Het bereiden van partikels

Het bereiden van partikels

Partikels, er is al heel veel over geschreven en elke keer lezen we weer iets nieuws. Daarbij zie je overal verschillende informatie, waardoor we ons kunnen voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Wij krijgen bij Carpfeeling dan ook regelmatig vragen over de verschillende partikels (ook wel particles genoemd). Hoe moet je partikels bereiden? Wanneer zet je welke partikel in? Kan een karper dood gaan door partikels? Ja die laatste vraag wordt vaak gesteld en we zullen er verderop op terug komen. Geen nood, na het lezen van dit artikel weet je precies hoe lang je de verschillende partikels moet weken en koken om ze om te toveren tot een goed vangend aas voor karper.

 

Advertentie:

  De kracht van partikels

Er zijn vele soorten partikels op de markt en eigenlijk vinden de karpers ze allemaal wel lekker. De ene partikel is populairder dan de ander, maar vangen doen ze allemaal. In veel gevallen zullen ze zelfs tot meer vangsten leiden dan het vissen met boilies! Dat komt omdat vrijwel alle partikels (vertaald betekenen ze ‘kleine deeltjes’) erg klein zijn en dat vinden karpers fijn. Daarnaast is een bereide partikel super attractief en dus gewoon lekker. Hennep, mais, tijgernoten, duivenvoer, boekweit, maples, kikkererwten, pinda’s… verzin het en je kunt er veel karpers mee vangen!

Karpers zijn gek op de kleine voedseldeeltjes
Karpers zijn gek op de kleine voedseldeeltjes

Het vissen met partikels

Als je met partikels gaat proberen de karper te vangen zal je in veel gevallen kunnen doen met je gewone rig. Veel partikels kan je namelijk goed op een hair rijgen als ze bereid zijn en dus net zo vissen als boilies. Dat geldt natuurlijk wel voor de iets grotere partikels, want hennepzaadjes zijn lastig op een hair te krijgen. Een aantal partikels kunnen erg zacht worden als je ze lang kookt en dat kan het iets lastiger maken om ze aan je rig te hangen. Wees echter niet bang dat ze er zo maar af vallen, want zelfs zachtgekookte pinda’s kunnen makkelijk een nacht in het water blijven liggen zonder van je hair te vallen. Probeer bij dit soort zachte partikels vooral gebruik te maken van dunne boilienaalden.

Karpers zijn gek op een tijgernootje
Karpers zijn gek op een tijgernootje

Kunnen karpers dood gaan door slecht bereide partikels?

Nee.

Dat is het simpele antwoord. Niet door slecht bereide partikels zelf. Dit is een fabel die jarenlang de ronde doet en echt nergens op gebaseerd is. Nu zullen sommige lezers misschien een beetje beginnen te zweten, maar probeer er eens logisch over na te denken. Er zijn bijvoorbeeld ook nog veel mensen die beweren dat slecht bereide partikels zullen opzwellen in de maag. Even wakker worden, de karper heeft helemaal geen maag! Een karper heeft wel een darmenstelsel met hierin o.a. enzymen. Deze enzymen werken het beste bij hogere watertemperaturen. In de zomer kan je dan meemaken dat gevangen karpers spontaan je mat onder schijten. Het voer dat je ze voorschotelt wordt dan sneller verwerkt. Echter, naarmate de temperaturen dalen zullen de enzymen ook minder gaan werken waardoor de karper minder eet en sneller verzadigd zal zijn.

Het koken maakt de partikels attractiever
Het koken maakt de partikels attractiever

Even een tipje tussendoor: Juist met lagere watertemperaturen kan je met kleine partikels nog erg goed vangen. Kleine deeltjes op je stek zorgen vaak voor kleine vissen, maar ook de grote karpers zijn dol op kleine partikels. Vooral met hennep zullen de karpers net zo lang blijven zoeken tot ze het laatste korreltje gevonden hebben.

Maar veiligheid dus. De bovenstaande vraag gaat vaak gekoppeld met het vissen met ongekookte partikels. Is het weken van de partikels niet voldoende? Bij de meeste partikels is koken zeker aan te raden, maar dat komt niet door gezondheidsrisico’s! Wij lezen namelijk nog regelmatig dat je partikels na het weken ook altijd MOET koken omdat ze anders in het viswater nog kunnen opzwellen en voor problemen kunnen zorgen. Onzin, wees hier niet bang voor.

Als je een partikel 24 uur laat weken in water met een normale (buiten)temperatuur zal hij de maximale hoeveelheid aan water opnemen en opzwellen. Als je die geweekte partikel dan in het viswater zou gooien kan hij niet verder opzwellen dan hij al heeft gedaan. Dat kan alleen door het kookproces, waarbij de structuur van een partikel verandert. En aangezien je viswater geen 100 graden is en kookt, hoef je daar niet voor te vrezen!

Tijgernoten zijn klaar als ze glad zijn
Tijgernoten zijn klaar als ze glad zijn

Toch raden wij je wel aan om de meeste partikels te koken. Waarom? Daar worden ze gewoon een stuk lekkerder van. Door het kookproces zullen er onder andere suikers vrijkomen. De partikels worden hierdoor veel zoeter en dus ook aantrekkelijker om te eten. Dat geldt niet alleen voor ons, maar ook voor de karper. Zet je tanden maar eens in een ongekookte en gekookte tijgernoot, je merkt gelijk wat we bedoelen!

Maar tijgernoten zijn toch keihard?

Ja, dat klopt. Maar dat zijn slakken, kreeften en mosseltjes ook. Toch vinden we dagelijks resten van deze beestjes in en op onze weigh slings, bewaarzakken en onthaakmatten. De karper heeft namelijk geen enkele moeite om deze harde items te kraken met hun keeltanden en beenplaat. Deze zitten achterin de bek en de karper plet er moeiteloos hard voedsel mee. Maak je dus geen zorgen over het vissen met harde partikels zoals tijgernoten, ze zijn er gek op en kunnen het prima verteren.

Tijgernoten gaan na bereiding slijmen door de vrijgekomen suikers
Tijgernoten gaan na bereiding slijmen door de vrijgekomen suikers

Zijn pinda’s gevaarlijk?

Met pinda’s karper vangen is simpel, de karper is er werkelijk verzot op en pinda’s worden relatief weinig ingezet door de populariteit van boilies en tijgernoten. Van pinda’s wordt gezegd dat ze blauwzuur kunnen bevatten en daardoor giftig kunnen zijn zonder bereiding. De discussie of dit wel of niet waar is duurt al decennia, maar laten we daar niet teveel aandacht aan besteden. Ongekookte pinda’s zijn niet attractief en dus helemaal niet handig. Gewoon lekker 24 uur weken en een half uurtje koken is perfect. Let erop dat pinda’s veel vetten bevatten. Daardoor zijn ze met name tijdens het voorjaar en de zomer een geweldig aas, maar zullen ze in de koudere maanden snel verzadigen.

De bereidingstijd per partikel

En dan zijn we aangekomen bij ons overzicht van de bereidingstijden. Hoelang moet je de partikels weken en koken? Eigenlijk is het een saai lijstje, want in de regel dienen partikels allemaal zo’n 24 uur te worden geweekt om voldoende vocht op te nemen. De meeste partikels kunnen ook zonder voorweken worden gekookt, maar daarmee zal het vaak wat langer duren voor ze gereed zijn. Je kunt in dat geval het beste de kooktijd verdubbelen om safe te zitten. De partikels zullen zachter worden door het koken. Alleen de tijgernoten zullen hard blijven en zijn klaar als ze geen rimpels meer bevatten. Door te weken voorkom je in ieder geval een hogere gas- of elektriciteitsrekening.

PartikelWekenKooktijdDirect koken mogelijk?
Boekweit24 uur20-30 minutenJa
Duivenvoer24 uur20-30 minutenJa
Hennep24 uur20-30 minutenJa
Kikkererwten24 uur30-45 minutenJa
Mais24 uur20-30 minutenJa
Maples24 uur20-30 minutenJa
Pinda’s24 uur25-30 minutenNee
Tarwe24 uurniet nodig Ja, 20 min
Tijgernoten24 uur45-60 minutenJa
Het verschil tussen droge en geweekte tarwe
Het verschil tussen droge en geweekte tarwe

Het bewaren van je partikels

Partikels blijven lang goed zolang je ze droog en koel opslaat. Doe dit in een afgesloten emmer waar geen zonlicht bij komt. Veel partikels kan je zo jaren goed houden, maar verse particles zullen altijd attractiever zijn. Dit zie je bijvoorbeeld terug bij het koken van hennep. Bij verse hennep zal deze vaak beter kiemen dan bij oudere hennepzaadjes.

Na het koken van je partikels zal ook langzaam het bederfproces gaan inzetten. Bij de ene partikel gaat dat sneller dan bij de andere, maar als je ze lang laat staan worden ze er niet lekkerder op. Als je binnen een paar dagen na bereiding alles zult gebruiken is dat perfect. Heb je de mogelijkheid om je bereide partikels (in porties) in te vriezen, dan geniet dat de voorkeur.

artikels zijn prima in de vriezer te bewaren
Partikels zijn prima in de vriezer te bewaren

Benieuwd naar meer tips over het vissen met partikels?

In de onderstaande video schuift Tom aan bij Kazim van Twisterboilies. Samen praten ze over het bereiden van partikels, de inzet ervan en de voor- en nadelen.

Tom en Kazim praten samen over het gebruiken en bereiden van partikels

 

Advertentie:

 Een reactie op “Het bereiden van partikels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *