De Claw rig van Tim van Zanten

De claw rig van Tim van Zanten

Ondanks dat elk jaar er fantastische nieuwe end tackle uitkomt en dito rigs worden verzonnen, gebruik ik in mijn visserij maar enkele rigs en dat al voor vele jaren. Natuurlijk heb ik weleens een uitzondering gemaakt en een nieuw soort rig uitgeprobeerd, maar vaak is het toch vertrouwen wat ik mis. Mijn visserij speelt zich voornamelijk af op stromend water en mijn rigs zijn dan ook simpel en effectief. Qua pop-up rig is het de Hinged Stiff Rig die ik vaak inzet en qua bottom rig een combinatie die zich misschien het best laat passen tussen een claw rig, combi rig en de long hair bottom bait rig. In deze how to laat ik je zien hoe ik deze simpele rig knoop en de materialen die ik hiervoor gebruik. 

 

Advertentie:

  Benodigdheden voor de claw rig

1. Gecoat onderlijnmateriaal (Rig Marole Skinfull)
2. Curve shank ( Avid Carp CRV 6 barbed)
3. Krimpkous (Gardner Tackle Covert Supa 1.5mm)
4. Sinkers (Dinsmores Egg Shot Weed)
5. Stripper en puller, scissors en Hair Gauge (Solar Tackle)
6. Stormaansteker (Eurojet)

De benodigdheden voor mijn versie van de Claw rig

Materialen

Alvorens ik laat zien hoe ik deze rig knoop, zal ik kort toelichten welke materialen ik gebruik. Ik gebruik al sinds jaar en dag de onderlijnmaterialen van het Engelse Rig Marole. Voornamelijk het soepele Hydrolink Micro in de grijze variant vind ik een echte topper. Ondanks de geringe dikte heeft dit onderlijnmateriaal nog steeds een trekkracht van 25lb en wordt de grijze kleur onderwater iets donkerder waardoor hij een natuurlijke aardse kleur krijgt. Naast Hydrolink Micro gebruik ik steeds vaker ook hun product Skinfull. Dit gecoate onderlijnmateriaal is wederom enorm sterk en vooral erg makkelijk te peelen. Naast Skinfull knoop ik ook regelmatig rigs met Gardner Tackle Ultraskin en diverse Sufix varianten.

Top onderlijnmaterialen
Top onderlijnmaterialen

Favoriete haken

Qua haken ben ik een echte voorstander van curve shank modellen. Qua bottom rigs vis ik met niks anders. Longshanks gebruik ik enkel voor het vissen met de broodkorst en de Nash Gaper’s en Korda Mixa’s voor de hondenbrok. De Super Hooks van Gamakatsu, de Long Point Curve Shanks van het Engelse King of the Pond en de D-XCurve van Deception Angling zijn op dit moment mijn favorieten. Niet merken waar je direct aan denkt maar die mijns inziens betaalbare en kwalitatief hoogwaardige producten op de markt brengen. In deze how to kies ik overigens voor de CRV haken van Avid Carp, aangezien ik die momenteel aan het proberen ben. Vooral de groene afwerking kan mij wel bekoren! Voor de hinged stiff rigs kies ik overigens vaak voor een Nash Fang Twister of een Korda Choddy Krank Hook.

Curve shanks
Ik kies vooral voor curve shanks

Ik prefereer het gebruik van krimpkous boven kant-en-klare aligners. Je kan met krimpkous net even je eigen twist eraan geven wat met een kant-en-klare variant een stuk lastiger is. Ik maak de meeste rigs gewoon thuis en dan is het stomen ook geen probleem. De sinkers die ik momenteel gebruik zijn Egg Shots van Dinsmores. Deze loodvrije hagels zijn verkrijgbaar in diverse camouflage tinten en zijn zacht genoeg zodat ze je lijn niet beschadigen. Qua tools gebruik ik een allegaartje aan merken welke met de jaren veranderen. Momenteel gebruik ik tools van Carp Alley, Eurojet, Korda, Fox en Solar Tackle.

Ik zal je nu stap voor stap laten zien hoe ik deze redelijk eenvoudige claw rig knoop.

Stap 1: Strip je onderlijnmateriaal

Knip circa 25cm tot 30cm onderlijnmateriaal af en strip circa 15 centimeter. Knoop aan het einde van het soepele gedeelte een lus door middel van een standaard lusknoop of 8-knoop. Knip het uiteinde van de knoop op circa 5mm af en blob het uiteinde even met een stormaansteker

Stap 1 voor het maken van mijn claw rig
Knip circa 25 tot 30 centimeter coated hooklink af

Stap 2: Monteer je haak

Knip 3mm krimpkous af en rijg deze over je onderlijn heen. Pak nu je haak, in dit geval een haakmaat 6, en prik deze met de punt door het het stukje krimpkous. Bepaal door middel van een Hair Gauge de lengte van je hair. Zorg ervoor dat het stukje krimpkous in de bocht van de haak ligt. Ik vis altijd met 15mm boilies en houd qua hairlengte 16mm aan. Eenmaal de lengte bepaald, dan knoop je de haak vast doormiddel van een knotless knot

Stap 2 voor het maken van mijn claw rig
Blob de uiteinden van je knopen zodat ze niet gaan glijden.

Stap 3: Knoop je claw rig verder af

Knip een stuk van circa 1 centimeter krimpkous af en rijg deze over de onderlijn tot over het oog van de haak. Knoop aan de stijve kant van je onderlijnmateriaal een lus door middel van een lusknoop of 8 knoop. Stoom nu je krimpkous.

Stap 3 voor het maken van mijn claw rig
Stoom je krimpkous

Stap 4: de finishing touch

Nu is het zaak je rigje af te bouwen. Monteer een Egg Shot, maatje 1, op de overgang van soepel naar stijf onderlijnmateriaal, voorzie de hair van een boilie en monteer je rig op je loodmontage. Ik vis zelf altijd met een PB Products Hit & Run X-Safe Lead Clip voorzien van een ring swivel. Op het grote oog van de ring swivel monteer ik door middel van een quicklink en een sleeve mijn rig. De leader die ik momenteel gebruik is Camflex Leadfree van Gardner Tackle.

Stap 4 voor het maken van mijn claw rig
Bouw je claw rig verder af en monteer hem aan je loodmontage

Kortom

Deze combi variant van de claw rig is super simpel zelf te maken en doet bij mij al dik 15 jaar trouwe dienst. Doordat de hair vanuit de haakbocht vertrekt, draait deze rig, bij een aanbeet, supersnel. Vis deze rig dan ook niet te lang om valse inhakingen te voorkomen. Het rigje in dit voorbeeld is met de lengte van de hair slechts 15 centimeter lang. De lengte van de hair is heel persoonlijk en ik houd zelf graag minimaal een centimeter speling tussen haakbocht en boilie. Is er veel witvis op het water aanwezig of echte grote karper, dan wil ik deze afstand nog weleens verlengen tot 1,5 tot 2 centimeter. 

 

Advertentie:

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *