So far, so good

Hoogtepunten binnen je visserij, ze zullen je altijd bijblijven. De afgelopen drie maanden waren hectisch, niet zo zeer in de zin van gierende beetmelders maar meer in de vorm van verbouwen, klussen en drukte op het werk. Omdat ik deze periode niet of nauwelijks aan vissen ben toegekomen, blik ik in dit artikel terug op de hoogtepunten van 2017. Wat me direct opviel is dat het me niet eens zo slecht is af gegaan…

Een vroeg begin

Zoals eigenlijk elk jaar, begin ik al vroeg in het jaar met het opbouwen van een winterstek. Eigenlijk stop ik niet met vissen in de winter. Ik voel me meer thuis langs de waterkant in de koudere periodes, de rust aan de waterkant en het ongehinderd je ding kunnen doen vind ik heerlijk. Dit is overigens één van de redenen dat ik 's zomers niet of nauwelijks aan het water te vinden ben.

Wesley de Wit - de eerste van 2017

De eerste sessie van dit jaar stond al in de eerste week van januari gepland. 's Nachts enkele graden onder nul en overdag net boven het vriespunt maakte het niet makkelijk, maar ondanks dat wist ik toch mijn eerste vissen van het jaar te vangen. Weliswaar geen grote vissen maar het begin mocht er meer dan wezen. Door de vele actie de ik deze sessie kreeg besloot ik om een week lang lichtjes door te voeren om de vis actief te houden, een belangrijke strategie om de vis zwemmende te houden in de koudere periode. Ook de tweede sessie ving ik enkele kleinere schubjes. Omdat het formaat ietwat tegen viel, besloot ik naar een ander water te gaan.

Moeizaam het voorjaar in

Ik verlegde mijn visserij naar een ander water, een water aan de rand van een woonwijk en in de zomermaanden vrij druk bevist. Omdat het nog vrij koud en vooral regenachtig weer was besloot ik mij te focussen op het centrale deel van het water. Op dit stuk had ik een mooi talud gevonden waar ik de vis op dit moment verwachtte. Ik viste enkele korte nachtsessies op deze stek maar wist weinig tot geen succes te boeken.

Dutch Bait Company

Toch was er deze periode ook positief nieuws te melden. De mannen van Dutch Bait Company benaderden mij om bij hun in het team te komen en voor hun te vissen, niet de minste speler op de markt! De keuze was uiteindelijk ook makkelijk gemaakt en ik zag het als een stap in de goede richting. Iets nieuws proberen en open staan voor nieuwe producten en uitdagingen zullen zich vroeg of laat uitbetalen. Al snel kreeg ik de eerste doos met DBC bollen binnen en kon er een plan gemaakt worden. Ik besloot om op dit water door te vissen, echter koos ik voor een andere stek. Het was inmiddels al eind maart en de zon heeft het water al iets opgewarmd. Het centrale deel van het water werd door een smalle doorgang van ongeveer een kilometer lang en verbonden met de rest van dit waterstelsel. Deze doorgang was erg smal en ondiep, maar door het mooie weer van de afgelopen dagen zou de vis hier best eens in kunnen trekken. Ik besloot dan ook om een week lang verspreid te voeren in de doorgang om aan het eind van de week een avondje te vissen. De eerste voercampagne en vissen met het nieuwe aas werd een groot succes. Ik wist in een avondsessie van 3 uurtjes maar liefst 7 vissen te vangen, waaronder enkele mooie exemplaren.

De smaak te pakken

Het voorjaar vorderde en het ik boekte keer op keer succes. Ik besloot de doorgang te laten voor wat het was, bovendien groeide de stek dicht. Een week niet aanwezig zijn op de stek zorgde ervoor dat het riet al op kniehoogte stond. Bijzonder overigens hoe snel de natuur tot leven komt in deze periode. Graag neem ik jullie mee naar een tweetal sessies in het voorjaar.

Amsterdam staat al een tijdje boven aan mijn lijstje. Ik plande een sessie op een water in Amsterdam Noord en besloot er om instant een nachtje te vissen. Ik ken het water vrij goed en bij aankomst was er geen visser te bekennen. Ik dropte mijn montage tegen de obstakels aan de overkant. De nacht verliep vrij stroef maar in de ochtend kwam daar dan toch die verlossende aanbeet. Een mooie schub van ruim in de twintig pond lag vervolgens uitgeput op mijn mat! Het ging me duidelijk voor de wind deze periode.

Vervolgens volgde de mooiste sessie van dit jaar. Samen met Frank Avezaat, teamgenoot bij CarpFeeling, visten we een instant sessie op een mooi kanaal. Na diverse wateren in de omgeving te hebben bezocht stuitten we op een mooie stek aan een lang kanaal. We voerden enkele stekken aan om later die dag terug te komen voor een nachtje vissen. Na middernacht ging het goed los op mijn stek en ving ik twee grote spiegels, gevolgd door een prachtige volschub in het eerste zonlicht. Een sessie om nooit meer te vergeten!

Het voorjaar nadert zijn einde

Het was inmiddels begin juni toen ik voor wederom een instant sessie terugkeerde naar het water in Amsterdam. Het water hield mij in haar greep omdat er enkele prachtige spiegels zwemmen. Een spiegel met allemaal kleine schubbetjes, werkelijk prachtig getekend, en diverse rijenkarpers staan bovenaan mijn verlanglijstje.

Ik besloot om instant een poging te wagen en een kort nachtje te vissen. De nacht verliep onstuimig met harde wind en een hoop regen. De hele nacht bleef het stil om vervolgens de volgende ochtend flink los te gaan. In de vroege ochtend stopte het met regenen en klaarde het in rap tempo op. Toen de zon tevoorschijn kwam kreeg ik binnen no time drie aanbeten. Stuk voor stuk puntgave schubs. Helaas niet waar ik voor gekomen was, maar daarom niet minder welkom.

Ongeveer twee weken later keerde ik terug. Ik had de avond ervoor wat gevoerd om zo mijn kansen op meerdere aanbeten te verhogen. Rond zeven uur arriveerde ik op de stek en niet veel later genoot ik van een heerlijk bakkie koffie. Al snel kreeg ik de eerste aanbeet, wederom een mooie schub. Ik besloot de stek opnieuw aan te voeren in de hoop dat het 's nachts goed los ging. Dat ging het! Die nacht kreeg ik zeven aanbeten. Waaronder de grote spiegel met de kleine schubbetjes. Vol trots besloot ik de vis te zakken om in het eerste licht mooie foto’s te maken. Verder ving ik die nacht nog zes schubs van een kleiner formaat. Die ochtend zal ik nooit meer vergeten, want toen ik de retainer sling uit het water tilde was de befaamde spiegel ontsnapt. Vol ongeloof plofte ik op mijn stretcher! Gelukkig zou ik nog een nacht blijven, dit kon de sessie enigszins redden. Die tweede nacht kwam de beloning. Alsof het zo had moeten zijn kwam die tweede nacht een van de rijenkarpers eruit. Dit betekende twee dingen, ten eerste dat er toch nog een targetvis gevangen werd en ten tweede dat het voorlopig de laatste gevangen vis zou zijn…

Andere prioriteiten

Het leven bestaat niet alleen maar uit het vissen. Plots kreeg ik de kans om samen met mijn vriendin een plekje voor onszelf te kopen. Het ging allemaal erg snel en voor we het wisten waren we eigenaar van een mooi appartement. Het betekende het begin van een hectische periode van klussen en verbouwen. En telkens als je dacht dat je klaar was, begon ik weer aan een nieuwe klus. Samen met de drukte op het werk ben ik niet of nauwelijks aan het water geweest. Echter zit deze periode er nu op en kunnen er weer nieuwe, verse plannen gemaakt worden en kijk ik stiekem al met een schuin oog naar het najaar! Daar moet het gaan gebeuren, ook omdat er dan er een mooie trip gepland staat naar het land van stokbrood, wijn en dikke karpers. Maar eerst op vakantie! Tot over drie weken!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.