Waar het verleden en het heden elkaar ontmoeten

Het is ergens in het najaar van 2013 als ik een tip krijg van een vriend. Hij vertelt mij dat er een grote vis is gevangen door een Engelsman op één van mijn thuiswateren. Nu hoor je wel eens vaker van die verhalen natuurlijk, maar toen ik in de gaten kreeg om welke vis het zou gaan kreeg ik gelijk een brok in mijn keel. Het gaat namelijk om een two-tone schubkarper die ik als klein jochie van plus minus 13 jaar oud al heb mogen vangen. Dat is al gauw rond de 13 a 14 jaar geleden, waar blijft de tijd!? 

De vis woog toendertijd 19 pond en was al een hele verschijning voor mij. Ruim 6 jaar later begon ik de plas fanatieker te bevissen en heb er mooie dingen meegemaakt. Ergens eind september van dat bewuste jaar ving ik de two-tone terug op een gewicht van 32 pond.
 


Als ze vandaag de dag nog leeft kan ze zeker doorgegroeid zijn naar een mooi gewicht. Mijn bloed kruipt waar het niet gaan kan en worden er dit voorjaar plannen gemaakt om toch maar eens een aantal sessies te gaan vissen. Ik wilde er al eens terug gaan om te zien of er nog wat over is van het oude bestand, maar deze tip heeft alles versneld en zodoende startte ik vorige week. Samen met vismaat Thomas werden er plannen gemaakt. De plas is goed diep te noemen (ruim 20 meter), dus zijn we van plan eerst een paar korte avondsessies te pakken om te kijken hoe het loopt. Het is natuurlijk wel een groot voordeel dat ik de plas en de vissen goed ken. We weten (als het goed is) precies waar we de vissen kunnen verwachten.

De zachte winter en de warme temparaturen voor de tijd van het jaar geven ons veel vertrouwen en we durven het zelfs aan een avond van te voren redelijk te voeren. Hennep, pellets, tijgers (niet te veel) en ook wat bollen vinden hun weg naar de bodem. De volgende dag scheuren we gelijk uit ons werk door naar de waterkant en nog voor 18.00 uur ligt alles op scherp. Het zonnetje schijnt uitbundig en we genieten volop van een eigen gemaakte pasta. Heerlijk!! Helaas brengt deze sessie niet het gehoopte resultaat en we besluiten om na vier vloermatten de spullen te gaan pakken. Het is inmiddels 23.00 uur geweest en de volgende dag moet er weer gewerkt worden. We spreken af volgende week (lees deze week) weer een avondje te pakken op de dinsdag avond, maar zover komt het niet.
 


De kracht van de vis is te zien aan de chodhaak


Als ik maandagochtend buiten kom om naar mijn werk te gaan valt mij één ding op: de luchtdruk is hoog. Meteen pak ik weeronline erbij en ze voorspellen, hoe verrassend dan ook, onweer in de avond. Dat wordt vissen!!! De dag kan niet snel genoeg gaan en wanneer ik dan eindelijk aan de waterkant ben kan ik nog net op tijd mijn plu opzetten. Gelukkig maar, want mijn vriendin is ook mee. 

Dikke druppels stromen naar beneden als ik mijn vismaat Thomas zeik en zeiknat aan zie komen rennen zonder materiaal. Hij ziet het niet zitten om nog uit te gaan pakken voor die paar uurtjes en ergens begrijp ik dat ook wel. Je hebt natuurlijk mannen en je hebt Thomas. Afijn, de hengels had ik intussen al klaargestoomd onder de plu en terwijl de regen iets in kracht afneemt drop ik de rigs zorgvuldig op hun plek. Deze sessie vis ik instant. De eerste hengel is  voorzien van een chod montage met daaraan twee Hi Vizz pop-up's. De andere rig is beaasd met een snowman montage, bestaande uit een Spicy Union freezerbait met daarop een Hi Vizz pop-up nut. Ook gaan er wat nootjes en hennep mee de diepte in.
 


De eerste vis is binnen!


Het vertrouwen is torenhoog. Ik weet als geen ander hoe het hier kan spoken zodra er onweer in de lucht hangt. Mijn vermoeden wordt dan ook redelijk snel bevestigd als ik mijn hengel krom zie trekken op mijn steun. Wat een gigantische run, geweldig! De vis vecht voor wat hij waard is en ik kan hem nog maar net blokken voor hij onder een tak door schiet. Opluchting. Eenmaal in het net ben ik superblij, de eerste vis is binnen. Het betreft een leuke schub rond de 23 pond. Wat deze vissen siert is dat ze oer en oersterk zijn (de chodhaak als getuige). 

Inmiddels pakken dikke zwarte wolken zich samen en ook begint het al harder te waaien. In de verte zie ik af en toe al een bliksemschicht, het zal nu niet lang meer duren voor het gaat losbarsten. Terwijl het nog harder begint te regenen geef ik de chod nog een swiep en vlieg vlug onder de plu bij mijn vrouwtje. Gelukkig is ze niet bang aangelegd en daarom genieten we samen van het natuurgeweld. Dat duurt echter niet lang, want de andere hengel komt plots tot leven en voor ik het door heb sta ik met een kromme hengel in het noodweer. Binnen een minuut ben ik al helemaal doorweekt maar dat deert me niet. Het is tenslotte benauwd buiten en er bonkt iets aan de andere kant van me lijn. Ook tijdens deze dril moet ik flink gas geven om de vis uit de takken te houden. Meerdere malen voel ik het één en ander schuren en af en toe lijkt er geen beweging meer n te zitten. Toch lukt het me om de vis na een kwartier over het netkoord te trekken en op dat moment besef ik me al een beetje wat er in het net beland is. Het zal toch niet waar zijn?!
 


Deze vis betekent iets heel speciaals voor mij


Zenuwachtig neem ik een kijkje in het net en ik schreeuw het uit van geluk. Yesss!!! Amber heeft gelijk door wat er aan gaande is en feliciteert mij oprecht. In de loop der jaren heb ik aardig wat vissen mogen vangen maar deze vis betekent toch iets heel speciaals voor mij, en dat weet zij ook! Op dit betreffende water liggen heel wat uurtjes geschiedenis en mooie avonturen. Wat is het dan geweldig om een vis te vangen die na al die jaren nog steeds leeft. Geweldig! De two-tone blijkt 20,1 kg te wegen en ziet er kerngezond uit. Als Jeffrey Brugman even later arriveert schieten we mooie plaatjes en worden er ook schitterende videobeelden gemaakt (daarover later meer). Ik kijk uit naar de rest van het seizoen dat nu al niet meer stuk kan!

Voor iedereen een goede jacht en haal er het maximale uit.

 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.