The Six Stripes of the Rainbow

Het was januari 2014 en mijn werkgever en een aantal vis maten vertrokken weer richting zuid Frankrijk voor een week vissen op Lac de Curton, welbekend als "Rainbow lake". Het bakkenwater van Europa en zeer bekend om het lastig/onmogelijk te boeken van stekken. Voor het jaar erop eind januari 2015 was een plekje vrij in het 4 tal Rainbow gangers wat zich nu zal vermeerderen naar 6 personen. "The six stripes of the Rainbow".

Ik zou samen met vismaat Justin van Den Heuvel stek 12 bevissen. Na geen moment van twijfel heb ik ja gezegd en ben begonnen aan een jaar lang informatie winnen en de benodigde spullen bij elkaar te verzamelen... Januari, alle spullen zijn ingekocht en ingepakt. De lange reis van 1120 km kan beginnen. Eenmaal aangekomen lag het water er zeer rustig bij en de vooruitzichten zagen er goed uit. Tom en Rob 2 jonge spontane gasten met een zwak voor boilies bevissen stek 11 rechts van ons. Matthij van Nimwegen en Mario Stuyezand van Hengelsport van Nimwegen zullen stek 5 gaan belagen.

Het uitzicht
Het uitzicht
Foto: Stefan van Keken

Na een ronde gemaakt te hebben langs alle stekken en aanwezige vissers die er een lange week hebben opzitten wordt mij steeds meer duidelijk dat er een zeer gemoedelijke sfeer hangt. Niet zoals vele andere betaalwateren ieder voor zich maar iedereen die je graag op weg wilt helpen. Kaarten en tekeningen worden overal vandaan getoverd om de stekken zo zorgvuldig mogelijk aan ons uit te leggen. Het is inmiddels pas vrijdag en we moeten nog een nachtje in het clubhuis slapen met een aantal andere vroege vogels om vervolgens zaterdag morgen van start te gaan. Dit is overigens zeker geen straf aangezien er veel ervaren Rainbow gangers aanwezig zijn. Polen, Duitsers , Engelsen en Nederlanders mengen zich en het is een zeer gezellige en leerzame avond.

Zaterdag 13:00

Het belangrijkste deel van de week kan beginnen het zoeken van stekken met de dieptemeter en een prikstok. Om opvallende markers uit de weg te gaan nemen we gelijk een hengel mee in de boot om deze direct op de gevonden stekken te plaatsen. Een prikstok is onmisbaar op wateren als dit en zal zeker meer vis opleveren. Het gehele water bestaat uit zogenaamde "bars". Dit zijn geulen die ontstaan door de vroegere kolenwinning. Deze geulen zijn vaak honderden meters lang en de ruimte tussen de bars is vaak maar een aantal meter. Deze geulen zijn direct natuurlijke trekroutes van de karper.

Zodra we over het water heen en weer voeren verbaasden we ons enorm over het bodemverschil. Nog nooit heb ik een water gezien met zoveel obstakels en ongelijkheden op de bodem. Sommige bars zijn slechts 1 meter diep op het hoogst punt . Door de vele obstakels en eilandjes in het water kan de karper zich overal verstoppen, ophouden en verplaatsen. Het vissen met drijvende gevlochten lijn en op sommige stekken een floater is daarom een must. Als alle hengels inliggen kan het observeren beginnen. In mijn ogen een belangrijk punt en vooral in de winter.

Aas presentatie
Aas presentatie
Foto: Stefan van Keken

Elke ochtend en avond krijgen we bezoek op de stek van een wild zwijn die volgens de eigenaar van het water "part of the familie " is geworden in de laatste maanden. Een opmerkelijk dier dat zeer brutaal is en zeker niet bang voor mensen. "Ricky the pig" zoals hij genoemd wordt is zo gek op tijgernoten dat hij ze zelfs graag uit je hand komt eten. Afijn dat we voor zwijnen zijn gekomen is zeker maar liever een die uit het water komt!

De kop is er af!

Niet veel later horen we wat piepen van stek 11 af komen. Een aantal seconden later zitten Tom en Rob in de boot met een kromme hengel. Al snel hoor ik uit het gemompel dat het een dikke schub is! De kop is er af! Een dikke winterschub voor Rob als resultaat. Ricky is inmiddels weer op de stek en eet helaas meer tijgernoten dan de onderwaterbiggen die minder gretig de tijgernoten naar binnen werken. Wel worden de benodigde metersnoeken gevangen die net als Ricky gek zijn van een verse sardine.

Een luide overwinnings kreet klinkt over het water als Tom de vis van z’n leven in zijn schepnet sleurt. Een volle spiegel van 28,8 kg hangt aan de Reuben Heaton. Ik moet zeggen m’n mond viel open na het zien van deze vis. Na de benodigde felicitaties ga ik wat kleine aanpassingen doen aan m'n eigen hengels. Twee hengels worden beaasd met Banana supreme boilies van Rod hutchinson en de partikels zijn voor de bovenwaterbiggen in dit geval! Alles op dit water is groter en dikker dan ik in Nederland gewend ben. De vissen, hoofdlijn, haken en zelfs de warme stokbroden die elke ochtend worden gebracht op de stek. In Nederland ben ik zeker geen visser die gericht op grote karper vist of door middel van een targetvis het jaar door vist . Maar na het zien van een aantal van deze regenboog zwijnen voel ik mij voor even toch een gerichte "bakken" visser tot aan de grens van Nederland.

Gevangen in de storm mijn eerste Rainbow vis(19 8kg)
Gevangen in de storm mijn eerste Rainbow vis(19 8kg)
Foto: Stefan van Keken

Het is een uur of 4 's middags en na een paar piepen heb ik al snel een kromme hengel in m'n handen. Helaas is er geen beweging te voelen aan de andere zijde van de lijn. Allebei de loden zitten nog op de clips. Shit! Gewoon een lijnzwemmer of simpelweg een keiharde losser. We zullen het nooit weten.

Tot op het handvat

De dag erna woekert er een aardige storm over het water, keiharde wind en regen gaan gepaard en de benodigde bomen vallen zowel bij ons als bij Tom en Rob op de hengels en losse takken op e bivvy's. Starend over het water zie ik plotseling m'n fel oranje line biter een aantal meters omhoog schieten en stuitert de meerval dobber over het water. Voor ik het weet staat m'n Dream maker tot op het handvat krom en zitten we boven de vis. De eerste vis van dit machtige water is voor mij een feit en doorweekt van de storm en regen maken we een aantal foto’s van de net geen 20 kg schub. De banana boilies met pop up maden topping hebben hun vruchten afgeworpen. Happy days at the bow! Een tweede aanbeet volgde ook al snel maar die werd helaas gelost door Justin.

Niet veel later komt er een belletje binnen vanaf stek 5, ook Matthij heeft een dikke storm karper op de mat van maar liefst 27kg, een nieuw PB voor deze inmiddels Frankrijk veteraan. De dag erna komt er nog een dikke schub uit voor Matthij en weet ook Mario een zeer welkome spiegel te haken. Puzzelstukjes vallen in elkaar en steeds meer begin ik het water te begrijpen voor zover dat hier mogelijk is. Vanaf stek 11 meld zich nog een leuke schub en het einde is in zicht. Ricky the pig heeft geluk en krijgt de restanten van de partikels die de onderwater varkens links lieten liggen deze week. 

Matthij van Nimwegen met een nieuw PB van 27 7kg
Matthij van Nimwegen met een nieuw PB van 27 7kg
Foto: Stefan van Keken

Nu kijk ik terug op een week waarin ik veel geleerd heb over zowel boven als onderwater varkens. Volgend jaar keren we terug met de "six stripes" uit ons kleine kikkerlandje voor weer een nieuw avontuur. Alles wat je in Nederland geleerd hebt en toepast in je visserij kun je thuis laten op dit mysterieuze water waar elke week een raadsel is. Het is alsof ik deze week weer als klein jongetje begonnen ben met een bamboe hengel en de week geëindigd met een carbon vast hengeltje van 3 meter want er valt nog een hoop te leren! Voor de jeugdige vissers staat je niet blind op de Franse mega karpers uit de magazines en maak onderscheid tussen je visserij in eigen land en zogenaamde vakantie visserij. Wees dankbaar voor elke vis die je onthaakmat bezoekt en geniet van je visserij! 

Auteur: Stefan van Keken

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.