logo
Welkom gast! Om van alle functies gebruik te kunnen maken kun je Inloggen of Registreren.

Mededeling

Icon
Error

Delen
Opties
Ga naar laatste bericht Ga naar het laatste ongelezen bericht
Mark Hoedemakers  
#1 Gepost : woensdag 26 januari 2011 14:22:17(UTC)
Mark Hoedemakers


10 ponder

Lid sinds: 16-1-2011(UTC)
Berichten: 96

Het jaar 2010 is richting haar einde aan het sluipen. Sinds jaar en dag maakt het VBK-bestuur op het einde van het jaar een balans op. De laatste jaren, sinds ik het voorzitterschap van het VBK heb overgenomen, maak ik een korte samenvatting van de belangrijkste items waar het VBK dat jaar rond gewerkt heeft of verwezenlijkt heeft. Deze tekst wordt dan traditioneel toegevoegd aan de rubriek 'Historiek en Mijlpalen' op onze site. In het kader van ons transparant beleid zal ik vanaf heden ook via de internetfora deze terugblik bekend maken.

2010

•Het VBK levert opnieuw een bijdrage voor ‘Vislijn’, het infoblad voor de openbare visserij in Vlaanderen.

•Het VBK zit mee aan tafel tijdens de bijeenkomsten van het Overlegorgaan Openbare Visserij. In dit orgaan worden onder andere besprekingen gevoerd over een vereenvoudigde, nieuwe visserijwetgeving waarin de uitbreiding van de nachtviswaters voor ons prioritair is.

•Ook in de Provinciale Visserijcommissies van Limburg, Oost- en West-Vlaanderen zorgen VBK-leden voor een grote inbreng vanwege de karpervissers.

•Het Laatste Nieuws neemt in april contact op met het VBK voor een reactie naar aanleiding van geverbaliseerde nachtvissers aan de Paalse Plas.

•Er wordt begin 2010 een sensibiliseringscampagne op poten gezet om vissers uit Oostbloklanden aan te zetten tot het respecteren van de visserijwetgeving en het toepassen van het ‘catch and release-principe’. Een document met pictogrammen en een oproep in 5 talen, waaronder het Duits en Pools wordt als download aangeboden op onze site. VBK roept de vissers op om samen een front te vormen in de strijd tegen de stoperij. Op alle mogelijke fora wordt melding gemaakt van deze actie.

•Het VBK krijgt bij deze campagne hulp uit onverwachte hoek, wanneer enkele Poolse sportvissers contact met ons opnemen. Zij zorgen voor de publicatie van een door ons aangeleverde vertaling van de belangrijkste wetteksten in een Poolse krant voor gastarbeiders.

•Ook de media pikt het nieuws van deze campagne op. Er volgen artikels in de kranten De Standaard, Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg. Op Studio Brussel en Radio Antwerpen plaats men de problematiek in de schijnwerpers.

•Het VBK maakt een dossier op naar aanleiding van de wintersterfte op domein ’t Leen in Eeklo. De betrokken pvc wordt op deze wijze gevraagd om een herbepoting van dit water te voorzien.

•In het voorjaar vinden er twee visreddingen plaats. In het Gentse werd een slotgracht rond een kasteel leeg gelaten, waarna de Oost-Vlaamse visserijbioloog het VBK contacteerde om de aanwezige vissen te redden. Met toestemming van de bioloog werden maar liefst 99 spiegelkarpers afgevist, waarvan er 59 naar de Schelde en 40 naar het Eendenmeer verhuisden.

•In Nederland en Vlaanderen vindt tijdens het eerste weekend van juni het internationale terugmeldingsweekend plaats. Op deze manier wordt het terugmelden van projectspiegels door karpervissers gestimuleerd.

•De jeugdcel organiseert viskampen aan het Zeekanaal, de Zuid-Willemsvaart, op Oasis en aan le Cher in Frankrijk.

•Tevens wordt op het provinciaal domein Puyenbroek een jeugddag georganiseerd door een aantal gemotiveerde VBK-leden uit de streek. Ook deze prachtige dag was een groot succes!

•In augustus richt het VBK het ‘Meldpunt Visstroperij op’. Bedoeling van deze site is het bundelen van klachten van vissers, het opstellen van een dossier om opnieuw bij de overheid meer middelen ter handhaving van de visserijwetgeving af te dwingen en om ten slotte de noodzaak van een nationaal meldpunt (telefonisch en digitaal, 7/7 en 24/24) te onderstrepen.

•Begin november pikt de nationale media het nieuws van het ‘Meldpunt Visstroperij’ massaal op. Er verschijnen artikels in Het Nieuwsblad, De Standaard, Het Belang van Limburg en Het Laatste Nieuws. De krant De Standaard wijdt maar liefst drie pagina’s van haar weekendeditie aan een interview met Mark Hoedemakers en Niko Vervaet. In dit stuk wordt niet alleen het meldpunt besproken, maar ook de hedendaagse karpervisserij en haar evolutie en de rol van het VBK als informatieve vereniging en belangenbehartiger.
Ook Radio 1 maakt naar aanleiding van het meldpunt een reportage. Het nieuws wordt zelfs door een Nederlandse krant opgepikt. Dagblad ‘De Limburger’ publiceert een informatief artikel waarin de stropersproblematiek centraal staat.

•Het VBK werkt mee aan een promotiefilmpje voor het ANB, waarin verschillende vormen van natuurbeleving worden getoond. Er vinden opnames plaats op Heikant.

•In de provincies Limburg, Oost- en West-Vlaanderen wordt door de goede samenwerking met de werkgroep VBK-SKP opnieuw jonge karper uitgezet.

•Tijdens een bilateraal overleg (12 augustus) tussen het VBK en de visserijbiologen van WVL en OVL wordt het licht op groen gezet voor een groots provincieoverschreidend spiegelkarperproject met volledige monitoring op de rivier de Leie. Drie jaar na elkaar (2011-2012-2013) worden er driezomerige spiegelkarpers uitgezet. Goed voor een totale hoeveelheid van 1320kg spiegelkarper. De migratiemogelijkheden van/voor uitgezette karpers op de Leie zijn fenomenaal, en zullen ons in de toekomst een schat aan info rond dispersie van jonge karper aanleveren.

•De meeting van 2010 is opnieuw groter dan ooit met maar liefst 28 standen van adverterende firma’s en winkels. Het programma omvat schitterende lezingen van Pascal Kowalik uit Frankrijk, Joris Weitjens uit Nederland en Tim Paisley uit Engeland. Met de VBK-dvd 2010 wordt ook deze meeting op een mooie wijze afgesloten. Zo'n 600 aanwezigen kleuren deze mooie dag!

Grts
Mark
Sponsor
Guske  
#2 Gepost : woensdag 26 januari 2011 17:32:40(UTC)
Guske


20 ponder

Lid sinds: 19-11-2010(UTC)
Berichten: 354

Mischien een beetje erg oftopic..
Ik heb aardig wat film matriaal/dvd`s van VBK ook van 2010
Op een van de delen staat iemand op, en die heefd alleen maar blunders met het karperen
is dat in scene gezet ? (Blunderen bij sluis/brug alles gaat verkeerd tot hij een vrachtschip aan de hengel heefd)
Ik reageer hier omdat ik zag staan VBK 2010.

Bewerkt door de gebruiker woensdag 26 januari 2011 17:33:38(UTC)  | Reden: Niet aangegeven

Mark Hoedemakers  
#3 Gepost : woensdag 26 januari 2011 18:14:09(UTC)
Mark Hoedemakers


10 ponder

Lid sinds: 16-1-2011(UTC)
Berichten: 96

Dat moet een stukje uit een dvd van lang geleden zijn. Is inderdaad in scene gezet. Het is Frank Vercruysse die je in het bewuste stuk ziet. Z'n naam komt ook wel 'ns voor in Alijns 'Karperblues' en 'Tegen de Stroom in.'

Grts
Mark
Frank Avezaat  
#4 Gepost : woensdag 26 januari 2011 19:10:23(UTC)
Frank Avezaat


CarpFeeling Crew

Lid sinds: 22-6-2010(UTC)
Berichten: 1.662
Nederland

Bedankjes: 6 keer
Is 14 keer bedankt in 13 post(s)
Frank Blank
Guske  
#5 Gepost : woensdag 26 januari 2011 19:28:12(UTC)
Guske


20 ponder

Lid sinds: 19-11-2010(UTC)
Berichten: 354

Heren
mijn vraag is beantwoord bedankt Breede lach
Mark Hoedemakers  
#6 Gepost : woensdag 26 januari 2011 19:51:59(UTC)
Mark Hoedemakers


10 ponder

Lid sinds: 16-1-2011(UTC)
Berichten: 96

Frank Blank, idd. Is echt one of a kind, onze Franky!
Gebruikers aanwezig in dit topic
OceanSpiders 2.0
Spring naar forum  
Je kunt hier geen nieuwe berichten plaatsen.
Je kunt hier niet antwoorden op berichten.
Je kunt hier geen eigen berichten verwijderen.
Je kunt hier geen eigen berichten bewerken.
Je kunt hier geen Polls creëren.
Je kunt hier niet stemmen op Polls.