Voorjaar ‘het’ kanaal 2015

Inderdaad, ik noem dit ‘het’ kanaal. Voor mij is het een fantastisch mooi water waar je erg mooi en vooral rustig kunt vissen!! De naam van het kanaal noem ik daarom ook niet graag, ik wil het immers ook zo lekker rustig houden. Mensen die mij kennen zullen waarschijnlijk wel een idee hebben over welk kanaal ik het heb.

Afgelopen winter heb ik enkele keren op putjes in de buurt gevist. Hier heb ik leuke visjes mogen vangen, maar dat is niet echt mijn visserij. Het is in de winter dan wel overal vrij rustig, maar toch heb je vaak veel troep liggen langs de waterkant en komen er veel mensen langs gewandeld. Het is dan ook niet echt genieten van de natuur en dat is nou net wat ik zo mooi vind aan het karpervissen.

Kraakhelder waardoor de bodem goed zichtbaar was
Kraakhelder waardoor de bodem goed zichtbaar was
Foto: Joost Derix

Nu de zachte winter dan eindelijk voorbij is en het voorjaar is aangebroken dacht ik maar weer eens snel een kijkje te gaan nemen bij het kanaal. Omdat ik nu in mijn toetsweek zit kon ik mooi op de vrije maandagmiddag eens een lange wandeling langs het kanaal maken. Het water was weer kraakhelder. Dit was van de winter wel anders, toen was het namelijk erg bruin.

Omdat het water niet zo diep is (hooguit 2 meter) en het middagzonnetje er ook nog eens flink opstond kon ik met mijn polaroid bril de bodemstructuur overal perfect zien. De bodem was erg groen van de alg en het wier. Af en toe was er een mooi zandplekje te vinden, wat natuurlijk prachtige plekjes zijn om je rig te droppen. Verder zag ik af en toe een zeelt zwemmen. Ook schoot er regelmatig een snoek(je) weg langs de kant. Ja, soms kunnen dit hier echte monsters zijn van over de meter.

Niet heel veel later zag ik dan eindelijk de eerste karper. Het was de beruchte witte koikarper van het kanaal. Deze heb ik afgelopen jaar eindelijk mogen vangen en voor zover ik weet was dit de eerste en laatste keer dat hij was gevangen. De koi was flink aan het azen midden in het wier. Ook zag ik aan de overkant dikke stofwolken door het water gaan. Dit moest wel betekenen dat er daar nog een karper zwom.

Maïs is een wonderaas op kanalen
Maïs is een wonderaas op kanalen
Foto: Joost Derix

Toen ik even op mijn hurken ging zitten en het water eens goed ging bestuderen kwam hij eindelijk tevoorschijn. Het was een mooie schub van een redelijk formaat. Ik had de twee een tijdje in de gaten gehouden en besloot mijn wandeling vol goede moed voort te zetten. Het deed me namelijk erg goed dat deze twee flink aan het azen waren. Een stukje verderop zag ik weer dikke stofwolken in het water. Ik besloot weer even te wachten in de hoop dat het weer een karper was. Deze keer waren de stofwolken nog een stuk groter en na een poosje bleek dan ook dat het wel degelijk een karper was.

Het was een erg mooie volschub die toch wel op me lijstje staat om nog eens te mogen vangen, wat overigens niet gemakkelijk is op dit kanaal. Toen ik de volschub zag bleek het niet om 1 karper te gaan. Er zwommen namelijk nog twee dikke schubs bij die ook flink aan het azen waren. Ik besloot toen toch maar terug naar mijn fiets te lopen om een emmertje mais te pakken. Deze middag heb ik toen over een stuk van ongeveer 50 meter 2 kilo mais te water gedaan waar de karpers zich bevonden. De karpers begonnen binnen 10 minuten zeer voorzichtig enkele maispitjes op te eten. Het was erg mooi om te zien dat ze dit uiterst voorzichtig deden, wat het vissen hier natuurlijk erg moeilijk maakt. Nadat ik de karpers een tijdje had geobserveerd besloot ik om het erbij te laten en  ‘s avonds terug te keren met me hengeltjes.

Een prachtig gekleurde kanaal spiegel!
Een prachtig gekleurde kanaal spiegel!
Foto: Joost Derix

Tegen de avond app'te ik een maat van mij die ook dol is op vissen. Hij was toen net aan het vissen op een putje in de buurt, maar besloot gelijk alles in te pakken om met me mee te gaan. Uiteindelijk was hij nog eerder op de stek aangekomen en had zijn hengeltjes al uitliggen toen ik arriveerde. Snel pakte ik mijn hengels en gooide deze ook uit. We zaten gezellig te kletsen over koetjes en kalfjes toen ik een paar piepjes op me hengel kreeg die een eindje verderop stond. Rustig ging ik even kijken of er misschien wat drijfvuil aan mijn lijn zat, dit was niet het geval. Ik bleef eventjes kijken en plotseling zag ik 2 karpers waarvan 1 een duidelijk beter formaat had dan de andere. Ik besloot zo stil mogelijk weer weg te gaan van mijn hengels en weer rustig op me stoeltje plaats te nemen.

Nu had ik alleen nog maar meer vertrouwen in deze avond. Toen we weer lekker in het avondzonnetje zaten waren we al plannen aan het maken voor het weekend om een nachtje te gaan maken. We besloten vast een mooi plekje te maken waar we de tent neer konden zetten. Tijdens het maken van een schoon plekje kreeg ik weer enkele piepjes op dezelfde hengel, het leek er zelfs even op dat hij eruit runde, maar dat bleek toch nog niet zo te zijn. Ik liep rustig naar de hengel om het van een klein afstandje in de gaten te houden. Nog geen paar minuten later hoorde ik een piep, zag ik de lijn strak lopen en voordat ik het wist stond mijn pieper knalhard te fluiten.

Een heerlijk uitzucht
Een heerlijk uitzucht
Foto: Joost Derix

 Als een gek rende ik naar de hengel en maakte ik contact met de vis. Ik merkte al snel dat het niet een van de grotere was, maar dat mocht de pret niet drukken, het was immers weer een karper van het kanaal. We zagen dat het om een erg mooie spiegel ging die ik natuurlijk maar o zo graag in het net zag belanden. Na een mooie dril van enkele spannende minuten was het moment daar om het net onder deze spiegel te schuiven. Dit was natuurlijk een fantastisch moment!! Snel schoten we een paar plaatjes van deze prachtvis. Hierna besloten we maar rustig aan te gaan opruimen, de karpers zijn namelijk over het algemeen niet meer te zien als er net een gevangen is.


Benieuwd naar nog meer stukjes over ‘het’ kanaal? Dit eerste blog zal namelijk zeker een vervolg gaan krijgen van volgende sessies!

Auteur: Joost Derix

Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.