‘They’ are on the move

Het is inmiddels halverwege mei, de biologische klok van onze onderwatervrienden slaat op hol en wij als vissers kunnen hier optimaal van profiteren. De vissen laten zich makkelijk zien, en juist dit geeft ons de kans om de echte buffels er tussenuit te struinen. Echter is er ook een nadeel want niks is zo veranderlijk als het Nederlandse weer! De temperatuurverschillen tussen die twee hete zomerse dagen, en de daarop volgende ‘’koude’’ dagen zorgen ervoor dat de vissen eigenlijk niet weten waar ze aan toe zijn. Houd ze daarom goed in de gaten want ´they´ are on the move!

Zoek en gij zult vinden

Zoals ik hierboven al even aanhaalde zitten de vissen op het moment rondom de paai. Dit is sterk afhankelijk van het soort water. Door een paar zomerse dagen warmt het water snel op en veel vissen zullen al richting de paaigronden trekken. Op sommige wateren zie je de brasem al paaien. Dit laatste is vaak een teken dat de karper niet veel later zal beginnen met het jaarlijkse spektakel. Door het veranderlijke weer in Nederland, waar het in het weekend ruim 28 graden Celsius kan zijn en de week erop ‘gewoon’ weer rond het vriespunt is, weten de karpers soms niet waar ze aan toe zijn. Het ene moment verplaatsen ze zich volop naar de kleine slootjes om zich voor te bereiden op de paai, en twee dagen later zwemmen ze net zo hard weer terug naar het diepere deel van het water. Zo ook op het water waar ik momenteel mijn zinnen op heb gezet.

 

Door veel tijd te investeren in het observeren en het ‘’volgen’’ van de vissen in deze periode rondom de paai, kan je selectief vissen. Zelf kies ik ervoor om hele korte sessies te vissen op vooraf aangevoerde stekken waar de vis zich heeft laten zien. Zeker vlak voor en na de paai zijn de vissen actief op zoek naar voedsel, de paai kost immers een hoop energie! Hierbij gezegd hebbende dat ik de vissen tijdens de paai liever met rust laat, probeer ik vaak vlak voor en na de paai mijn vallen uit te zetten. Het water waar ik momenteel vis leent zich uitstekend voor deze visserij en bovendien is het bestand niet heel lang geleden uitgebreid met een serie prachtige SKP spiegels. Het water bestaat uit een groot centraal gedeelte waar het wat dieper is en diverse kleine doorgangen die uitkomen in ondiepe sloten waar veel beschutting te vinden is.

Gevonden is vangen

Het is eind april en buiten is het ongeveer 26 graden Celsius en geen wolkje aan de hemel te bekennen. Het is goed heet en ik besluit een ronde om het water te doen. Omdat het al een paar dagen zonnig en warm weer is besluit ik de ondiepe sloten af te gaan om op zoek te gaan naar (paaiende) karper. Wat mij direct opvalt is de grote aanwezigheid van paaiende brasem. Ik weet dat de karper dan niet ver verwijderd is en besluit een aantal stekken van voer te voorzien. Ook neem ik een kijkje op het centrale gedeelte, maar hier weet ik geen activiteit waar te nemen. Ik maak mijn ronde af in een andere ondiepe tak van het water en zie hier een grote groep karpers aan de oppervlakte liggen. Ik twijfel geen moment en voer drie stekken lichtjes aan om later in de middag terug te keren.

Wanneer ik later die middag terug keer aan het water zie ik nog altijd een grote groep karpers net onder het oppervlak zwemmen. Ik positioneer twee multi rigjes op de voerstekken en het wachten kan beginnen. Lang hoef ik niet te wachten want voor ik het weet krijg ik een run. Een mooie schub leg ik niet veel later vast op de gevoelige plaat. Snel werp ik weer in en hoop ik op wederom een snelle aanbeet. Die aanbeet komt er ook want dit keer is het de andere hengel die ervandoor gaat. Een mooie ronde schub is dit keer het haasje en in het middagzonnetje levert dit enkele fraaie foto’s op. De tactiek blijkt duidelijk te werken want binnen twee uur vang ik maar liefst zes vissen, waaronder enkele fraaie exemplaren. Wanneer ik ‘s avonds thuis kom hoor ik van mijn vis maat Rick dat ook hij succesvol is geweest in een ondiep gedeelte. Hij stuurt mij een foto van een prachtige schub!

Verandering

Ik heb mijn portie dit weekend wel gehad en ik besluit enkel de stekken van voer te voorzien en er niet meer op te vissen. Bovendien zijn de weersverwachtingen voor volgende week niet al te best. ‘s Nachts is er kans op vorst aan de grond en er wordt regen verwacht. Typisch Nederlands denk ik bij mezelf… Op dinsdag doe ik een volgende ronde langs het water en zoals ik ergens al had verwacht is er geen vis meer te bekennen op mijn aangevoerde stek. Door het onstabiele weer hebben de vissen de paai weer even uit hun hoofd gezet. Om nu tegen beter weten in door te vissen op de voerstek voelt bij mij niet goed. Omdat het weerbeeld deze week zo blijft aanhouden besluit ik wat te voeren op het centrale gedeelte, ik heb het gevoel dat de vis hier is teruggekeerd. Ik voer deze stek wederom enkele dagen aan om op donderdag avond de stek af te romen.

Rond etenstijd arriveer ik op de stek. Het mooie van deze stek is dat ik vanuit de auto kan vissen. Gezien de regenverwachting kan ik dan lekker droog zitten. Het is een graad of 11 buiten, wat een contrast met de temperaturen van het weekend ervoor! Wederom plaats ik twee hengels met een multi rig zorgvuldig op de aangevoerde stek. Twee opvallend witte pop-ups moeten het deze avond gaan doen. Na ongeveer een half uur loopt de rechter hengel af en tijdens de dril kom ik er al snel achter dat het geen monster is. Als de vis zich laat zien zie ik dat het een mooie SKP spiegel betreft, deze vissen zijn altijd welkom. Na het maken van enkele foto’s krijgt de vis zijn vrijheid weer terug. Niet veel later loopt ook de andere hengel af, dit gaat duidelijk om een betere vis. De vis laat mijn 10ft stokken flink buigen en na een heerlijke dril schep ik een fantastische donkere schub. Op sommige plekken is hij zelfs zwart. Rick arriveert vervolgens voor het maken van enkele foto’s. Tijdens het fotograferen kijkt Rick nog eens goed naar de vis en roept hij verbaasd: “huh…dit is precies dezelfde schub als die ik zondag ving in de ondiepe sloot.” Na het vergelijken met zijn vangstfoto’s blijkt het inderdaad precies dezelfde vis te zijn. Het is bovendien de vis zelf die bewijst dat hij tegen de paai aanzit, paaipukkels boven zijn kop en keihard maar duidelijk nog niet af gepaaid. Deze vis heeft de paai duidelijk even uit zijn hoofd gezet en is terug gezwommen naar het diepere gedeelte om zich 4 dagen later opnieuw te vergissen.

Die avond loopt de hengel nog tweemaal af en weet ik nog twee mooie SKP spiegels te vangen. Heerlijk is het als alle puzzelstukjes op zijn plaats vallen en je voorspellingen uitkomen. Samen met Rick houd ik de stekken goed bij en weten we de komende weken een hoop vis te vangen. Vaak vissen die we weten te volgen en nog net niet aan de paai begonnen zijn. Door selectief te vissen weet Rick zelfs zijn PR schub in Nederland aan te scherpen. Dit bewijst maar weer hoe effectief het vissen rondom de paai kan zijn! Dus onthoud: ’They’ are on te move!

Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.