Tussen regen en wind

Het is 5.15 uur volgens mijn wekker en tijd om eruit te gaan. De avond ervoor had ik dat ding ook zo ingesteld, want ik wilde vandaag vroeg aan het water zijn. Volgens het KNMI was het nodig om de weersverwachting van vandaag te bestempelen met een code “oranje“, want later in de middag zouden er forse windstoten komen. De hele week ben ik trouw naar de waterkant gegaan om te voeren en een eerdere sessie kon geen doorgang vinden omdat mijn privehond Pux een date had (begin mei verwacht ik pups ;)). Mede daardoor was mijn motivatie hoger dan anders. Het grootste deel van mijn spullen stond al gereed en anders kon ik het wel van z'n vaste plek pakken. Goed, maar snel, de honden uitgelaten en toen richting waterkant. Het was windstil en het regende zacht. Code oranje was ver te zoeken.

Tijdens het opbouwen zie ik “M “aankomen. “M “is een ervaren visser met een bovengemiddelde kennis van zaken. Ik heb al veel van hem geleerd en deel informatie met hem. Na een kort gesprek gaat hij richting zijn stek en ga ik verder met opbouwen. Snel liggen de hengels op de stekken. Damn, wat heb ik er een goed gevoel over dat “het“gaat gebeuren. Het opkomende daglicht, de rustige miezer regen en de rust over het water dragen hier aan bij. Na een minuut of 10 krijg ik de eerste piepen op mijn linker hengel. Het zou niet de eerste keer zijn dat mijn hengel zo snel afloopt. Ik neem vast positie in achter mijn hengel als op dat moment mijn telefoon gaat. Het is “M“. Er komt een motorboot aan! Een wat?! Op dit water, op dit tijdstip?

Het water dat ik bevis is niet erg diep en de boot zou mijn lijnen zeker oppikken. Daarbij komt dat je hier helemaal niet mag varen! En net nu de eerste tekenen van vis op één van mijn hengels komen. En inderdaad, daar komt een visboot aan. Met een dikke 30 pk buitenboordmotor. En ook nog eens niet langzaam. Hengels inhalen en doorademen denk ik. Er kwam nog een naïeve “goedemorgen“ uit de boot en het gezelschap vaarde voorbij. Maar ik ken dit water behoorlijk goed en weet dat de boot zo moet keren. Het stuk waar ze naartoe varen loopt dood... En inderdaad, 5 minuten later komen ze weer terug. Ik heb de schipper duidelijk gemaakt dat het toch echt wel de laatste keer moest zijn. Hij begreep de boodschap en verdween. Voor de zekerheid stuurde ik “M “een bericht dat de boot weer onderweg was richting zijn stek.

Klein maar welkom

Het goede gevoel wat ik had toen ik begon was door deze verstoring een heel stuk minder geworden. De vissen zijn hier niet gewend aan een motorboot en ik was benieuwd hoe ze hierop reageren. Ik wist hoe ik deze stek qua voeren aangepakt had en dat stelde mij enigszins gerust. Naar huis zou ik zeker niet gaan en verkassen had toch geen zin.  Alle hengels dus weer opnieuw strak op de stekken en we zien het wel...

Het duurde drie kwartier toen de linkerhengel als een kanon afliep. Werkelijk niet normaal. Ik had de hengel snel uit de steunen en contact met de vis. Ik voelde direct dat het een kleiner exemplaar betrof maar dat boeide me totaal niet! Zeker niet na de boot. Na een korte maar harde dril kwam de vis in het net. Yes! De andere hengel draaide ik direct binnen. Als ik een vis op de foto zet wil ik niet dat de andere hengel afloopt. Klinkt misschien raar, maar de omstandigheden op dit water vragen daar om.

Inmiddels is het harder gaan regenen. Omdat ik graag een foto van de vis wil (vooral voor mijn archief) stel ik alles op om foto's te maken. Helaas bleek dat de zender van mijn zelfontspanner nog aan stond. Tja en dan gaat ie leeg... Ok, De vis is gezakt en de andere hengel op de kant, dus dan maar handmatig scherpstellen en de autofocus uitzetten op de camera. Iets hoger diaframa getal en fingers crossed. Na een aantal foto's krijgt de kleine vis z'n vrijheid snel terug.

Ik heb een zwak voor spiegelsIk heb een zwak voor spiegels

De regen is inmiddels flink toegenomen en ik ben maar wat blij met mijn oval. Alles staat droog dus laat de volgende aanbeet maar komen. Na iets meer dan een uur loopt opnieuw de linker hengel af als een bezetene! Deze vis maakt het nog even spannend door richting wat takken te zwemmen,maar gelukkig krijg ik controle op de vis en kan ik vastzwemmen voorkomen. Als ik de vis in het schepnet dirigeer zie dat het een spiegelkarper is. Nu heb ik een zwak voor spiegelkarpers en vooral de vissen van dit water. Er zwemmen er bij van een mooi oud bestand. Een ware traktatie als je het mij vraagt. Net na het scheppen van de vis hoor ik een autodeur achter mij dichtslaan. Het is een BOA. Terwijl ik de vis onthaak en in de bewaarzak stop, vertelt de man mij dat hij een melding heeft gekregen over een motorboot. Ik vertel hem hetgeen ik gezien heb. Ik wilde eigenlijk vragen of “M “de vis voor mij op de foto wilde zetten, maar eigenlijk wilde ik de vis snel haar vrijheid terug geven. Ik vroeg de BOA of hij een beetje foto's kon en wilde maken. Dat was geen probleem. Ik heb de man wat instructies gegeven en na een reeks foto's is de vis snel terug gegaan. Snel weer de hengels in positie en op naar een volgende aanbeet. 

Helaas bleef het hierbij. Inmiddels kwam het met bakken uit de hemel en volgens buitenrader zou het over een uurtje droog worden. Prima, opruimen en wegwezen dacht ik bij mijzelf.  Ik zag “M “ aankomen. Ook hij had buienrader in de gaten gehouden en besloot de rest van zijn middag aan klussen te besteden. Slim! Ik wilde nog even blijven en zou dan vertrekken. “M “was de hoek nog niet om of de wind stak op. De regen was inmiddels gestopt maar de wind trok enorm aan. De wind werd zo sterk dat ik aan mijn oval moest gaan hangen om te voorkomen dat deze de lucht in zou gaan. Gelukkig kon ik de oval snel plat krijgen en inpakken voordat hij er vandoor ging. Komende week ga ik nog een keer terug denk ik... ook als er dan code “oranje“ afgegeven is....

Sjacco

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.