Overijssels kanaal

Het is maandag ochtend 6u als ik mijn auto instap opweg naar Zwolle. Een soepele reis en 1 uur en 3 kwartier later kom ik aan bij AOC de groene Welle. Vandaag staat in het teken van viskweek. Terwijl de rest van mijn klasgenoten nog liggen te slapen sta ik fris en fruitig in het aqaucultuur lokaal op de karpers en Afrikaanse meervallen te voeren. Na deze gevoerd te hebben begin ik aan het meten van de waterwaardes als een mede student van niveau 3 aan komt lopen en aanbied om de rest van de dag de vissen van mijn groep te voeren. Over dit aanbod denk ik geen 2 keer na en bedank André hartelijk. Het is ondertussen half 10 als ik weer de auto instap, ik heb nog geen idee waar ik naar toe ga, alleen een ding is zeker, ik ga vissen!

Ik heb besloten om eerst richting Hardenberg te rijden en hier een voorraad boilies op te halen. Met een kilo of 30 aan boilies loop ik bij Rix Hengelsport de winkel uit en rijdt ik weer terug richting Zwolle. Als ik 10 minuten onderweg ben schiet mij een watertje in de buurt van mijn oom en tante te binnen. Hier heb ik eerder al eens gevist en ik wist dat dit niet een al te moeilijk water is. Vol goede moed rijd ik richting Heino. In Lemelerveld wordt nog een korte stop gemaakt bij de Coop en de reis wordt verder gezet richting Heino. 

1

De auto is volgeladen en de weg naar het water wordt vervolgd

Na een verfrissend drankje bij mijn oom op visite, kies ik mijn stek en laad ik de auto uit. Het water is rustig en op een witvisser na is er verder niemand aan de oevers van dit kleine watertje. De PVA zakjes worden geknoopt, de boilies aan de hair geramd en de stekken zorgvuldig uitgekozen.

Als ik even later zit te genieten van de rust en de stilte, zie ik mijn linker top bewegen. Uit automatisme kijk ik direct richting de stek waar ik lig, en een teleurstellend gevoel maakt zich meester. De eenden vinden de boiliemeister boilies blijkbaar ook lekker en ze duiken er lustig op los. Ik laat de chod rig tog maar op zijn plaats liggen en probeer de eenden door middel van een ssshh geluid weg te krijgen. Dit lukt gelukkig. 

2

De eerder gevangen vis in Heino

Ondertussen zit ik al 2 uur te vissen en nog geen activiteit van karper gehad. Normaal is dit niet raar, maar zoals ik me kon herinneren was dit water niet al te moeilijk. Als ik in gedachte ben verzonken en mijn strategie nog eens door aant nemen ben zie ik de linker hengel buigen. In een reflex pak ik de hengel en molenspoel beet en tik ik aan. Een grote kolk maakt duidelijk dat ik deze keer wel met een karper van doen heb en geroutineerd probeer ik de vis moe te maken. Een uithaal naar het midden van het water is het gevolg en de haak schiet los. Balend draai ik de hengel binnen en twijfel geen moment om te montage te vervangen, ik heb toch al niet heel veel vertrouwen in de chod rig. Een normale inline montage met een fox beat worden eraan geknoopt en voorzien van een PVA zakje. De hengel wordt deze keer meer richting het midden gedropt en weer op scherp gelegd. De rechter hengel verplaats ik richting de fontein. Nu dat de witvisser weg is heb ik de ruimte hiervoor. 

3

De nieuw geknoopte rig op scherp!

Het is 4 uur en ondertussen heb ik besloten dat ik rond 5 uur half 6 op ga ruimen om door te rijden naar het Overijssels kanaal. Hier ga ik de nacht doorbrengen tot morgen vroeg 7 uur. Ik ben wat op mijn telefoon aan het kijken voor een mooie stek voor de nacht als de hengel bij de fontein een teken van leven geeft. Ik kijk eerst wat de hanger doet maar deze schiet meteen terug naar de grond. Geduldig draai ik de lijn een tikkeltje strakker en voel dat er niets meer aan de andere kant van de lijn zit. Ik besluit deze hengel te laten liggen en af te wachten. een 5 minuten laten vertrekt dezelfde hengel en ik sla de vis meteen aan. Ik voel een paar tikken van het kopschudden en de weerstand valt weer weg……

Nadat ik balend drie nieuwe onderlijnen geknoopt heb voor de drie hengels besluit ik op te ruimen en door te rijden naar de plaatselijke cafetaria. Hier eet ik snel en haastig om vervolgens door te rijden tot bij de brug tussen Heino en Zwolle. Vanuit hier ga ik opzoek naar een stek.

4

Gecrushde boilies zorgen voor attractie

Aangekomen bij de brug baal ik ontzettend. Onder de brug ligt een stuwtje waardoor er niet gevist mag worden. De auto wordt het zandpad opgeslingerd langs het kanaal af en ik ga opzoek naar een open plak waar ik mijn auto en tent kwijt kan. Na een kilometer of 5 langs het kanaal afgereden te hebben kom ik eindelijk op een iets breder stuk gras uit en ik besluit de hengels hier uit te gooien.

Op het moment dat ik het foedraal uit de auto pak zie ik zwarte Volkswagen aan komen rijden over het hobbelige zandpad. De auto stopt voor mijn stek en stelt zich voor. Sam is een karpervisser die een maand of 4/5 geleden begonnen is met vissen en we raken gezellig aan de praat. Sam adviseert mij om op een ander stuwstuk te gaan zitten. Hij bied heel vriendelijk aan om samen op zijn stek te gaan zitten. Ik bedenk me geen moment en trap mijn spul terug de auto in, om vervolgens achter Sam aan te rijden. Sam slingert over het zandpad alsof die weet waar die aan toe is en ik trap het gas diep in om hem bij te houden. Eenmaal aangekomen op een verharde weg en een bruggetje maakt Sam een U bocht en rijdt zo aan de andere kant van het kanaal. Met mijn oude, trouwe, corsaatje volg ik Sam tot aan een mooie open plek waar genoeg ruimte is voor wel 5 man. Sam stopt de auto en stapt uit. Dit is de stek zegt hij vrolijk en hij begint met uitladen.

5

Netjes verpakt in PVA en klaar om in te gooien

Nadat Sam me een paar tips gegeven heeft over de kanaal visserij op het Overijssels kanaal volg ik zijn voorbeeld en begin ook op te bouwen. De hengels worden voorzien van pellets en gecrushde boilies. Aan de overkant wordt gevist met een mengsel van pellets, green betaine boilies en hennep vanille boilies, de hair wordt voorzien van een 15mm hennep vanille en een 10 mm Black Currant Fluor Pop-Up. De hengel wordt onderhands op een halve meter van de overkant gedropt en een 15 tal hele en halve boilies (beide) worden bijgevoerd. De hengel aan de eigen kant krijgt een zelfde PVA bag mee en de hair wordt voorzien van een enkele 15 mm Green Betaine boilie.


Na een paar uurtjes gezellig kletsen en weinig actie begint Sam met opruimen. We spreken af dat ik hem via facebook op de hoogte zou houden en Sam rijdt vervolgens de duisternis in.

Ondertussen ben ik aardig uitgeput en kruip ik mijn heerlijk warme slaapzakje in, wetende dat morgen om 7:15 mijn wekker gaat en ik morgen een lange schooldag te gaan heb.

6

Alles op Scherp

Het is 7:15 als ik wakker schrik van de wekker.  Buiten is het nat en schemerig en het heeft vannacht flink geregend. Het is duidelijk te zien dat het najaar begint en ik ontwaak rustig uit mijn slaap. Als ik 5 minuten later overeind zit op mijn stretcher en me een ochtend sigaretje opsteek ben ik lekker voor me uit aan het staren als de middelste hengel vertrekt. De heerlijke pieptoon laat zich horen en de Destiny hengel buigt aardig door. De hengel wordt van de rodpod gegrepen en met een subtiele handbeweging draai ik de molen een stuk vaster. De vis is het hier niet mee eens en schiet meteen het riet aan de overkant in. Na het geleidelijk druk zetten voel ik de vis richting mij komen waarna hij vervolgens nog een keer het riet in snijdt. Deze keer recht tegenover mij. Subtiel trek ik de vis uit de rietkraag en de dril verplaatst zich naar het midden van het water. Enkele minuten en enkele uithalen verder ligt de vis vermoeid aan het oppervlakte. De vis wordt geland en tevreden leg ik de karper op de onthaakmat. Nadat de haak netjes uit de bek gehaald is en het net er onder uit gehaald is weeg ik de vis. Tevreden kijk ik naar de klok, deze geeft een mooi gewicht van 10 kilo aan. Een eerste overijsselse kanaal karper is een feit. Nadat ik een paar foto’s met de zelfontspanner gemaakt heb geef ik deze mooie strijder zijn vrijheid terug. De spullen worden ingepakt, ik fris mezelf over op en ik stap de auto in om vervolgens de dag te beginnen met een excursie in Lelystad, bij Tom’s Creek en de dag om half 5 te eindigen met een paar uur landschapsinrichting. 

De auto blijft voor twee nachten in Zwolle staan en Donderdag op Vrijdag neem ik een herkansing.

7

Met een mega staart!!!!!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.