Rainbow 2016: Het Eiland (deel 2)

Vorige week plaatsten we het eerste deel van dit artikel, waarin Richard de Klein en zijn broer Henry op jacht gaan naar de gigantische bakken van Rainbow. Lees verder hoe deze bizarre sessie verliep in dit tweede deel.

De volgende dag blijft het rustig en hebben we geen enkele aanbeet. Ook op maandag blijft het stil. Ik vind dit altijd een lastig moment omdat je veel na gaat denken over je gekozen tactiek. Echter in dit geval had ik nu ook nog niet veel actie verwacht omdat ik de geulhengels ruim heb aangevoerd. Ik verwacht dan ook pas later in de week actie. Henry heeft meer twijfels en vraagt zich constant af of we wel de juiste tactiek hebben gekozen en twijfelt of hij enkele hengels moet verleggen. Hoewel hij vrij rustig is aangelegd lijkt hij nu wel een adhd`er en de onrust straalt van hem af, hij krijgt op dit soort momenten ook last van restless legs. Voor wie dit nog niet vaker heeft meegemaakt kun je dit het beste vergelijken met een epileptische aanval die zich concentreert op 1 been. Gelukkig krijgt hij op maandag avond zijn eerste aanbeet op zijn verre hengel en keert de rust in het been weer terug. De stek die hij bevist is op een afstand van ruim 250 meter en achter een eiland, als hij op het water is kan ik dan ook niet zien of hij aan het drillen is en of hij de vis heeft kunnen scheppen. Na een tijdje komt zijn boot echter weer tevoorschijn en zie ik een gevuld net naast zijn boot hangen. Hij heeft een mooie spiegel van net geen 25 kilo gevangen en dat is de start waar hij op gehoopt had.

Het eiland
Het eiland

‘s Nachts krijg ik mijn tweede aanbeet en vang ik een hele mooie spiegel. In die nacht hoor ik zeer veel karpers rondom ons springen. De vissen springen echt overal en het blijkt wel dat er veel vis in ons gebied aanwezig is. Om 5 uur krijg ik mijn derde aanbeet op mijn verste hengel. Deze hengel vis ik via een steuntje vanwege de vele obstakels die op deze stek aanwezig zijn. Ik stap in de boot om zo snel mogelijk boven de vis te komen. Het water is gehuld in een dikke mistwolk die kenmerkend is voor dit water. Het is fantastisch om in deze omstandigheden te drillen en als ik boven de vis kom zoekt hij direct weer de diepte op. Na een lange dril weet ik een hele mooie zwarte schub te scheppen. Ik vaar de hengel weer uit en vanwege de vele springende karpers van vannacht blijf ik zwaar voeren.

Op dinsdag krijgen we allebei met regelmaat een aanbeet en vangen we hele mooie vissen. Ook de hengel die in de dichtstbijzijnde geul ligt heeft de eerste vis opgeleverd. Ik ben erg blij dat hier nu een vis vanaf komt omdat ik van deze geul eigenlijk het meeste had verwacht. Het is een geul die uitkomt op de doorgang naar stek 11 en mij in theorie de grootste kans lijkt op een drukke zwemroute over onze stek. Dit aangezien de geul uiteindelijk ook doorloopt naar stek 19 en 21. Ik blijf ook deze stek redelijk zwaar aanvoeren in de hoop veel voorbijtrekkende vissen te motiveren tot azen. Ik verwacht niet dat de voorbijtrekkende vissen direct vol op het aas gaan liggen, maar ik hoop dat ze later in de week terug zullen keren om hun aandeel alsnog op te halen. Inmiddels produceren vier van mijn hengels met enige regelmaat een vis en ook Henry heeft al mooie vissen gevangen, echter vangt hij tot nu toe alle vissen op dezelfde hengel. Hij twijfelt dan ook over zijn andere stekken maar uiteindelijk beslist hij toch om ze nog een dag de tijd te geven. Het is op Rainbow geen uitzondering dat de hengels die de hele week stil blijven uiteindelijk de vis van je leven bezorgen en met deze gedachte geeft  hij deze hengels dan ook nog meer tijd.

Een prachtige vis voor Henry

Op woensdag is Henry boodschappen aan het doen als ik een keiharde aanbeet op de dichtstbijzijnde geulhengel krijg. De aanbeet is zo hard dat ik de hengel amper uit mijn steunen krijg. Ik stap snel de boot in en de vis volgt precies de geul die dwars over de stek loopt. Ik moet dan ook onder alle andere lijnen door om zo snel mogelijk boven de vis te komen. Als ik boven de vis ben blijft hij in de diepte en zwemt hij rustig rondjes onder de boot. Ik verhoog de druk langzaam maar ik krijg de vis niet omhoog en kan niks anders doen dan de druk er op houden en de vis zijn rondjes te laten zwemmen. Op het moment dat ik denk dat hij iets mee geeft gaat hij weer twee keer zo hard naar de diepte en zijn we terug bij af. Hoewel dit soort drills fantastisch zijn wil ik ook dat hij zo snel mogelijk voorbij is, zeker met de vele obstakels die hier op de bodem aanwezig zijn is dit zeer zenuwslopend. Daarnaast is het inmiddels wel duidelijk dat ik een goede vis onder de boot heb en ik wil deze absoluut niet verspelen. Uiteindelijk kan ik langzaam wat lijn winnen en bij de eerste keer dat ik zijn kop omhoog krijg schep ik hem. Ik kijk snel in het net en zie een enorme massieve schubkarper liggen. Wat een geweldig beest en ik vaar met de vis terug nar de stek. Omdat Henry boodschappen aan het doen is hang ik de vis voor even weg in een weighsling en bel hem op, hij is net klaar met de boodschappen en komt zo snel mogelijk naar de stek. Enkele minuten later is hij terug en hijsen we de vis in de onthakingsmat. Ik doe de sling open en ook Henry is enorm onder de indruk van deze karakteristieke vis. We wegen de vis en de weger blijft net onder de 30 kilo hangen, mijn nieuwe pb schubkarper en wat voor één!

De afgelopen 24 uur komen er zeer veel vissen van de hengels in de geulen en omdat het al woensdag is beslis ik om nu te stoppen met veel te voeren. Ik voer nu alleen nog maar een paar handjes boilies bij nadat ik een vis heb gevangen. Ik hoop dat hierdoor de aanbeten elkaar nog sneller zullen volgen en de vissen minder voorzichtig worden waardoor ze sneller in de fout gaan. Dat waar ik op hoop gebeurt ook en de dichtstbijzijnde geulhengel levert die middag meerdere mooie vissen op en de vissen blijven maar rollen boven op de aangevoerde stekken. Ook de verre geulhengel levert die middag verschillende mooie vissen op en de aanbeten volgen elkaar nu steeds sneller op.

Er valt veel regen, maar er komen ook veel aanbeten
Er valt veel regen, maar er komen ook veel aanbeten

In de nacht van woensdag op donderdag begint het te regenen en dit blijft het uiteindelijk de komende 16 uur doen. In deze nacht blijven mijn hengels vissen opleveren en slaap ik uiteindelijk maximaal 2 uur en ben volledig doorweekt. In de ochtend trek ik droge kleren aan maar dit blijkt later volkomen nutteloos. Het is inmiddels donderdag en vroeg in de ochtend gaat één van de hengels van Henry er vandoor. Het is één van de hengels die de hele week nog geen vis heeft opgeleverd. Henry gaat snel de boot in om boven de vis te komen, maar de vis trekt een sprint richting een aantal kleine eilandjes en komt daar vast te zitten. Het lukt hem helaas niet om de vis los te krijgen en hij verspeelt deze aanbeet. Verslagen vaart hij terug, juist een aanbeet op deze hengel had hij natuurlijk niet willen verspelen. Maar veel tijd om te rouwen is er niet want de volgende hengel van Henry komt tot leven. Ook dit is één van de hengels die de hele week nog geen activiteit heeft vertoond. Weer gaat hij snel de boot in om boven de vis te komen, maar als hij bij de vis komt blijkt deze zich ook vast gezwommen te hebben in een obstakel waarvan Henry het bestaan niet wist. Ook deze vis wordt verspeeld en Henry zijn kop staat op onweer. Ik laat hem uiteraard met rust en gezien de hoeveelheid regen ga ik een tijdje in de tent zitten. Heel veel tijd om in de tent te zitten krijg ik echter niet want die dag krijg ik veel actie op mijn geulhengels. Ik geniet enorm van de omstandigheden en de actie die ik krijg en kom in een soort roes waardoor alles vanzelf lijkt te gaan. Omdat de regen blijft komen ziet Henry dit allemaal toe vanuit zijn tent en roept af en toe; “ga lekker je gang joh, het is jouw feestje. Ik ben al lang blij met wat ik heb, maar als jij je hier even lekker wil uitsloven dan moet je dat zeker doen.” Ik heb mijn twijfels of hij het meent maar bedank hem toch voor de aanmoedigingen, ook al zijn deze iets wat cynisch van toon.

Lees volgende week verder in het derde en afsluitende deel van dit verhaal.

 

Een prachtig beschubde spiegel

 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.