Zeer zoete wraak

Zoals uit mijn laatste paar artikelen is gebleken zat het mij totaal niet mee. Ik kan rustig stellen dat mijn visserij een beste dip te verwerken heeft gehad. Helaas werd er zeer weinig gevist de laatste paar weken. Stekken die onmogelijk waren te bevissen, stekken waar ik niet rustig kon vissen zonder pottenkijkers en zo waren er nog een paar redenen waardoor mijn plezier aardig aan het vervagen was. Stiekem dacht ik er zelfs aan om er een tijdje mee te gaan stoppen. Gelukkig heb ik dat niet gedaan uiteindelijk. Mijn trouwe vismaten groep wist me er toch van te overtuigen dat ik door moest gaan. Op momenten dat het effe flink tegen zit blijkt maar weer hoeveel je aan deze vrienden hebt. Heren bedankt daarvoor! Jullie lezen allemaal mijn stukjes en zullen dan ook weten voor wie ik spreek.
 

Zomaar een nachtje

Het pinksterweekend is aangebroken en dat betekent vissen! ik besluit het eens te gaan proberen op een water in mijn woonomgeving. Het water staat al jaren op mijn lijstje, maar kwam er nooit aan toe serieus eens iets mee te doen. Dit weekend vond ik daarvoor een mooie keuze. Helemaal omdat ik immers niets te verliezen had met de toch al slechte periode van de afgelopen paar weken. Op het moment dat ik wil vertrekken met de auto krijg ik een enorme dreun voor mijn kop. Welliswaar gelukkig van mijn eigen auto. Het is zo mega warm dat ik zowat een sauna binnen stap. Niet de meest ideale omstandigheden om een ritje in te doen, maar goed… ik zal toch naar het water moeten. Het hele stuk rij ik daarom maar met de ramen los zodat de frisse lucht lekker langs mijn gezicht waait. Onderweg zit ik te bedenken wat mijn strategie gaat zijn voor de nacht. Aangezien ik erg fanatiek ben besteed ik hier vaak veel tijd aan.

De hengels staan op scherp. Het wachten kan beginnen

Vervolgens aangekomen op de stek doe ik mijn best aan het peilen en zoeken naar een goede stek. Na ruim een uur zoeken weet ik een plek te vinden in het talud. Een mooie knik achter een stijle rand moet het gaan worden. Het loopt direct voor de kant stijl af naar 6 meter diepte. Vervolgens ligt er een richeltje van een centimeter of 50 lang dat een vlakke bodem is. Vervolgens zakt het talud weer door naar een meter of 9 diepte gemiddeld. Ik besluit zeer secuur op het richeltje wat boilies te verspreiden en een kort rigje met een uitgebalanceerd aasje te presenteren. De andere hengel besluit ik op dezelfde manier te vissen. Deze hengel voer ik alleen helemaal niets bij. Ik laat de rig ‘single hookbait’ zakken een eindje bij de voerstek van hengel nummer 1 vandaan. Dit om misschien een grote vis te kunnen pakken die om de voerstek heen trekt.

 

De avond valt

Als de avond begint in te vallen wordt het alsmaar rustiger op en rondom het water. De eenden zoeken hun schuilplaatsen op voor de nacht en ook alle mensen die hun hond uit komen laten worden steeds minder. Dit moment van de avond bevalt mij altijd enorm. Ik hou namelijk helemaal niet van al die randactiviteiten om het water. Ik hou van rust, ruimte en natuur om mij heen. Omdat het nog steeds heel warm is ondanks de ondergaande zon, besluit ik voor het slapen gaan nog een biertje te drinken. Het is inmiddels al bijna 12 uur ’s nachts en de activiteit op het water wordt steeds meer.

Zo af en toe springt er een vis boven water. Als ineens een paar piepen klinken uit mijn delkim besluit ik te gaan kijken. De waker staat tegen de pieper aan en de lijn is compleet strak gelopen. Ik besluit toch maar de hengel op te pakken en te kijken wat er aan hangt. Als ik contact maak met de vis komt deze zeer makkelijk mee. Even denk ik met een brasem van doen te hebben als het ineens voor de kant toch begint te zwemmen. met logge staart slagen zwemt de vis het diepe gat weer in voor de kant. Even later als ik toch het schepnet om de vis kan sluiten kijk ik verbaasd in het net. Een grote schubkarper schittert met zijn donkere gouden schubben in het licht van mijn hoofdlampje. Wat een vis zeg! Die had ik niet verwacht. Ondertussen ben ik aardig moe geworden en besluit ik te gaan slapen. De grote schub mag  straks in het ochtendlicht op de foto.

Een prachtige schub van ruim 16 kilo mag schitteren voor de camera

Als de foto’s geschoten zijn mag de vis weer terug in zijn leefomgeving. Wanneer ik de vis weer netjes heb laten zwemmen valt mij direct iets op. Omdat ik de polaroid bril op heb zie ik voor de kant in het water een paar takken liggen. Deze takken zitten werkelijk overvol met kleine driehoeksmosseltjes. Tegelijkertijd besef ik dat het nu in deze tijd van het jaar best moeilijk is om een karper te vangen op sommige wateren. Dit omdat er geconcurreerd dient te worden met al het natuurlijk voedsel in het water. Meestal in het voorjaar en het najaar wanneer het water nog niet barst van het natuurlijk voedsel is het vangen van een grote karper relatief makkelijker. Op dit moment is er eventjes een reden om extra blij te zijn met deze grote schub. Blijkbaar was mijn tactiek en plaats van positionering de juiste.


Een overvloed aan natuurlijk voedsel

Als het vervolgens alweer lang en breed in de middag is besluit ik mijn spullen op te ruimen. Het is alweer akelig warm en de activiteit in het water is drastisch afgenomen. Niet de meest ideale omstandigheden om nog een vis te vangen. Rustig en met erg veel drinken ondertussen ruim ik mijn spullen op. Door de warmte zweet ik enorm, en dat vraagt dan ook om genoeg water. Voor alle vissers even een tip deze zomer! Zorg altijd dat je genoeg water bij je hebt om jezelf te verzorgen. Met deze warme dagen is het beter mee verlegen dan om verlegen.


De vis weer veilig terug in zijn leefomgeving

Aangezien dit nachtje vissen impulsief was heb ik nog geen idee wat het volgende is dat gaat komen. Ik heb niet echt een project waar ik fanatiek mee bezig ben aangezien de rivier ook tegen viel. Ik zie wel wat het gaat worden… tot de volgende keer!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.