Oppervlakte Sessie

Het jaar 2019 staat voor mij bol van de veranderingen. In Januari zagen mijn vrouw en ik dat er een huis te koop kwam in de wijk waar wij graag wilden gaan wonen. We besloten direct wat gesprekken te plannen bij een aantal hypotheekadviseurs, de verkopende makelaar en ook moesten wij zelf een makelaar optrommelen om ons appartement te koop te zetten. Gelukkig kwamen we vrij snel rond zodat we de woning konden aankopen en ook ons eigen huis was binnen drie dagen verkocht. Het geluk stond aan onze zijden en gingen wij een hele drukke periode tegemoet waarin we naast ons gezin, werk ook nog een verbouwing tegemoet zouden gaan.

Op Carp Zwolle van dit jaar stond ik twee dagen op de stand van Fox. Ik wist ik al zeker dat de verhuizing er aan zat te komen maar toch tijdens fijne gesprekken die ik daar heb gevoerd veels te veel plannen gemaakt om gezamenlijke sessies te boeken. Zo raakte ik aan de praat met Herwin Kwint, die sinds dit jaar het filmwerk gedeeltelijk overpakt van de media man bij Fox. Als snel kwam onze gezamenlijke passie voor het karpervissen op de oppervlakte naar boven. Dat Herwin groot fan bleek wist ik al sinds zijn video ‘’Je suis Carp’’ uit 2018 (nog niet gezien? Aanrader!) en spraken af met mooi weer een video te gaan schieten.

Begin maart was de sleuteloverdracht van de nieuwe woning en onze oude woning moest drie april opgeleverd worden.Tijdsdruk bepaalde ons leven en na vier weken mijn vakantiedagen opgeofferd te hebben konden we precies op tijd onze oude woning casco opleveren. Het nieuwe huis was nog ver van af, maar gelukkig bewoonbaar. In de weken die volgde kwamen er ook steeds meer mooie dagen aan en eind juni was het dan zover. De sessie met Fox, voor mij een geheel nieuwe ervaring omdat het de bedoeling was op camera te vertellen wat je nu precies doet en waarom.

Fox X3 Floater HengelZorg voor een goede polaroid bril

Nieuw artikel

Al het klussen zorgde ervoor dat mijn vistijd erg beperkt werd. Gelukkig was daar het moment van de filmopname en werd ik min of meer gedwongen even de tijd te nemen om de lijnen nat te maken. Doel van de film was natuurlijk het vangen van karper op beeld vanaf het oppervlakte. Maar achterliggende gedachte was de release van de nieuwe Fox Horizon X3 Floater hengel. Deze hengel is speciaal uitgebracht voor het lichtere werk en met name de penvisserij en het vissen vanaf het oppervlakte. Het vissen vanaf de oppervlakte is stiekem mijn meest favoriete manier van karpervissen. Het begint al met het actief zoeken naar de vis. Waar een karper zich normaliter goed verborgen weet te houden kun je op warme dagen heel simpel vissen spotten. Met behulp van een polaroid bril die ervoor zorgt dat de weerkaatsing van de zon weg is en je de mogelijkheid geeft door de meerdere waterlagen te kijken.

licht bepaktZorg vooral dat je mobiel bent

Oppervlakte vissen, hoe pak je dat aan?

Mijn eerste tip zou zijn, ga zo licht bepakt, compact en simpel mogelijk te werk. Omdat het toverwoord ‘’zoeken’’ naar de vis is zal je veel meters moeten maken langs de wateren om vis te spotten. Dit doe ik met 1 hengel, een emmer met voer waaromheen een schoudertas zit zodat je genoeg reserve spullen bij je draagt. Natuurlijk mag een compacte onthaakmat en schepnet niet ontbreken. Als aas maak ik graag gebruik van hond-en kattenbrokken door elkaar gemixt, brood en drijvende pellets.

oppervlakte aasDrijvende pellets, hond-en kattenbrokken zijn ideaal voor de oppervlakte visserij

Vis gevonden, wat dan?

De karper is van nature een nieuwsgierige vis die het niet zal laten zich te laten verleiden tot een aanbeet. De truc is om de vis azend te krijgen en als het meerdere vissen zijn kun je zelfs voedselnijd aanwakkeren en kun je meerdere vissen achter elkaar haken. Ik begin altijd met een handvol freebees op verschillende plekken. Dit doe ik omdat de open plekken waar je de vis spot niet direct als een veilige basis voor de vis aanvoelt. Als een vis zich niet op zijn gemak voelt zal hij het voer links laten liggen en zal je je doel niet bereiken. Door het voer op verschillende plekken aan te bieden zal het azen eerder beginnen. Als de vissen eenmaal met vertrouwen beginnen te azen is het tijd je haakaas aan te bieden.

Laatste meter

Dat ‘’simpel’’ vissen echt in je voordeel werkt zal je merken aan mijn laatste meter. Deze bestaat uit een enkele haak, geknoopt aan de hoofdlijn. Over de haak trek ik een elastiekje in de vorm van een ‘baitband’ waar je de brok, broodkorst of pellet tussen klemt. Ik maak expres geen gebruik van een verzwaarde dobber of iets dergelijks omdat ik het idee heb hier veel vissen onnodig mee af te schrikken.

De nieuwe Fox Horizon X3 Floater hengel is speciaal ontwikkeld voor het lichtere werk en met name de penvisserij en het vissen vanaf het oppervlakte.

De mix van emoties zal samenkomen zodra je jouw haakaas naar binnen gezogen ziet worden en je de vis aanslaat. Die spanning is ongekend en daardoor de allermooiste manier om een vis aan de haak te krijgen. Ben je (nog) geen fan van oppervlakte visserij, raad ik je aan dit echt eens een kans te geven. De compactheid, vrijheid, spanning en effectiviteit die het met zich meebrengt is het echt één van de mooiste visserijen die er bestaat. Zelfs in een uurtje tijd kun je supersnel je vis vangen en zelfs selectief je vis uitkiezen zodat je vliegensvlug je target op de kant kan krijgen.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.