Obstakels & Aanpak

Op een nieuw water met 3 in het oog springende hotspots wil ik hier de aanpak met gebruik van de voerboot eens beschrijven. Het was me daar snel duidelijk dat de karpers een voorliefde hadden voor obstakels. Een takkenjungle van ooit in het water gevallen bomen, een serie over en in het water hangende bosjes en een groot rietveld waren de hotspots. Ik bekeek de hoek met het takkenlabyrinth en schatte alle scenario’s in hoe een gehaakte karper daar zou kunnen handelen en besloot vervolgens om daar niet te gaan vissen. De karpers konden te gemakkelijk achter het obstakel komen en dan is beet krijgen misschien geen kunst maar op de kant krijgen des te meer.


Linke soep

Nog 2 ogenschijnlijke topstekken over dus. Eerst de overhangende bosjes; Te dicht uitvaren met de voerboot richting deze bosjes (die ook gedeeltelijk in het water stonden) was ook vragen om problemen. Dit ontdekte ik natuurlijk pas nadat ik daar eerst een vis moest verspelen. Als een komeet dook de karper de jungle in. Ik zag vaak V-sporen trekken tussen de rietkraag (de 3e hotspot) en de bosjes (zo'n 80 meter uit elkaar) en besloot uit te varen naar ruim 10 meter vanaf de bebossing om migrerende vis te onderscheppen. Dit lukte best goed. De aanbeten zijn dan minder talrijk dan dichter op de bosjes maar verspelen is er niet meer bij. Er was op die stek 1 vis die het nog wel spannend maakte. Na een flitsende spurt richting open water dook hij, nadat hij veel lijn genomen had, vanaf de achterkant alsnog de bosjes in en zwom zich muurvast. Ik kon de vis niet naar me toehalen want dan kwam hij nog vaster te zitten. De oeroude tactiek van het wegleggen van de hengel op de steun met open molenslip werkte gelukkig. Hij zwom er na een paar minuten via diezelfde achterkant weer uit en kwam alsnog op de kant.

Ook hier is het uitkijken geblazen

Bij het 3e obstakel, namelijk de rietkraag, vang ik dankzij een bepaalde strategie met de voerboot de meeste vis. Het grote rietveld, wat zo,n 10 meter diep en 30 meter breed is, bevat veel natuurlijk voedsel en beschutting en constant zie je daar beweging. Recht voor het riet is een open visplek tussen de bosjes. Op deze ogenschijnlijke topstek vissen lijkt ideaal maar het is vragen om problemen en velen hebben op die plek al beduusd naar het spreekwoordelijke “zweepje” (oftewel lijnbreuk namens Joris Weijtjes) staan staren. Hier heeft de karper te veel thuisvoordeel om winnend uit de strijd te komen want hij kan eenvoudig over een groot gebied het riet in duiken en je hebt als visser daar niet de juiste invalshoek om hem er vanaf te sturen.

Vanaf deze plek het haakaas presenteren met de voerboot

Ik posteer me 35 meter links van de rietbos op de eerstvolgende open plek tussen de bosjes en breng het aas plus voer met de voerboot naar een veilig aantal meters voor de linkse zijkant van het riet. Door al die overhangende takken aan de eigen kant is dit werpend sowieso niet te doen dus is het gebruik van de voerboot vanuit deze positie noodzakelijk. Vervolgens loop ik even naar de plek recht voor het riet en maak dan vanaf het riet een voerspoor richting het haakaas. Even uit de comfortzone lokken. Vanuit deze invalshoek zijn de aanbeten goed te verzilveren. Kort op de hengel zitten en met dichte slip de vis snel in de eerste fase van de dril zijwaarts uit de gevarenzone halen is de succesvolle strategie. Als de vis zo'n 15 meter van het rietveld vandaan is dan kan de dril relaxed vervolgd worden en kan er weinig meer mis gaan.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.