't Kanaalke 2.0

Twee weken na mijn eerste avontuur op het Kanaalke is het dit keer de beurt om met mijn collega Maarten af te reizen naar dit betaalwater gelegen in België. Het voordeel van deze trip is dat ik al veel informatie heb kunnen inwinnen in de vorige trip, iets wat zeker in ons voordeel kan gaan werken. We arriveren later dan gepland op het domein, even aanmelden bij de beheerder en snellen ons naar de stek. We hebben stek 1 gekozen, simpelweg omdat er geen andere stek vrij was. Stek 1 ligt in de rechterhoek en eindigt in een halve cirkel vol met rietkanten. Na even overleg besluit ik de rechtse kant te bevissen en Maarten kiest twee mooie lelievelden met overhangende takken.

Allereerst maken we het kamp in orde, spullen uit de auto en terugrijden naar de parkeerplaats. De elektromotor krijgt zijn plek aan het bootje en ik bevind me al snel tussen het riet voor een bodem inspectie. Vanaf de kant gezien lagen er in de hoek een aantal potentiële stekken, eenmaal met de prikstok erboven blijkt dit een heel ander verhaal. Zodra de stok zijn landing maakt op de bodem kun je hem met gemak 30cm de blubber in duwen, niet het soort bodem waarnaar ik op zoek ben. Teleurgesteld maar met moed op een goede afloop vaar ik naar een leliebed tegen de overkant. In de vorige sessie leverde het duidelijk vis op zodra je een presentatie tussen de lelies liet zakken op harde platen, die moest ik er tussenuit zien te halen.

Vistechnisch gezien ga ik op dezelfde voet verder als de vorige sessie op dit water. Ik maak gebruik van semi stiff rig materiaal, een curve shank haak inclusief kleine line aligner. Deze onderlijn is van gecoat materiaal waarvan ik ongeveer 5 centimeter van de haak soepel maak, twee kleine bolletjes putty erop en afsluit met een 8-figuur knoop. Een vrij lange hair voorzien van ingesneden snowman. Verder maak ik gebruik van een schuivend loodmontage met behulp van een inline lood en omdat enige vorm van voorslag verboden is 30cm gewone tube voldoende. Naar mijn mening kennen de vissen op dit water de klappen van de zweep inmiddels. Een vast lood montage lijkt mij, omdat de vissen direct een weerstand zullen voelen bij opname niet de juiste tactiek. Ik geef via het schuivend lood systeem de karper doormiddel van slappe lijn te vissen een minimale weerstand. De vis zal toch gehaakt worden op het gewicht van de afgezonken lijn en zal uiteindelijk de dichte slip ervoor zorgen dat de vis onder spanning blijft. Voor de lezers onder ons die weleens een paar piepen of een korte oploper krijgt zonder vervolg, probeer eens een hengeltje op deze manier te presenteren! Snoeiharde runs en extreem vloeiende beetregistratie op de swinger zijn voor mij pluspunten in mijn visserij.

Na dan ook de tweede hengel te hebben uitgevaren leg ik hem op de steunen, ik hang de swinger eraan en ben nog bezig de knoppen op mijn beetmelder op de juiste plek te draaien tot plots mijn swinger oploopt. Hangen! Roep ik naar Maarten die zich vol ongeloof omdraait en zegt haha ja natuurlijk... oohh wacht wat nu al?? Vaak die momenten die het karpervissen zo mooi maken. Veel te voorbarig spring ik in de boot om de vis te gaan halen die zich inmiddels al heeft bevrijd uit de lelies. De vis geeft alle power en laat mij letterlijk alle hoeken inclusief de net uitgevaren lijnen van Maarten zien. In een wirwar van lijnen, kroos en lelies weet ik mijn net godzijdank onder deze vis te plaatsen en  zo het eerste resultaat van deze sessie neer te zetten.

De vis blijkt een spiegel met een bouw die lijkt op die van een schubkarper. Meestal hebben deze spiegels een groei naar beneden, dit exemplaar heeft juist een zeer hoge rug en korte achterkant. Na het schieten van de foto's gaan we maar eens aan het eten beginnen. Gelukkig heeft moeder de vrouw voor een flinke portie spaghetti gezorgd en deze wordt onder het genot van een paar koude biertjes soldaat gemaakt. We praten nog een tijd na tot Maarten een oploper krijgt en de hengel met strakke lijn tot stilstand komt. Hij twijfelt nog af te wachten maar geeft na een kwartier toch aan liever nog een keer zijn lijn opnieuw uit te varen voor we gaan slapen. We vissen 'om' de vis dus kan ik lekker ontspannen gaan slapen, in de twee voorgaande nachten heb ik de ervaring meegekregen dat het ‘s nachts vrijwel doodvalt tot ongeveer 05.00 uur de volgende morgen.

Piep! Piep! PIEP!! Slaapdronken schiet ik wakker en steek mijn hoofd uit mijn tent, ik zie Maarten met mijn hengel, gelukkig krom, in zijn handen staan. Met net geen 06.00 uur op de klok stap ik uit bed om de vis te scheppen. Het blijkt een fraaie en op dit water zeldzame schub te zijn. Na deze vis blijft het verder de gehele dag en nacht stil. Samen bespreken we wat we verkeerd hebben gedaan omdat het na twee vissen totaal is stil gevallen. Maarten oppert een PVA bag te maken en deze nog verder tegen de kant tussen de lelies te droppen. Hij is eerst bezig met een onderlijn te knopen als ik vast het ontbijt ga maken. Maarten begeeft zich inmiddels in een gevecht met de overhangende takken en laat dan zeer kort tegen de kant zijn presentatie te water.

Dat dit de juiste beslissing is geweest volgt nadat ik hem uit de boot help en hij zijn hengel op de steun wil leggen, nog voor hij deze kans krijgt trekt zijn lijn strak met de hengel nog in zijn handen. Ruud! Ik heb een aanbeet het is jouw beurt he... ik kijk hem aan met hetzelfde ongeloof wat hij bij die eerste aanbeet van mij had. Wat nu al? Snel pak ik de hengel over en is de vis al uit de lelies gekomen, na een korte dril schuiven we het net onder een dikke spiegel. Top gevist maat en we schudden elkaar de hand. We schieten wat foto- en filmmateriaal en na terugzetten van deze spiegel begin ik aan het opruimen van mijn spullen. Maarten woont in België en voor hem is de afstand naar huis korter dan voor mij. Hij besluit dan ook nog te blijven om zelf ook een tweede vis te kunnen pakken. Op de terugweg krijg ik een Whatsapp: “gozer ik pak er net nog spiegel bij, blijf nog even zitten...”. Onder het rijden app ik hem terug, top gevist weer gozer, zie je maandag!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.