plek aanwezig zijn. Naast dit ultieme basic gevoel van karpervissen is het op Lac de Villedon mogelijk om op een super de luxe manier je visvakantie door te brengen. Nieuw aan dit water is dat er luxe maaltijden, door een heuse chef kok bereidt en op een verwarmd bord op de stek afgeleverd of in het restaurantje genuttigd kunnen worden.

Er is een uitgebreide tackleshop en ook zijn er een luxe villa, gite en cabin te huren. De villa biedt comfortabele voorzieningen, ruimte en een prachtig uitzicht op het meer. De gite biedt eveneens de luxe en het comfort zoals je dat thuis gewend bent. De cabin is wat kleiner en eenvoudiger maar is uitstekend geschikt voor een romantische en/of net iets comfortabelere vissessie voor de vissers die net dat beetje meer luxe zoeken dan wat in een bivy mogelijk is.


Fantastisch natuurlijke stekken op Lac de Villedon

Vanaf een keurig aangelegde plaats konden we onze spullen in enkele keren varen naar de stek brengen. Al snel viel het ons op dat het water rijk is aan mosselen, slakken en bloedworm dus ons voer pasten we hierop aan. Onze keuze voor deze sessie viel op The Crave van Dynamite Baits; een hoog proteïne boilie gemaakt van onder andere birdfood, vismeel met sterke liquids die dankzij de unieke samenstelling ook tijdens de koude watertemperaturen voor een goede verspreiding zorgen.


The Crave van Dynamite Baits bleek een echte killer

Tijdens de eerste nacht vingen we op deze manier al 4 karpers. Prachtige vissen om te zien die elk een spetterende dril gaven ondanks de lagere watertemperatuur van zo’n 7 graden. De gewichten gingen deze eerste nacht ruim boven de 15 kilogram met een topgewicht van een 21,8 kilogram zware spiegelkarper. De volgende dag besloten we de lijnen uit het water te halen om de stek rust te geven en meer nauwkeurig onze stek in kaart te brengen om vervolgens enkele kleine voerplekken aan te leggen. De nacht erop resulteerde dat in een geweldige vangst van 9 karpers in één nacht! De karpers waren dol op The Crave, de stickmix en zorgden voor spectaculaire runs met geweldige drills.

We vingen zelfs 6 karpers ruim boven de 20 kilogram, waarvan de zwaarste een prachtige schubkarper van 24,8 kilogram was! Uniek voor Franse begrippen.


Een gevoelige afstelling voor schuwe vis

Wat een onvergetelijke ervaring! In de winter vingen we op Lac de Villedon geweldig met een totaal van 16 karpers in een week. Wat zou dit betekenen voor de zomermaanden…? Hier komen we zeker terug! Dit water is absoluut een goede tip als je graag wilt genieten van de voordelen van een betaalwater, je PB wilt verbreken en in volledig natuurlijke omgeving, oog hebt voor zorgvuldig visbeheer en bereid bent om te werken voor de vis.


Wat kan de natuur toch prachtig zijn

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.