Ups-and-downs 3 (deel 1)

Het zijn rare tijden, de kinderen komen na overleg met mijn ex pas zondag morgen. Dit betekend dat ik zo maar weer een nachtje kan gaan vissen. Zaterdag morgen, heel vroeg loopt dan ook de wekker weer af. Het was niet eens nodig, want de ingebouwde biologische wekker had me al weer wakker gemaakt. Normaal ga ik rond deze tijd uit bed om naar mijn werk te gaan. Maar er zal ook wel iets van positieve spanning bij zitten.

Duizenden keren heb ik dit gedaan, maar ik blijf het spannend vinden. Heb ik alles? Niets over het hoofd gezien? Boilies uit de vriezer, de potten met nootjes en zaden mee. Alles in de auto en gaannn!! Een uur en 20 minuten rijden. Maar ik vind het het waard. Dit water, midden in de natuur, de loof en naaldbomen, de beestjes, alles maakt het hier tot een oase van rust. Een plas vol mooie unieke vissen maakt het af. Zoals jullie konden lezen, ving ik de vorige keer eindelijk één van mijn “targets”.  We zijn op de goede weg. 

2

Wauw! 

Het is nu september, donker maar droog weer en ik heb er zin in. Nog een maandje en dan kunnen we weer genieten van de geur van rottend blad. De kleuren in de bomen, de paddenstoelen, de eekhoorns die door de bomen rausen. Eikels en dennenappels die op mijn plu vallen. En het belangrijkste van de herfst, schransende karpers!! En dat ze vreten zul je merken verderop in het verhaal. 

Het winkeltje waar ik normaal gesproken de vergunning kan halen is dicht. Dat is vreemd. Er staat ook niet waarom deze dicht is. Dat word dus gratis vissen. Ik kan het toch ook niet helpen dat ze dicht zijn? Toch vind ik het geen fijn idee. Zondag  ’s morgens rond 11 uur komen de ouwetjes van de vereniging bij elkaar en doen ze hun ronde om de plas. Dit is een traditie. Het idee dat ik dan zonder vergunning zit, vind ik geen fijne. Aan de andere kant. Ik moet vroeg opruimen omdat de kids al om 11 uur bij ons komen, dus dan ben ik al weg. Maar toch. 

Ik kies weer voor de zelfde stek. Er is verder helemaal niemand en dat stemt me blij. Er is wel mooi weer voorspeld en om 10 uur breekt inderdaad het zonnetje door. Best leuk, maar ik heb er niets aan. Ik zit immers in het donkere bos. Zoals verwacht komen de eerste twee hengelaars dan ook om 11 uur. Lekker in de zon, op de makkelijke stek links van mij. Prima. Doe je best. Het zijn ehmmm? Ik heb geen idee waar ze op vissen? Forel? Zitten die hier dan nog steeds? Drie hengels met grote oranje buldo dobbers worden ingezet. De buldo’s  worden flink met water gevuld want wanneer ze door de lucht vliegen, maken ze een enorme plons als ze het water raken. Als er al vis zat is deze nu al weg. Succes mannen!

6

De boomstronk

Kort daarna arriveren er nog twee. Roofvissers zo te zien. En dan nog een visser en nog… kortom, om 13.00 uur zit de hele plas vol. Hmpff. Dit was niet mijn idee van relaxt vissen. Maar goed. Mijn drie hengels liggen al een tijdje op scherp. De linker weer helemaal verderop tussen de struiken zodat ik moet rennen als er een beet komt. Ik heb de rig met een tijgernoot wel een stuk dieper gelegd nu. Het is immers al flink kouder. Ook ben ik niet zuinig geweest met voeren. Een kilo of twee met tijgers, hennep en duivenvoer gaan verspreid om het haakaas. Er verschijnen soms olie kleurtjes aan de oppervlakte. Hennep olie. Hopelijk lokt dit de vissen. Net als de melk/ suiker achtige substantie die van de gistende tijgers komt. De één zegt dit werkt absoluut. Misschien uit commercieel oogpunt. De ander, een wetenschapper zegt... het zou kunnen, maar heeft er geen vertrouwen in. Ik zeg, baat het niet…  

De middelste hengel komt ook links van mij, maar dan op zo’n 20 meter, op dat harde grind uitlopertje. Ook hier leg ik de rig een stuk dieper. Het loopt snel af de diepte in dus ik kan nog steeds onderhands inleggen. Ook hier gaat driekwart pot noten en zaden om het haakaas. De derde hengel leg ik weer  beneden voor mijn plu. Deze beaas ik met een vertrouwde scopex birdfood boilie van baitaddict (jaja, beetje reclame mag best). Ik heb super veel vertrouwen in de freezers van Ed. Ongeacht er in deze plas meer met noten word gevangen dan met boilies, puur omdat er gewoon amper nog mee gevist word ook, zet ik toch de scopexjes in. Haha, hier zit immers ook birdvoer in he? Gewoon proberen. Ook deze gooi ik onderhands in. Het zal direct al een meter of 3 a 4 zijn zo’n 5 meter uit de kant. Ik knijp drie handen vol halve boilies die ik daarna rond de rig strooi, en daarna smijt ik heel verspreid zo ver ik kan naar rechts en naar links en ook naar voren de hele boilies om zo veel mogelijk vissen op te pikken. Laat ze maar zoeken. 

Groot is de verbazing als om 14 uur er al een hengel af loopt! Dit had ik met deze drukte namelijk niet verwacht. De vissen zijn schuw. En als er te veel volk rond de plas is en die ook nog eens opvallend aanwezig zijn, dan is het snel uit met de pret. Bovendien is het de hengel beaast  met de boilie. Even een zij spoor…

Ik heb hier vorig najaar een hele week met Martijn gevist. We hadden er super veel zin natuurlijk. Eind oktober, de hele plas voor ons zelf ook nog. Het kon niet beter, totdat…  de vereniging roet in het eten gooide. Uitgerekend nu, tijdens de herfstvakantie, gingen ze groot onderhoud plegen. En groot werd het!

13

Een bronskleurig torpedo

’s Morgens ving ik na een uurtje al één van de drie grashappers. Ik hou er niet van, ik moet ze niet, maar deze was zo mooi bronskleurig dat ik er toch een foto van heb gemaakt. Maar goed, daarna was het uit met de pret. 8 Man sterk met kettingzagen, kantenmaaiers, grepen, etc. zouden rigoureus een bruut einde maken aan onze fijne visweek. Er werd de godsganse dag hout gezaagd op een cirkelzaag tafel voor de kachel. Er werd een mega groot kampvuur gemaakt om alle troep en hout te verbranden. Maar het aller ergste was, de prachtige enorme bossages die over het water hingen, werden helemaal weg gezaagd !! hier lagen de vissen altijd onder. Dit waren hun holdings. 

We hebben het geweten. Van zondag tot en met vrijdag zagen we letterlijk geen vin meer. Ze sprongen niet meer, ze rolde niet meer, zelfs geen kringetje. Ze waren weg, verstopt, maar we wisten niet waar naartoe. Wat een drama. Martijn en ik hebben keihard gewerkt om een aanbeet te forceren, maar pas op een vrijdag morgen liep er eindelijk een hengel af. Ik had deze met een pva zakje met boiliekruim naar de overkant geslingerd. Dit is, 50 meter van waar ik nu zit te vissen rechts van mij. We zaten toen op een schiereiland aan de overkant van waar ik nu dus zit. Na een lange dril, de vis kwam van ver en het is daar 9  a 11 meter diep, zag ik toch dat het een wat kleinere schubkarper was. Ik was wat teleurgesteld en verhoogde daarom de druk iets meer. Vlak voor het net schoot hij los… karma zullen we maar zeggen. Wie het kleine niet eert… 

Ik knoopte er een nieuw zakje aan en slingerde de rig weer globaal naar de zelfde plek. Een harde tok van het lood vertelde me via de gevlochten lijn dat het goed zat. Diepte? Ik schat een meter of 7. 

Nog geen 10 minuten later liep deze hengel weer af!! Wat? De hele week geen stootje beet, en nu 2 binnen een kwartier. Hoe is het mogelijk. Ik heb ze gevonden volgens mij Martijn, zei ik. Martijn mompelde nogmaals… prima, als het mijn target maar niet is. Hij had het over een mooie spiegel die een maatje van hem op 18,5 kilo had gevangen. Dit was de vis waar hij voor ging die week. De dril was weer lang, alsof de vissen uitgerust waren leek het wel. Zware rustige bonken vertelden mij dat dit een goeie vis betrof. Het water was kraakhelder. De vis liet zich voor het eerst zien en sloeg een groot raam. Het is een spiegel riep Martijn. Ik kon het niet goed zien. De vis dook de diepte weer in en bleef lang tegen de bodem aan knokken. Na een minuut of vijf kwamen de eerste belletjes boven. Een teken dat de visser aan de winnende hand is! Langzaam komt de vis hoger en hoger. Heel even lag ze aan de oppervlakte. NEE!! hoor ik voor me… oh oh. Echt waar roep ik? JA MAN!! Het zal toch niet waar zijn?

Het was wel waar. Martijns target gleed over het netkoord. Ik zei, weet je het zeker maatje? Deze vis is nooit 18,5 kilo! Deze is een stuk kleiner hoor. De vis ligt in de bootmat en Martijn kijkt nog eens goed. 100% zeker Tom. Maar wat is ie afgevallen dan. Aan de klok komt ie de 15 kilo niet eens voorbij. 14,5 om precies te zijn. Wat raar dit. In het late najaar en dan nog zo licht op gewicht.

1

Martijns target op 14,5

Maar goed. We maken foto’s en als de vis terug glijd in zijn element, slinger ik voor de derde keer een zakje met scopex birdfood balletjes naar de plek. En geloof het of niet, en kwartier later loopt de hengel weer af!! En weer voelt de vis goed. Ditmaal is het een bruut mooie geblokte schub. Lekker zijn buik al vol gegeten. Zijn buik is grauw. Normaal is een karperbuik roomwit. Deze buik is zo vies dat ik letterlijk mijn naam erin kon schrijven. Deze lag verdorie al in wintermodus. Ik moet het aas recht voor zijn bek hebben gedropt! Hoeveel geluk heb je dan? 

12

Hoeveel geluk kan een mens hebben?

Kortom, om maar aan te geven. De vissen waren door al dat lawaai en grote kampvuur zo geschrokken dat ze een week lang van het padje waren. Het is dus van belang dat je stil bent aan de waterkant. En ik ben er heilig van overtuigd dat je overal stil moet zijn. Zelfs in rumoerige gebied. Karpers kennen de geluiden. De trein die over de spoorbrug denderd elk half uur. Maar als hij ineens een dichtslaande kofferbakdeur hoort,.. neem maar van mij aan, dat verschil horen ze. 

Als je met kraakhelder water te maken hebt. Ze zien je witte T-shirt. Ik verdenk ze er zelfs van - en nu bevind ik me weer op het bekende belachelijk gladde ijs - er zelfs van, dat ze uit het water springen om te kijken waar ze zijn, of om te zien wat er loos is. Geen rare gedachte toch? Beneden in het water zie je immers niks. Dan spring je er toch ff uit om te kijken? Er zijn genoeg theorieën die gaan over, waarom een karper springt. Maar we zullen het nooit echt weten, karpers kunnen nog altijd niet praten voor zover ik weet  ;-)

Wil jij weten hoe dit verhaal verder gaat? Lees het volgende week op CarpFeeling.com

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.