Nachtvissen of een dag sessie? (deel 1)

De mensen die mij kennen weten dat mijn vistijd erg beperkt is, en ik het vooral moeten hebben van los staande nachtjes met een grote interval en wat dag sessies. Het opbouwen van een echte voerstek is dan dus ook niet echt weg gelegd voor mij, zeker gezien mijn thuiswater zich hier ook niet echt voor leent. Veel hengeldruk en het water moet ook gedeeld worden met andere soorten visserij. De voorgaande jaren deed ik vooral mijn avond/dag sessies op een wat kleinere put in het bos. Hier kon je vrij gemakkelijk ook overdag een karper strikken en nachtvissen is er niet toegestaan wat dus de druk van andere karpervissers een stuk kleiner maakt. Met als bijkomend voordeel dat het er ook heerlijk rustig is, buitenom een wandelaar en wat mensen die hond uitlaten kom je daar niemand tegen.

Maar door de geringe grote is ook het bestand en de grote van de vis wat aan de kleine kant. Toch had ik daar ook al eens vis van 13kg in de val weten te lokken tijdens een van de eerste karpersessie na een hele lange sabbatical. Niks mis mee natuurlijk en de wat kleine karpers gaan in mijn beleving over het algemeen ook een stuk feller te keer dan de 15kg+ vissen. Maar na hier enkele jaren toch regelmatig gezeten te hebben wil je toch weer eens wat anders.


M´n zoon zijn eerst gevangen karper van een kilo of negen enkele jaren terug

Het was vorig jaar zomer dat we samen met Sportvisserij Nederland een ecologisch onderzoek deden. Deze werd vanuit een boot gedaan om zo bodemmonster en dergelijke te nemen. Dit is normaal niet toegestaan bij ons en gaf ons dus ook de mogelijkheid op plekken te komen waar je normaal niet komt. Toen we tussen de twee voornaamste kreken voeren over eens soort verbindingswatertje zag iemand in eens een vosje in het bos. De meeste van ons zijn toch ook ergens wel weg van de natuur en de boot werd dus gestopt en langzaam dobberde we richting de vos.

Nadat er wat blikken met de vos werden uitgewisseld vond deze ons toch niet zo interessant en koos er voor het bos weer in te lopen en verdween in het struikgewas. De boot werd gedraaid en toen we weg wilde varen schoten de karpers voor ons als malle dwazen weg. Ik heb geen idee hoeveel maar het waren er een hele hoop van allerlei verschillende formaten. Een snelle blik om te kijken waar we exact waren was genoeg om te zien dat er een stuk verder een steiger lag, inmiddels al redelijk vervallen. Maar het idee was geboren om dit toch nog eens verder te bekijken. De plek waar we nu lagen was niet direct bereikbaar en er stond maar minder dan 30 centimeter water en de karpers lagen er gewoon te zonnen met hun buik op de bodem. Zoals bij zovele van ons ontbrak het aan tijd vervolgens was het plannetje al weer ver weg gezonken in mijn hersens.


Ecologisch onderzoek met de boot

Totdat ik begin deze zomer met toeval langs die steiger reed en in mijn ooghoek iets opvallend op het water zag. Vraag me wel eens af hoeveel karpervissers er niet altijd meer oog hebben voor water dan de weg zelf als ze langs een water rijden. Maar goed,.. snel de auto geparkeerd en eens goed kijken en ik zag in de verte een hoop tekenen van karpers in het water. Toen schoot het voorval van vorig jaar me weer te binnen. Na nog een paar dagen daar eens goed te observeren was ik toch wel overtuigd dat dit geen toeval was en ik hier meestal wel activiteit zag. De plannen werden dus gesmeed om de eerste sessie daar eens te doen,inmiddels waren deze steigers weer in een goede staat gebracht en buitenom dat vissen van een kleine steiger toch niet de makkelijkste stek is moest deze locatie het worden. Na het standaard peilen was de bodem toch vrij hard op de meeste plekken, al had ik tijdens de boottocht gezien dat er verschillende plekken een zachte bodem was zeker net wat verder waar we toen met de boot al die karpers zagen.


Ze lagen heerlijk te zonnen

Tijdens onze sessie op Domaine de Madagscar had Frank me eens het een en ander laten zien van de chod rig, in het verleden als eens mee geprobeerd maar geen echte goede successen op gehad. Na zijn betoog leek me deze stek wel geschikt om deze nog eens een kans te geven. Ik had deze keer wel gekozen voor een iets andere aanpak, het naked chod systeem leek me wel wat. Een duik in mijn vistas naar alle popup ́s en dergelijke deed me besluiten er twee kleine fel groene dumbels op te gaan monteren. De laatste dagen voor de eerste sessie iedere dag wat boillies her en der verspreid om ze zo wat te laten wennen aan mijn bollen. De stekken rond het eilandje lekken de beste optie. Patricia besloot ook mee te gaan, maar feederen is daar niet mogelijk of je moet een steiger verder gaan zitten en had ik zo nog wat andere hengels tot mijn beschikking. Dus werd het plan wat bijgesteld en met een laatste bezoekje aan de viswinkel om wat nieuwe chod materialen te halen werd ook een nieuw type onderlijn aan de collectie toegevoegd.


Oranje boven!

Normaal knoop ik alles zelf maar het chronisch gebrek aan tijd toch maar een kant en klare gekocht omdat ik de D-Rig er toch wel apart uit zag. Mede het feit dat ik toch wel graag vis met fluor-carbon onderlijnen. Alles was dus in gereedheid voor de eerste sessie op wat mijn dag-avond stek moest worden voor deze zomer.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.