Zuurtegraad van een moeizaam jaar

Dat het in het karpervissen kan vriezen en kan dooien mag bij iedereen wel duidelijk zijn. Dat je daarom soms van het ene in het andere uiterste valt is dan moeilijk te verklaren. Zo heb ik jaren lang samen gevist met een goede vriend waarin hij soms vier vissen ving op een nacht en ik geen aanbeet kreeg, maar dit kon ook makkelijk andersom zijn. 

Dit jaar is sowieso een moeizaam jaar voor mij. Zodra ik een vrije dag in de agenda heb regent het pijpenstelen of waait het zo extreem hard dat een brolly opzetten geen optie is. Zo heb ik dit jaar welgeteld één vis op de kant gekregen met pijn en moeite. De hele dag geen aanbeet om het in het laatste uurtje over een andere boeg te gooien. Dit leverde gelukkig nog een kleine schub op van zo'n 15 pond. 

Zonnende karpers
Zonnende karpers
Foto: Ruud Roedolf

Een week geleden had ik de donderdag ochtend vrij, voor de verandering was het 25 graden en kon ik een geliefde tak van het vissen weer nieuw leven in blazen; oppervlakte vissen met de brok. Onbezorgd op de fiets rondjes rijden door de woonplaats en doormiddel van een polaroid bril vissen spotten en proberen een vis te strikken. Nog een groot voordeel is dat je alleen bepakt bent met hengel, schepnet, onthaakmat en emmertje met dubbele verdieping zodat het voer onderin zit en in de bovenste bak wat reserve materiaal zit, kortom de trolley kan lekker thuis blijven. 

weinig bagage
weinig bagage
Foto: Ruud Roedolf

In een dunne sloot zag ik een groep van zo'n 5 vissen lekker genieten van de warme zon. De fiets parkeer ik een paar meter verder en open de emmer met brokken, langzaam laat ik een handje vol één voor één te water. Op het moment dat de brokken over de vis heen drijft komt er geen verroering, ze genieten blijkbaar teveel van de zon. Na het een tijdlang met pijn in mijn hart te hebben aangezien maar weer op de fiets gestapt op zoek naar vissen die er wel zin in hebben vandaag. 

Springende karper achtergrond
Springende karper achtergrond
Foto: Ruud Roedolf

Ik besluit door te fietsen naar een meertje dat verborgen ligt tussen een groot afgezet gebied en waar de natuur de vrije loop heeft. Je moet je eerst een kwartier door de bramenstruiken worstelen om bij het water te komen. Het is net of moeder natuur niet wil dat dit meer bereikt wordt door vissers. Eenmaal aangekomen spot ik twee karpers die takjes en ander drijfbaar spul naar binnen slurpen en direct weer retour afzender spugen. Ze azen erg schuw maar heb het gevoel dat het moet gaan lukken! Bijna hyper doe ik twee brokje aan het elastiekje en voer wat bij door middel van een pva zakje gevuld met losse brokken. Ik gooi een meter over de vis heen om vervolgens de lijn langzaam boven de vis te trekken. Ik laat de hengel zakken en lange tijd gebeurt er niets meer. 

Mijn methode
Mijn methode
Foto: Ruud Roedolf

Uit het niets ineens een kolk en ik sta met een kromme hengel in mijn handen. Yes! De inspanning word beloont. De vis vecht voor wat hij waard is en probeert obstakels te gebruiken om zich te bevrijden. Vlak voor de kant gebeurt het onmogelijke. De vis zwemt zich vast en er is geen beweging meer in te krijgen. Ik baal als een stekker en steek mijn schepnet onder water om te redden wat er te redden valt. De lijn komt los waar ook de vis los is gekomen. Aan de ene kant ben ik blij dat de vis niet vast blijft zitten aan het obstakel, aan de andere kant baal ik als een stekker omdat er aan pech geen gebrek meer blijkt te zijn. Met een baal gevoel keer ik terug naar huis maar in mijn achterhoofd weet ik dat het geluk zo weer met je kan zijn ; op naar de volgende sessie. 

Inhaken brokvissen
Inhaken brokvissen
Foto: Ruud Roedolf

Auteur: Ruud Roedolf

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.