Over moeilijk en gemakkelijk vangbare vissen

We beschouwen de karper over het algemeen als een verdraaid slim beest. Dit geldt echter niet voor alle karpers, want sommige vissen hebben zelfs een naam omdat ze regelmatig op de kant komen. Eigenlijk kun je beter spreken over moeilijk of gemakkelijk vangbare karpers, want dom of slim zit qua betekenis weer in het vaarwater van “intelligentie” en dat is voor vissen eigenlijk een straatje te ver. In oude hengelsportliteratuur van zo'n halve eeuw geleden wordt de karper als een zeer edel en haast onvangbaar wezen beschreven. In de schaarse hoofdstukken die hier aan gewijd zijn, wordt karpervissen dan ook bijna als 'hoge school' vissen beschouwd. Een enorm geduld moest de visser toen (volgens de auteurs) hebben tot het moment verscheen dat er eindelijk een karper de beaasde haak met aardappel tot zich nam.

Sinds het boilietijdperk zijn via allerlei goed doordachte zelfhaaksystemen de vangkansen uiteraard sterk toegenomen. Binnen een karperpopulatie zijn er vaak makkelijke en moeilijke vissen. Sommige vissen zie je jaren niet, maar andere exemplaren lijken haast een voorliefde te hebben voor de onthakingsmat. We kennen allemaal wel bepaalde 'minder slimme' vissen. Hier even twee anekdotes uit m'n logboek; Een bepaalde rijenkarper wist ik zelf twee keer te vangen. Totaal vertoefde ik 21 visdagen aan het water waar hij zwemt. Dat valt toch nog wel mee qua herhaling van de vangst zul je zeggen. Het frappante is dat ik de rijen, als vangst van andere vissers, nog 3 keer op de mat heb zien liggen. Dus in totaal maar liefst 5 keer op het droge in de 21 dagen dat ik daar aanwezig was! De vis zwemt op een water van zo’n 7 hectaren (dus geen pisputje) en is niet kieskeurig qua aas. Ik heb deze vis onlangs de naam Henk Grol (naar de bekende judoka) gegeven omdat hij zo graag op de mat ligt. Henkie vreet als een dijker je voerstek leeg, waarna hij zich voor de zoveelste keer weer eens vergist in een stukje staal. Het is echter nog steeds een knappe vis om te zien (veel verstandige 'micro barb' vissers) en hij weegt altijd zo’n 23 pond. Een langgerekte schub van rond de 22 pond, die door zijn gespleten staart zeer herkenbaar is, zwemt op een zeer groot polderstelsel. Altijd is hij in het voorjaar één van de eersten die daar voor de bijl gaat en meestal wel een paar keer op rij aan het begin van het seizoen. De rest van het jaar lijkt hij op mysterieuze wijze verdwenen te zijn om dan bij de start van het nieuwe seizoen ineens weer te verschijnen.


Daniël met Split Tail

De ene karper is de andere niet, maar ook de ene karperpopulatie is de andere niet. Ik viste een aantal jaren regelmatig op een bepaald poldervaartje dat bestaat uit twee stukken die, sinds het geen vaarwater meer is, afgedamd zijn en waar alleen uitwisseling van water mogelijk is. Aan de ene kant van de dam ving ik aan de lopende band karpers en tevens op alle mogelijke aassoorten. Van aardappel en mais kregen ze maar geen genoeg en ook allerlei soorten boilies gingen er in als koek. Aan de andere kant woonden verdraaid lastige vissen die boilies geen blik waardig gunden. Zelden ving ik daar één karper en dan nog alleen op aardappel ook. Zo'n 20 keer beviste ik de dubbelstek vanaf dat damgedeelte tussen beide vaarten met een eindscore van om en nabij de 40-2. Ook bij andere vissers was deze verhouding soortgelijk. De waterkwaliteit, ph-waarde, bodemgesteldheid, diepte en karpergrootte maakte nauwelijks verschil. Op het zogenaamde moeilijke gedeelte zag je de vis vaak in groepen aan de oppervlakte liggen, maar vangen ho maar. Daar werd op gegeven moment uiteraard steeds minder en op het gemakkelijke gedeelte steeds meer gevist. Je zou denken dat de dressuur op het gemakkelijke stuk wel toe zou slaan, maar je bleef de gemakkelijke karpers daar maar vangen.


Ook Dennis wist hem te vangen

Op harde dressuurwateren, waar je de aanwezige moeilijke karpers echt moet doorgronden, kom je vaak voor raadsels te staan. Gewone factoren die de moeilijkheid van het water bepalen zijn o.a de bezetting aan karper, de omvang van het water en de aanwezigheid van natuurlijk voedsel. Hierna begint de echte puzzel. Zo zijn er wateren waar de vissen de topstekken van weleer vermijden maar op andere wateren blijft de vis maar steeds op dezelfde plaatsen gevangen worden. Ik beviste eens een water waar de vis altijd op twee hotspots gevangen werd, maar waar opeens viel de ene hotspot compleet stil terwijl de andere gewoon bleef produceren. Hoe is dit dan weer te verklaren? Ik kwam er helaas niet achter met mijn menselijke brein. Qua aas heb ik op dit soort wateren door de jaren heen met ongeflavourde vismeelbollen het beste resultaat gehad. De tactiek van het voorweken kon bovendien soms de moeilijkste vissen over de streep trekken.

Aan het begin van het seizoen (februari/maart) is  het aanwezige natuurlijk voedsel minimaal. Dan kunnen stevig geflavourde zoete knikkers, die later in hogere watertemperaturen schrik kunnen geven, moeilijke grote vissen over de streep trekken. Ik heb dit te regelmatig meegemaakt om het toeval te noemen. Moeilijk vangbare vissen die dus tijdelijk relatief gemakkelijk vangbaar zijn. De gewoonlijk alerte grote vissen, die uit de winter komen en een periode geen vissers gezien hebben, zijn als eerste actief en lijken tijdelijk even het geheugen kwijt te zijn. Deze karpers zijn dan korte tijd gevoelig voor een sterk flavoursignaal en kunnen dan schaakmat gezet worden. Als het ineens drukker met vissers wordt, de watertemperatuur oploopt en ten gevolge het natuurlijk voedsel toeneemt zijn ze weer vlot op hun hoede en ouderwets lastig te vangen.


Zelf mocht ik hem ook begroeten

Veel karperraadsels zullen altijd wel een raadsel blijven. Het vanuit de praktijk proberen het mysterie rond moeilijk vangbare vissen te ontrafelen blijft echter toch steeds de grote drijfveer achter het karpervissen.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.