Stalken in de winter

Op een klein water vlakbij mijn woning zwemmen zo’n 11 vissen rond. Het water zal ongeveer een voetbal veld groot zijn met dieptes tussen de 50 cm en 3 meter. Vroeger zwommen hier een 25 tal vissen rond maar door een sterfte in de winter is het bestand meer dan gehalveerd. De vissen die overleefden zijn stuk voor stuk taaie karakteristieke schubs met als uitzondering 1 spiegel. Het water is omringd door bomen waarvan er enkele ook in het water liggen. In de winter zoeken de vissen deze plekken graag op, het water is in deze periode altijd kraakhelder en dit in combinatie met een zonnetje en een polaroid zonnebril betekent dat je vaak de vissen kunt vinden in de kant, onder en tussen de takken.

Met een goede polaroid zijn ze goed te spotten

Om deze vissen te vangen heb je vaak een goed plan nodig, zo dicht op de obstakels vissen kan problemen veroorzaken. De tactiek die ik dan gebruik is om voorzichtig deze plekken aan te voeren. Een handje gebroken bollen, wat mais en een paar broodvlokken op zo’n plekje laat al snel zien of er vis langskomt, gebruik een boillie met een opvallende kleur zodat je het zelf kunt zien liggen vanaf de kant. Door elke dag één of meerdere keren langs te gaan zie je vanzelf of de vis langskomt en het voer op eet en ook of ze liever in de morgen of in de middag zullen azen. Na een tijdje zal je ook zien dat de stek lichter van kleur wordt doordat de vissen de grond op dezelfde vierkante meters verstoren. Dit kun je versterken door bijvoorbeeld wat grondvoer te gebruiken met daarin zout en sambal. Dit zal in de grond trekken en ook al ligt er dan geen voedsel meer er zal wel een signaal zijn naar de karpers. Meerdere malen heb ik op verschillende wateren de vissen op deze manier een kuil laten graven van zo’n 20 cm diep en 2 vierkante meter groot. Zorg dat je zo voert dat je een plek hebt waar de vis uit te takken komt en vrij is van de obstakels, als je de vis namelijk straks haakt is het belangrijk dat je hem van de obstakels weg kunt houden.

Op het water heb ik aan de noord en aan de zuid kant een plek waar de vis graag rond hangt. Elke dag loop ik minimaal 2 keer langs deze stekken, in de ochtend voor het werk en in de avond na het werk. Omdat ik kan zien dat het voer elke keer weg is kan ik in de loop van de weken het voer wat opschroeven, de vissen raken er zo aan gewend en je verzadigd ze niet. Blijft er een keer wat voer liggen dan sla je het over en kom je de volgende keer weer terug. Als snel zie je een patroon ontstaan wat beïnvloed wordt door het weer. Op zonnigere dagen liggen ze liever op de zuidkant, op regenachtige dagen blijven ze in de noordkant hangen waar ze wat meer beschut liggen tegen de wind.

Omdat de ruimte vaak beperkt is gebruik ik hiervoor het liefst een kortere hengel van 9ft met een soepele top maar wel voldoende body om de vis weg te sturen bij de takken. ik freeline een grote broodvlok voorzien van klauwhaak maat 6 die ik rechtstreeks op de 30/100 hoofdlijn knoop. Er wordt hier niet met een rig gevist zoals we meestal doen omdat ik de vis vanaf het moment van het zetten van de haak meteen wil kunnen blokken en hem niet op tempo wil laten komen. Op deze manier ben ik ervan verzekerd dat de vis de takken niet inschiet met alle gevolgen van dien.

Hou je dus van struinen net als ik, dan hoef je dus niet stil te zitten in de winter. In de winter moet je wel meer tijd investeren in het vinden van wateren die hier geschikt voor zijn, in het zoeken van de vissen en opbouwen van de stekken. Liever een weekje langer voeren en de stek in leven houden dan te vroeg beginnen en de vissen uit de holding te jagen. Probeer dus ook niet meteen alle vissen te vangen maar beperk je tot één van iedere stek in de week bijvoorbeeld. Heb je veel tijd kun je namelijk meerdere van deze stekken opbouwen en kun je in de winter ook een aardig aantal vissen weten te vangen zonder je te verstoppen in een brolly met een verwarming en Netflix om de dag door te komen…

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.