Net wel of net niet

Ai, dat is nou balen man… echt jammer. Een zojuist gewogen karper, die vooraf als dertiger ingeschat werd, blijkt na weging net een klein onsje tekort te komen om de 30 pond aan te tikken. De nog steeds imposante vis daalt bij de karpervissers, die bij het weegritueel aanwezig zijn, onmiddellijk ietsie pietsie in aanzien.

Het bovenstaand beschreven scenario moet voor karpervissers die erg aan de ponden hechten bekend voorkomen. Tot halverwege de tachtiger jaren werden karpers echter altijd gemeten. Dit was bij de toenmalige penvisserij gebruikelijk. Sinds de opkomst van het boilievissen is vanuit Engeland tevens het wegen van de vis als ritueel mee over komen waaien. Ik herinner me dat mijn eerste gewogen polderkarpers (1989) flink tegenvielen qua gewicht. De grotere vissen van toen waren in de polder, bij een lengte van zo’n 78 cm, niet zwaarder dan 17 pond. In de hengelsportbladen las je toen ineens volop over 20 ponders. In mijn regio zwommen vissen van dat kaliber nog niet rond. De polderkreken zaten toen vol met vissen van 6 tot 14 pond met enkele uitschieters naar net een paar pondjes meer. Mijn (serieuze) boilievisserij verplaatste zich vanaf 1991 dan ook richting Rotterdam, waar al een aantal jaren met boilies gevist werd. Hier waren de vissen (uiteraard doordat er fors gevoerd werd) een stuk groter en kon je “high doubles” en twintigers vangen. Even voor de jongere karpervissers; een 20 ponder was in de periode 1990 t/m 1995 nog echt een grote vis. Jarenlang viste ik voor het aantal 20ers per seizoen. Later keerde ik weer naar mijn eigen regio terug aangezien de vissen daar door de intrede van de boilie ineens ook flink gegroeid waren. Je zag volledige populaties ieder jaar een stukje zwaarder worden. Dertigers waren nog schaars, maar eind 90er jaren waren er genoeg wateren waar de topvis ineens over deze magische grens heen ging. Pakweg de laatste 15 jaren is het hek compleet van de dam en blijken de karpers op krachtvoer groter te kunnen worden dan iedereen ooit gedacht heeft.

Net niet...
Net niet...

Sommige vissers nemen het niet zo nauw met wegen en doen er alles aan om de vis over de 20 of 30 ponds grens te krijgen. Ik maakte ooit een weegritueel mee van een vis die ik 3 maanden daarvoor zelf gevangen had op 16,5 pond. De op het oog weinig veranderde vis werd inclusief nat weeggerei door de vanger naar boven afgerond op 20 pond. Hoe bont kun je het maken om jezelf voor de gek te houden. Het tegenovergestelde maakte ik ook eens mee als toeschouwer. Een zeer betrouwbare karpervisser met een digitale weger ving een prachtige vis en hij ze onmiddellijk, nadat alle aanwezigen hem al op de schouder sloegen toen de vis op de mat lag; “die haalt het net niet”. Hiermee duidde hij op het halen van de 30 ponds grens. Geloof het of niet maar de digitale weger gaf 29 pond en 475 gram aan.

De weger was streng: 19 pond en 4 ons
De weger was streng: 19 pond en 4 ons

Afgelopen zomer liet ik me tijdens een vistripje van 3 nachtjes vergezellen door een vriend van mijn voetbalclub. Hij is zelf geen visser, maar in de kantine en in de kroeg kunnen we het altijd prima vinden dus dat zou (met de nodige versnaperingen) aan de waterkant ook best lukken. We besloten voor de trip eerst eens een avondje in de polder te gaan vissen, dan kon hij zien hoe het er allemaal aan toeging in het huidige karpervissen met beetverklikkers, voerboot etc. We vingen daar eerst een roofblei van 70 cm alvorens op een karper te stuiten. Een mooie schub kwam aan land en de niet te vermurwen Reuben Heaton Waymaster gaf aan dat de vis 19 pond en 4 ons woog. Voor de pondenfreaks net niet dus maar voor mijn maat was het een monster en de sfeer was opperbest. Een aantal weken later kregen we tijdens de 3 daagse trip, na een paar kleinere vissen, in de laatste nacht een aanbeet van een sterke vis. Het leek een vis van een beter kaliber te zijn en toen hij voor het eerst aan de oppervlakte verscheen, bleek dit ook duidelijk het geval. Na het succesvol netten van de prachtige schub volgde het nauwkeurige weegritueel. Weer was de strenge weger duidelijk; 29 pond en 4 ons dit keer. Onze kick was er echter niet minder om want gelukkig heb ik de pondenrace al jaren terug achter me gelaten.

Met 29 pond en 4 ons toch een mooie vis
Met 29 pond en 4 ons toch een mooie vis

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.