Ups-and-downs 3 (deel 2)

Terug naar die zaterdagmiddag. Mijn verbazing is groot omdat er dus zoveel lawaai rondom de plas is en die buldo boer heeft zelfs zijn shirt uit getrokken!!  Zijn fluoricerend witte dikke buik doet pijn aan mijn ogen. Jij kan inderdaad nog wel wat zon gebruiken vriend haha. Hier in het bos is het gewoon fris, ik heb een dikke hoody aan. Ik hobbel naar beneden om de hengel op te pakken. Geen dikke kolk dit keer omdat de rig een stuk dieper lag als een maand geleden. De vis is naar de diepte gevlucht en  rustig probeer ik hem weer naar boven te krijgen. Dit gaat best makkelijk. 

Aan de zenuwachtige bewegingen heb ik het vermoeden dat het weer een spiegel is uit de 12 kilo klasse. En mijn vermoeden klopt. Het is weer zo’n mooie dikkerd. Ze gaat even in de sling zodat ik de camera op t statief kan instellen. Als ik bijna zover ben rijd er net iemand op zijn fiets voorbij. Ik roep hem aan en vraag of ie wil helpen met foto’s maken. Is altijd makkelijk als klungelen met de zelfontspanner. Het is een aardige man, maar omgaan met een camera lukt hem niet. Het word niks. Ik zet de camera op het statief en vraag hem of ie dan maar alleen op het knopje wil drukken. Zelfs dat lukt niet, want hij drukt zo hard dat de foto’s alsnog bewogen zijn. Ik kon het niet goed zien op het lcd scherm, maar daar kwam ik later pas achter, helaas.

De vis gaat terug en als ik de foto’s vergelijk met de vangst in het begin van dit jaar, klopt mijn vermoeden. Dit is de zelfde. Beetje jammer. 

7

Een prachtige spiegel...

11

Met typische kenmerken

Een uurtje later loopt de zelfde hengel met boilie wéér af! De nootjes blijven onaangeroerd. Apart dit. Maar goed, werk aan de winkel. Ik zie beneden gekomen, alle blikken vanaf de overkant en links en rechts op ,mij gericht. Er word niks gevangen verder en die kale daar heeft er alweer eentje, hoor ik ze denken haha. De vis knokt voor wat ie waard is maar geeft na een minuut of vijf de strijd op. Als ik hem voorzichtig op de mat leg, zie ik meteen welke het is,… verdorie weer een dubbel vangst!  Martijn ving hem al drie keer, ik nu dus de tweede keer. De vinloze dus, maar wel een stuk ronder nu.  Hij heeft een goed gevulde buik! Dat is prima. Ik maak weer wat foto’s . ik weet nog altijd niet goed hoe de camera in te stellen. Het is mijn eigen schuld, ik heb er niks mee, heb geen geduld en als je dan in een paar minuten dat ding juist moet instellen, gaat dat ten kosten van de kwaliteit, dit blijkt achteraf dan ook als de foto’s onscherp blijken. Eigen schuld. 

5

Een schubkarper met een missende vin

10

De missende vin van de andere kant

’s Avonds als het donker word haal ik mijn verre hengel maar op. Met zo veel volk aan de waterkant vertrouw ik het niet zo. Ik heb er geen zicht op. Ze weten dat er een hengel staat, want ze hebben me immers zien voeren.

Deze hengel plaats ik bij mijn plu maar wel helemaal rechts. Net naast een grote struik. Aangezien ik op de nootjes nog steeds niks gevangen heb en op de boilie al wel, knoop ik hier ook een birdfoodje aan. Flink wat gebroken en hele boilies er om heen en we zullen het mee maken. 

Het duurt dan tot middernacht als er pas weer een delkim me uit mijn dommel slaapje rukt. Het is nog steeds druk aan het water. De buldo’s zijn vervangen voor breekstaafjes en rechts van me zit op het schiereiland ook een karpervisser. Drie hengels op een rodpot laten zien dat deze jongen ook serieus een karper wil vangen. Strak tegenover me zit de blauwe overal van vorige keer. Ik vind zijn stek keuze erg onhandig eerlijk gezegd. Hij zit vlak naast een omgewaaide boom die in het water ligt. En aan de andere kant over hangende struiken. Geen ramp, als je maar strak bovenop je hengels zit en de hele nacht wakker blijft !! maar nee, blijkbaar heeft hij zelf geen tent en zit 50 meter verderop bij die jongen met de rodpot, want die heeft wel een tent. Ze zijn ook de hele nacht wakker, want ik zie continue een mega bouwlamp over het water dansen. Lekker subtiel ook. Misschien ook niet zo raar waarom ik nu pas een aanbeet kreeg.

Het blijkt dan ook nog een kilo visje te zijn. Dat vermoedde ik al, want het was geen volwassen run. Korte rukken aan de lijn en een dansende hanger . het is een mooie dikkerd al. Misschien is ie zelfs al 3 kilo. Ze groeien flink. Ik zit op mijn knieën en onthaak hem voorzichtig in het water. Dit lukt vlot, want de haak zit helemaal voorin in het kleine bekje. 

14

And backl she goes

Als ik dan weer lekker in mijn slaapzak bijna slaap hoor ik de kookwekker van de over buurman keihard, ook lekker subtiel weer, gillen. Ik zie na een minuut ofzo pas de bouwlamp achter de bossen dansen richting de hengel waaraan de vis zich allang heeft vast gezwommen want de run duurde nog geen 3 seconden. Een hoop gevloek dondert door de kille nacht. Sukkel. 

Als het weer rustig is loopt na een uurtje de rechter hengel af. De hengel die ik opgehaald heb en het nootje verving voor een boilie. Haha 3-0 voor de scopexjes!!  Als ik bij de hengel kom, knalt er een schok door mijn brein! Sukkel ! je tweede landingsnet staat nog achter de tent !! oh fuck. Ik leg de hengel weer terug. Stel de slip iets zwaarder af en ren naar de tent om het net op te halen. Ik neem dan ook gelijk de onthaakmat  mee.er staat namelijk een grote boom tussen mij en het andere schepnet. Gelukkig tikt de slip nog steeds. Rustig vervolg ik de dril. Het is een rare dril. Een beetje zoals de 12 kilo spiegels zwemmen, maar dan zwaarder. Ik herken het dan ook, zo vocht die eerste ghost ook ! als ik de vis dan voor het eerst zie in het heldere water met mijn koplamp, ben ik toch enigszins teleurgesteld. Het lijkt wel een kleinere schub. Maar als de vis vermoeid raak en ik wat beter kijk, zie ik toch het geblokte gestalte en lichte kleur van die typische ghosts!! Yess. De vis is klaar om geschept te worden. Het net gaat te water en ik wil het vooruit duwen zodat de vis er in kan. Maar het lukt niet! Het net zit vast aan de bodem ofzo, de vis profiteert hiervan en duikt terug de diepte in! Verd.. is het hier dan zo ondiep? Blijft het net in de bramenstruiken hangen? Ik behoud de rust en dril de vis weer naar het oppervlak. Weer ligt ie klaar om te scheppen. Ik til nu het net iets op en druk het naar voren, gr#%$verrrr, weer zit het net vast. Wat is dit nou? De vis duikt weer weg en ik word langzaam aan gek. Ik til het net nu helemaal omhoog. Nu zie ik het. Er staat een metalen paaltje onder water. Ik wist dit wel, maar was t vergeten. Nogmaals komt de vis naar me toe en nu kan ik eindelijk het net onder de vis duwen en het lukt. Gelukkig maar. De stronghold van Piet zit dan ook muurvast. Deze had nog wel tien keer mogen ontsnappen.. maar dat weet je op dat moment natuurlijk niet.

9

Beauty!

De vis gaat een in de zak zodat ik ’s morgens foto’s kan maken. ’s Morgens vroeg als het net licht is, hoor ik verderop de stem die ik herken als geen ander. Het is de strengste controleur van de vereniging! Nee he. Wat moet die nu al hier? Normaal gesproken komt ie pas om een uur of 11. Ondanks dat ik er niks aan kan doen, zit ik hier toch zonder vergunning. En ik wil hier toch wel wat vaker vissen in de toekomst. Ik besluit op te ruimen. Maar ga eerst de vis op de foto zetten. Door dat ik opgejaagd word met het idee dat de controleur hier zo heen komt, heb ik haast. Haastige spoed.. de foto’s mislukken hopeloos. De focus en scherpte van de camera liggen achter mij op de struiken, dus de vis en ik zijn wazig. Echt balen want de vis is echt bruut mooi, vind ik! Hij heeft een gele gloed over zich. Maar dit komt haast niet uit op de camera beelden. Ik maak ook een matfoto met de telefoon, waarop de gele kleur wel goed uit komt. En de enorme lippen van hem. 

4

Hopelijk vang ik hem nog wel eens. Voor betere foto’s

Ik ving ten opzichte van de anderen weer vier vissen, ups,… maar dubbelde er twee en de foto’s zijn beroerd, and downs.. soms zit het mee, vaak niet... 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.