logo
Welkom gast! Om van alle functies gebruik te kunnen maken kun je Inloggen of Registreren.

Mededeling

Icon
Error

Delen
Opties
Ga naar laatste bericht Ga naar het laatste ongelezen bericht
Patje  
#1 Gepost : maandag 4 januari 2010 22:34:32(UTC)
Patje


5 ponder

Lid sinds: 4-1-2010(UTC)
Berichten: 19

Lengte 930m grootste breedte 480m
Gegevens De Melleput werd uitgegraven ten behoeve van de aanleg van de E3 , vandaar de bijnaam E3 put . Hij is gelegen in Zevendonk een gehucht van Turnhout , langs de autosnelweg E34 van Antwerpen naar Eindhoven , Even voorbij afrit 24 .
Het is een 25 hectare glashelder viswater gelegen in het groene gelijknamig domeinbos . De put zelf heeft een maximum diepte van 11 meter. De oevers zijn natuurlijk en licht aflopend . De bodem is zandig en de oeverzone loopt vrij snel af naar dieper water . Op enkele rietgordels en wat waterlelies en andere waterplanten na , is er weinig begroeiing . Al was er vroeger meer begroeiing , en kan dit dus veranderen.
Op de vijver worden verschillende watersporten beoefend en deze zijn gereglementeerd door een politie reglement . Een infobord bij de ingang van het domein geeft hierover informatie . Zo is het hengelen enkel toegelaten in de aangeduide viszones ten Noorden en zuiden van de plas.
Vanwege de zandbodem is de plas eerder voedselarm.
Vissoorten Visbestandsopname IBW september 2003 : Er werd gebruik gemaakt van electrovisserij , fuiken en kieuwnetten . Deze laatste gaven geen enkel resultaat. Een afsleep zou een beter beeld gegeven hebben denk ik .
In totaal werden 567 stuks gevangen met een gewicht van 21kg verdeelt over 10 soorten.
Paling 125 , brasem 1 , blankvoorn 46 , rietvoorn 41 , snoek 10 , zeelt 5 , kleine modderkruiper 1 , zonnebaars 51 , baars 283 , pos 4 .
De gevangen baars was eerder klein en werden hoofdzakelijk in de oeverzone gevangen . Grotere exemplaren werden alleen op het weid gevangen.
De lengte van de paling was tussen de 25 en 45cm . De gevangen snoek varieerde in lengte tussen de 7.5 en 27 cm .
In 2002 werd in samenwerking met de snoekstudiegroep SNB een roofvis hengeldag gehouden . Toen werden er 8 snoeken en 9 baarzen gevangen. De lengte van de snoek varieerde tussen de 61 en 102 cm , het gemiddelde was 83cm De gemiddelde lengte van de baars was 28cm , grootste was 42cm .
Hier kan je dus het duidelijk verschil zien tussen een bemonstering en een selectieve hengelsessie.
Niettemin is de Melleput een vijver met een vrij lage visdentisiteit . Daar staat tegenover dat de vissen een aantrekkelijk formaat en in zeer goede conditie hebben.
Vissers vangen hier vooral grote snoek en menig grote karper .
Bepotingen : De melleput word geregeld bepoot . Soorten die tussen 1997 en 2003 zijn uitgezet : Winde zeelt en snoek . Verder konden we geen bepotingsgegevens vinden.
Vergunning Visverlof Vlaamse gemeenschap.

Sponsor
Gebruikers aanwezig in dit topic
OceanSpiders 2.0
Spring naar forum  
Je kunt hier geen nieuwe berichten plaatsen.
Je kunt hier niet antwoorden op berichten.
Je kunt hier geen eigen berichten verwijderen.
Je kunt hier geen eigen berichten bewerken.
Je kunt hier geen Polls creëren.
Je kunt hier niet stemmen op Polls.