Oldskool

Eerder dit jaar kwam ik bovenstaande rodpod tegen op het internet. De koop was snel gesloten. In dit verhaal neem ik u mee in mijn zienswijze over de term 'oldskool'.

Bon,

Soms kom ik, tot grote ergernis van moeders de vrouw, spullen tegen die mij op de een of andere manier raken in het hart. Zo had ik dat laatst met een oude rodpod van Cygnet. Een zoekslag “on the good old Google”, leerde mij dat ik een van de allereerste rodpods van het Engelse Cygnet in handen had. Dat het met know-how  was gemaakt kon ik zien aan de afwerking en het gebruikte materiaal. Zo nieuwsgierig en brutaal als ik was, mailde ik mijn vondst gelijk naar Cygnet met enkele vragen rondom de rodpod. Na enkele dagen kreeg ik tot mijn grote verbazing van James Turner antwoord terug.

Hartelijk dank voor het warme contact James! Ik heb het namelijk al een paar keer gehad dat je gewoon als nummer behandeld wordt en uiteindelijk nul op rekest krijgt. Je kan iets kopen en verder je mond houden, althans zo komt het wel eens op mij over. Misschien ben ik iets te pessimistisch en is niet iedereen in staat om de ander of elkaar te helpen? In de schaduw van lang vervlogen tijd, typ ik nu deze woorden op het scherm en vertrouw ik ze toe aan het voor altijd en eeuwige internet. Zelf houd ik van oude materialen en eigenlijk om meerdere reden.

Oldskool karper gerief werd vaak van hoogwaardig materiaal gemaakt. Denk maar aan de oude zwart Daiwa molens, de Abu Garcia’s 33 , Monkey Climbers en de eerste brollys,  ze waren loei zwaar, maar deden wel hun werk. Zo zag ik laatst op Marktplaats een canvas overwrap van Nash.

Deze was gemaakt voor de 50 inch brollys en het doek zag er nog goed uit voor zijn leeftijd. Ik kan mij nog herinneren dat mijn stiefvader deze vroeger ook gebruikten. Deze had altijd zo'n typisch canvas geurtje. Ik gelijk een bod plaatsen, maar helaas pindakaas. Deze was al voor 40 piek weggekaapt door een andere liefhebber. Man wat was dat een tof ding! daar maak je heden ten dage wel een statement mee aan de waterkant. Iedereen heeft het over high density doek, 10.000 waterkolommen en bla bla. Kom je daar met je ouwe poep canvas op de proppen! Natuurlijk is het spul van tegenwoordig goed van kwaliteit, maar de onderstaande foto zegt naar mijn inziens voldoende toch? Onderstaande foto is uit de privécollectie van Jullian Cundiff. Thnx voor het mogen delen van deze foto by the way! Ik heb met Julian al enige tijd contact en binnenkort volgt er een ‘aan het woord‘ met Julian Cundiff!

Bron: https://twitter.com/juliancundiff/status/712933216353693700

Ik had de wrap graag willen proberen op mijn eigen brolly. Een andere reden is dat oudere visspullen vaak voor schappelijke prijzen de toonbank over gaan.

Ik meen mijn te herinneren dat je enkele jaren terug nog een complete set had voor een schappelijke prijs. En ja, het is vaak een kwaliteits- kwantiteit verhaal. Bepaalde molens en hengels hebben inmiddels een heldenstatus gekregen. Denk bijvoorbeeld maar aan de 4500 baitrunners molens van Shimano en de Bruce&Walker, Alan Brown en naar gelang nog wat andere vintage hengels. Deze behouden hun waarde.

Kijk eens op de website van Coen Denkers www.cvfishing.nl en natuurlijk www.marktplaats.nl het loont soms echt om niet gelijk voor splinter nieuw te gaan! Ik mag graag kijken op de site van Coen, want dagelijks worden er nieuwe en oude items geplaatst.

Laatst zag ik op Youtube een interview met Rudi de Zutter van de Watersportcentrale uit Genk. Hij vertelde dat hun hengels die zij 15/20 jaar geleden verkochten, vandaag de dag nog verkopen. De afbouw is in de loop der jaren meegegroeid, echter het idee en de kwaliteit van de hengels bleven ongemoeid. Je zet daar wel een standaard mee neer! Zo kan je altijd een onderdeel laten vervangen of een complete hengel als er 1 kapot gaat en zo hoef je niet gelijk een hele nieuwe set te kopen.

Ik ben mezelf ervan bewust dat alles betrekkelijk is en zeker ook binnen de karper scène, die op zijn beurt weer onderhevig is aan trends. Vaak zie je wel eens soort van golfbeweging. En ik, ach arme sukkelaar trap er ook vaak genoeg in! Het ene jaar is camouflage  weer helemaal hot en het ander andere jaar is het weer not done om je hengels verspreid langs het water te zetten, omdat iemand anders jou laat geloven dat je strak met je hengels naast elkaar moet vissen en het liefst nog op de millimeter uitgelijnd met een matje eronder. Ik heb mij wel eens laten vertellen dat de “ Engelse stijl is” ??????? Dont’know and dont care. “F**K IT“ zou ik zeggen. Doe wat jij wil! Jij bent de regisseur van je eigen avontuur!

jij bent de regisseur van je eigen avontuur!

Het zoeken naar bepaalde uitrusting stukken heeft ook zo z'n charme, zeker als er een verhaal achter schuil gaat. Soms fluistert het materiaal zijn verhaal en ruik je soms letterlijk de vervlogen tijd. In die tijdslijn neem ik nu mijn plaats in en laat het “hier en nu” voor wat het is.

Ow ja, wist u dat... Als je het woord Cygnet Googled krijg je hits als: “jonge zwaan” . Just so you know. Op het oude logo van hun is een zwaan te zien.

Als je het woord Cygnet Googled krijg je hits als: “jonge zwaan”

 

In al mijn enthousiasme dwaal ik volledig af van het onderwerp, want ik had het namelijk over de rodpods van Cygnet! Als je de oude-  en nieuwe pod naast elkaar zet,  zijn er maar een paar overeenkomsten Het idee en model zijn enigszins hetzelfde, echter de afwerking en materiaal zijn van een andere orde. Ik wil niet suggereren dat de nieuwe niet goed is of zo, integendeel, “the look and feel” zijn gewoon anders. Ik denk dat u mij wel begrijpt wat ik daar mee probeer te zeggen.  De nieuwe pod is snel op te zetten door het quick lock systeem, wat inhoud dat er een extra kunststof ring tussen de draaiknop en de midden buis is geplaatst.

Bij de oud pod moet je de draaiknop volledig in- en uitdraaien om genoeg ruimte te creëren om de poten uit te zetten. Persoonlijk gaat mijn voorkeur toch uit naar de oude, want deze schuif ik zo in mijn foedraal en voor mijn gevoel is de oude pod ook wat meer “hufterproof” Wat ik mis aan beide pods is een bevestigingsoog om je pod te kunnen zekeren. Dit voor als je bijvoorbeeld vanaf een steiger e.d. wilt vissen. Gelukkig heb ik altijd een snelbinder in mn tas. Kind kan de was doen!

De oude en nieuwe Cygnet gebroederlijk naast elkaar

 

Met de nieuwe pod heb ik nu enkele sessies gevist (keihard geblankt natuurlijk),  maar ik moet zeggen dat het echt een tof ding is waar je jarenlang plezier aan kan beleven. De rodpod is leuk geprijsd en gaat op het internet weg voor de gemiddelde adviesprijs van €129,90 De rodpod wordt geleverd in een zwarte draagtas. Bij rodpod worden 2 buzzerbars geleverd die versprongen staan onder een aparte hoek. De buzzerbars kan je er afhalen en er bijvoorbeeld een 2 rod versie van maken. James kwam later nog met de opmerking dat je niet per se een aparte 2 rodbar op hoef te schroeven, want de bijgeleverde riser sticks waren voldoende om elk te voorzien van een beetmelder en buttgrip. Nog bedankt voor de tip James!

Afsluiting

Veel vissers hebben een hobby binnen een hobby. De een maakt graag zijn eigen unieke aas en de ander maakt zijn eigen hengels. De keuze is reuze. Voor elk wat wils en gelukkig maar! Geef je ogen goed de kost en werp/vis eens met een setje oude- ipv nieuwe hengels.

cygnet tackle quicklock d/l pod

Winactie

De geteste rodpod mogen we weggeven van Cygnet. We zullen dit doen via een Facebook Like & Win actie. Meedoen is simpel en leggen we uit in de volgende post op Facebook.

 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.