Negentigers

Ik ken oudere karpervissers die altijd bij de basis van weleer zijn gebleven. Karpers worden door deze personen niet gewogen maar nog steeds gemeten en als het over grote karpers gaat dan hebben ze het steevast over 'negentigers'. Zelf maak ik sinds jaar en dag de combinatie van beiden. Bepaalde gevangen vissen kan ik, inclusief het vangstscenario, vaak nog rechtstreeks voor de geest halen door een bijzondere lengte/gewicht verhouding.


Deze plank mat maar liefst 97 cm

Mijn gevangen vissen in eigen omgeving van boven de 90 cm zijn nagenoeg allemaal schubkarpers. Zo ving ik eens een plank van een schub die bij 91 cm slechts 17 pond klokte. Ik ken zat pure pondenvissers die zo'n aparte vis direct teruggezet zouden hebben, want ze fotograferen niet onder de 20 pond. Een in Nederland gevangen uitzondering betrof een zeer langgerekte spiegel die ik vorig jaar ving. Een slanke 90er van krap 22 pond. Dit jaar had ik tijdens het vakantievissen in eigen land perfect visweer en ving in een week 9 vissen boven de 90 centimeters. Twee hiervan waren graskarpers van 92 cm en 100 cm, echter bij deze vissen is deze lengte eerder regel dan uitzondering dus totaal niet verheffend. De overige 7 vissen waren echter allen oude schubs van het originele bestand met zelfs lengtes van o.a. 94, 95 en 97 cm. Met deze laatste vis kon ik na 16 jaren eindelijk mijn lengterecord karper weer eens een centimeter scherper zetten. Regelmatig verschijnt er een lage negentiger in mijn schepnet maar vissen boven de 95 cm zijn voor mij persoonlijk (ook in Frankrijk) toch echt zeldzaam. Voor het jaar 2000 ving ik ooit 3 karpers van 95 cm, maar in dat betreffende jaar ving ik, tijdens een trip naar het super lastige grindgat Padoux (naast de rivier de Meuse in Noord Frankrijk), een spiegelkarper van 96 cm. Ik ving hem op een hengel waarvan ik de boilie 3 dagen op dezelfde plek had laten liggen. Na 72 uur liep de stok toen op dit hondsmoeilijke water af en de dikke negentiger was de enige vis die ik daar ooit ving. Het kan zo verkeren.


Een zeer slanke negentiger

Afijn, nu even terug naar de serie 90ers van de recente vakantie; Ik hoorde vooraf dat er de voorgaande 2 weken vanuit het gehuurde vakantiehuisje geen karper gevangen was. De passiviteit kon uiteraard grotendeels toegeschreven worden aan het zeer slappe visweer. Zelf was ik nog 3 nachtjes naar Noord Frankrijk geweest in deze periode en moest daar met dagtemperaturen van tegen de 30 graden hard werken om in totaal 3 vissen op de kant te krijgen waar gewoonlijk het driedubbele mogelijk is. Toen mijn vrouw en ik op zaterdag bij ons vakantiehuisje aankwamen sloeg het weer om van futloos naar bewolkt, buiig en winderig om vervolgens 6 dagen zo te blijven. Voor ‘gewone’ vakantiegangers is dit een horrorscenario, maar wij zijn verre van strandmensen en naast goed vissen kun je met dit weer van alles ondernemen. 15 vissen kwamen er in deze dagen op de kant terwijl het vissen zeker niet de gehele dag in beslag nam, want we gingen dagelijks op stap om dan in de namiddag weer bij het huisje te arriveren. Alleen de eerste nacht viste ik de nacht door, maar ik was de andere dag gesloopt doordat er naast 2 karpers ook 4 monsterbrasems (tussen de 60 en 65 cm) zich aan mijn aas vergrepen. Steeds uit bed komen voor een brasem zag ik niet meer zitten en de overige dagen viste ik vervolgens vanaf de namiddag tot een stukje in de nacht. Door het puike visweer was dit ruim voldoende om een goed rendement te behalen.


Een beauty van 94 cm

Zoals wel vaker kwamen alle vissen nagenoeg weer eens van dezelfde stek af. Gezien de bezetting van het water (verhoudingsgewijs toch veel meer vissen uit de 2e categorie aanwezig t.o.v. vissen van het oude bestand) was het verrassend dat 7 van de 13 gevangen schubkarpers meer dan 90 cm lang waren. Met het aanwezige lichte bodemwier kwam de visserij met pop ups na ondervinding beter uit de verf dan liggend of “snowman style” vissen. Toen ik vrijdagmorgen, na die 6 ruige dagen, uit bed kwam en naar buiten keek voelde ik instinctmatig dat het over was met de vangsten. Het lome windloze zonnige weer was teruggekeerd en er bleek inderdaad geen beet meer te krijgen. Al vroeg pakte ik die avond in (wel lekker inclusief 2 inmiddels kurkdroge schepnetten en een droge onthakingsmat) en keek ik voldaan terug op een heerlijke vakantie inclusief een mooie serie 'negentigers'.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.