Vergeet niet te genieten

Veel karpervissers denken maar aan één ding wanneer ze aan het vissen zijn: karpers vangen! Natuurlijk draait het om het vangen van een karper. Maar eigenlijk is karpervissen zoveel meer dan dat. In het stukje dat ik nu schrijf wil ik eigenlijk graag duidelijk maken  waarom karpervissen voor mij niet alleen het vangen van een karper is, maar ook het genieten van alles om het vissen heen. De natuur, de omgevingsfactoren, en nog veel meer. Eigenlijk is het een prachtig kat en muis spel. Je leert de natuur kennen om vervolgens het dier dat je op het oog hebt in de val te lokken. Mooi toch? Even een paar ervaringen en foto’s op een rijtje om mijn manier van genieten bij het vissen te laten zien. Juist omdat genieten zo belangrijk is voor mij.  
 

De natuur

De natuur is iets dat mij al van jongs af aan boeit. Als klein ventje liep ik al langs het water en door de bosjes op zoek naar allerlei beestjes. Sprinkhanen, torretjes, kikkers, padden, libelles en nog veel meer. Alles wat maar redelijk makkelijk te vangen was dat nam ik mee naar huis of bestudeerde ik aandachtig. Op deze manier leerde ik als jong ventje al heel veel over de natuur. School? Nee! Dat was niets voor mij. Ik was veel liever buiten op avontuur. Dat was het enige dat mij zo boeide. Op deze manier begon voor mij ook de liefde voor het vissen. Het onderwater leven dat voor mij allemaal zo interessant leek.

De natuur aan het water

Nu inmiddels ruim 17 jaar later is daar nog niets in veranderd. Nog elke dag geniet ik van de vogels, de beestjes en de planten en bomen wat de natuur te bieden heeft. De kleuren die het met zich mee brengt en hoe de dieren er gebruik van maken vind ik mooi. Het meest interessante vind ik dat alles in de natuur een functie heeft en eigenlijk allemaal op elkaar is ingespeeld. In het voorjaar bloeit alles op en komt alles tot leven. In de zomer is alles actief en is er ontzettend veel te zien. zodra het in het najaar afkoelt lijkt alles in slaapstand te vallen. De bladeren vallen van de bomen, een heel aantal dieren houdt zich schuil en de natuur veranderd van bloei en groei in een grijze en grauwe aangelegenheid. Tijd om uit te rusten. Kortom… genieten vind ik het om dit hele proces elk jaar weer mee te maken wanneer ik zit te vissen.
 

Schepen en andere bezienswaardigheden

Iedere kanaal, rivier of groot water visser zal het met mij eens zijn. De scheepvaart en plezier bootjes die langs je stek varen zijn vaak prachtig om te zien. het ene jacht nog mooier dan het andere. Maar vooral de grote vrachtschepen zijn toch wel mijn favoriet als het om bezienswaardigheden gaat. De zware motoren, de waterverplaatsing en de manier waarop ze door het water schuiven vind ik prachtig om te zien. Op groot water kan ik mij hier uren mee vermaken. Vaak is dit erg fijn omdat het vangen van een karper op groot water wel aardig wat tijd kan kosten. Op deze manier zijn de soms lange dagen erg makkelijk gevuld. Ik maak er een sport van om ze zo mooi mogelijk op de foto te zetten. Er zijn denk ik weinig schepen die niet op mijn foto camera staan.

Een collectie van foto’s die ik maakte aan mijn zo geliefde rivier
 

Zonsondergangen, opgangen en andere prachtige momenten

Wie veel nachten vist zal het ongetwijfeld een aantal keren per jaar mee maken. Zonsondergangen waar menig mens vaak alleen maar van dromen kan. De momenten die je aan de waterkant beleeft wanneer dit fenomeen zich voordoet vind ik één van de mooiste momenten van een vis sessie. Ik leg het dan ook graag vast met mijn camera. Zowel een zonsopgang als zonsondergang kan erg mooi zijn en super mooi gekleurde luchten met zich mee brengen. Vandaar dat ik er even een paar van mijn momenten voor jullie op een rijtje heb gezet.

Een paar momenten om bij weg te dromen. Dromen over die ene mooie vis
 

Vismaten

Als laatste van het stuk over genieten het onderwerp vismaten. Dit is denk ik één van de allerbelangrijkste dingen voor mij wat een sessie kan maken of kraken. Het zijn de ervaringen die je deelt, de momenten van grote karpers vangen, maar ook helaas de slechte sessies en het verspelen van vissen. Het hoort er allemaal bij. Als je achteraf alles gemiddeld gaat bekijken kom je er al snel achter dat het samen vissen ontzettend leuk is. persoonlijk vind ik het super mooi om vreugde momenten met je vismaten te delen. Tenslotte weten twee vissers meer dan één en kan je soms van een slechte sessie toch nog een goede maken door een goed idee van je maat. Ook het scheppen van een grote vis in moeilijke omstandigheden kan er voor zorgen dat het een feestje wordt. Vooral op koude winter dagen en sessies met slecht weer is een vismaat enorm prettig. Je kunt lekker ouwehoeren en elkaar helpen waar nodig. Voor alle vissers die vaak alleen vissen: Probeer het eens! Misschien geeft het een nieuwe dimensie aan je visserij! Hieronder een paar foto’s van mijn vismaten en ik. Momenten van pure vreugde en succes! Vismaten die ik erg waardeer en graag even daarom in het zonnetje wil zetten. Heren jullie worden bedankt voor tot nu toe alle jaren plezier en succes aan het water! 


Visvrienden 

Misschien denk je na het lezen van dit stuk: ‘Wat heb ik hier aan?’ Mijn bedoeling hiervan is om iedereen te laten zien dat genieten aan het water erg belangrijk is. Dat het niet alleen draait om die ene vis van 15 kilo, maar ook om alles om het water heen. Net die kleine dingetjes die het vissen extra leuk maken. Misschien heb je er iets aan, misschien niet. Ik in elk geval wel. En ik wou het graag even iedereen vertellen. Iedereen veel plezier en succes gewenst aan het water!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.