Lente(rs)kriebels

Het heeft lang geduurd voordat ik mijzelf uit de sleur kon hijsen om naar de waterkant te gaan. Sinds 8 maart ben ik na 17 jaar wéér vader geworden, dus momenteel zit ik veelal met flesjes en luiers te hannessen ipv lekker te vissen. Keuzes, keuzes. Aan de vrije tijd ligt het niet. Ik heb 2 weken zorgverlof gehad en een week vakantie net vóór de uitgerekende datum. Na de geboorte van mijn dochter Nikky, had ik nog eens recht op 5 dagen papaverlof. Maar ik durfde gewoon niet van huis te gaan. Het idee dat bijvoorbeeld de vliezen zouden breken en ik er niet bij zou zijn kon ik niet uit mijn gedachten krijgen.

Pas dan merk je hoe verslavend deze hobby eigenlijk is. Ik had gewoon ontwenningsverschijnselen. Dus het werd tijd dat ik rap naar de waterkant zou gaan. Op onze groepsapp zag ik dat Michel al sinds de ochtend aan de waterkant zat. Op de vraag of ik kon aansluiten, werd positief gereageerd. Ik zou dan wél onze hond Leo mee moeten nemen, omdat Cynthia nog herstellende is van haar keizersnede. Nu moet je weten, Leo staat voor lomp en onbenullig. En niet voor niets. Hij is behoorlijk aktief en enthousiast dus stil zitten aan de waterkant is nou niet direct aan hem besteedt. Maar ik wilde gewoon eindelijk weer eens vissen...

Samen vissen kan een uitdaging zijn
Samen vissen kan een uitdaging zijn

Toen ik aan kwam rijden zag ik Mies al zitten. Mooi op een schiereilandje. Zodoende kon ik mooi een totaal andere kant op vissen. Het eilandje scheidt namelijk een grote kom van de plas en via 2 bruggetjes kunnen de vissen heen en weer zwemmen. Mies vertelde me dat er nog niet zo lang geleden een mooie dikke spiegel van 14 kg uit die kom werd gevangen dus ik had er best wel vertrouwen in. De kom ligt uit de felle noordwesten wind en pal in de zon. Ik zorgde dat de ene hengel met een chod rig ondiep kwam te liggen met een licht roze pop-up en een bodemrig op een meter of 3. De vallen waren gezet en zo zaten we lekker te vissen. Mies had ook een bodemrig op 4 meter en een hinged stiffie op een meter of 2. Hij verwachtte elk moment een aanbeet, maar die kwam pas rond 14.30 uur. Zijn delkim gaf een piep, nog één en daarna ging zijn top krom en de delkim braakte één lange toon uit. Een volle fluiter!! Ik sloeg hem op de rug. Dit is un goeie jonguhhh!! Wat een knaller van een run! Mies deed het rustig aan en na een paar minuten had hij al zoiets van, hmm. Helaas. De gehoopte dikkert bleek een kruiskarper te zijn. Kort daarna piepte zijn andere delkim een paar keer. Snel pakte hij de hengel op, maar ook nu zei hij iets in de trend van "boh boh".  De eerste platte van het jaar. Bij mij bleef het helaas stil.

Gezellig samen met Mies en Leo

Ga je nu ook weer naar de waterkant?

Locatie is nu het allerbelangrijkst. Beter een uur zoeken en vinden, dan zomaar ergens neerploffen. Het is het verschil tussen vangen en blanken. In mijn geval was het logisch bekijken. Het water is daar bruin. Je kunt geen vissen spotten. Zorg dan dat je plekken vind die uit de (noord)oosten wind liggen. Plekken in de buurt van riet, vooral als er het zonnetje op staat te bakken. Vis op verschillende dieptes. Wed niet op één paard. Durf ook gerust op 50cm water te vissen. Karpers vinden de zon heerlijk. Ze warmen hun rug er mee op. Het wil niet altijd zeggen dat ze ook aan het azen slaan, maar als je het niet probeert vang je sowieso niets. Verleg ook om het uur een hengel. Vooral met een chod gaat dat makkelijk. Je bent dan zeker dat ie goed ligt. Voeren kan, maar doe het absoluut met mate. Niet meer dan een paar handjes. De karpers eten maar een klein deel van de dag. En dan ook nog maar een klein beetje. Als het water 10 graden of meer is, kun je al iets meer voeren. Maar overdrijf het niet. Je zal niet de eerste zijn die met te veel voeren de ramen voor zichzelf maar ook voor andere vissers ingooit. Vissen zwemmen nog maar weinig. Dus beter is om ze te vinden en het aas in de buurt te leggen. Dat is de sleutel tot succes. Ga niet de fout in als het buiten al 5 dagen 20 graden is. Het water kan dan nog altijd heel koud zijn dus voer met beleid. En check de bodemtemperatuur.

Succes als je weer gaat! Lees ook onze andere artikels over winter/voorjaars visserij voor meer tips.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.