Karpervissen met een naaktslak

Karpervissen met een naaktslak

Op het vissen met een naaktslak heerst nog steeds een taboe, maar juist als de herfst zijn intrede doet zijn ze in overvloed voorhanden. De naaktslak is een prachtig en gratis product van moeder natuur en werkt dressuur doorbrekend. Zelf heb ik er de afgelopen jaren, met name in de herfst, menig visje mee gevangen.

 

Advertentie:

EBBM | dé webshop voor elektrische buitenboordmotoren  De herfst zorgt er met zijn regen en wind voor dat onze naakte vrienden vaak van de kant af rollen ons viswater in. De karpers hebben dit al snel door en weten wat voor delicatesse deze naakte waarheid is. In de polder kom ik het liefst als de herfst begint en dan zijn er slakken in overvloed.  Mocht je er weinig treffen dan moet je maar eens een paar boilies onder je onthaakmat leggen. Je zult je verbazen hoeveel naaktslakken je de volgende dag zal aantreffen!

Uitstekend aas voor het vissen op karper
Uitstekend aas voor het vissen op karper

Hoe ga je te werk

Zoek een oever uit waar het gras overhangt, het water minimaal 50 cm diep is en bij voorkeur troebel is. Mijn voorkeur voor de keuze van de slak gaat uit naar een oranje slak, gezien zijn lekkere felle kleur. De mooiste maat is zo groot als een AA batterij. Maak ongeveer 30/40 cm uit de kant een voerspoor van zo’n 10 meter met je favoriete voertje en strooi er zo’n 10 a 15 slakken bij. Neem een hair die iets langer is en steek je naald van voor naar achteren door de slak. Kies vervolgens voor een bruine of groene stopper, bij voorkeur een lang model.

Buig de stopper open in een V-vorm en plaats hem naast of tegen zijn voelsprieten. Het ziet er dan wat natuurlijker uit. Trek de stopper niet naar binnen anders is hij er snel uit . Doe nu een stevig loodje achter de slak zodat hij niet naar je haak opschuift. Na al dat geglibber gaan we de rig op het voerspoor laten zakken. Wees heel stil en maak geen trillingen voor het beste resultaat.

Rijg de naaktslak met een boilienaald op de hair
Plaats een loodje achter de slak zodat hij niet opschuift

Kantvissen met een naaktslak

Omdat je strak onder de kant vist is het belangrijk om voorzichtig te zijn. Ik vis het liefst met een slappe lijn die ik direct tegen de kant laat zakken. Ook toplood is hier een mogelijkheid. Ga nu met je hengel boven het water weg zodat hij niet meer te zien is. De karper kan hier van schrikken. Blijf zeker zo’n 30 meter van je hengel vandaan als je zo dichtbij vist, loop niet en wees stil !

Zelf laat ik de slak niet langer dan 3 uurtjes liggen en dan check ik of hij er nog aan zit. Ik heb zelf alleen ervaring op de dag en ik durf niet te garanderen dat de slak een hele nacht aan de hair blijft zitten. De nachtvissers adviseer ik dan ook om hier goed op te letten.

Auteur Rinus de Lange met een prachtige schub, gevangen op een naaktslak
Auteur Rinus de Lange met een prachtige schub, gevangen op een naaktslak

Natuurlijk kan je ook gewoon op afstand vissen zoals je altijd doet, mits er wel een hand slakken door je voertje zit. Ik adviseer minimaal een stuk of 10. Uitvaren is in deze beter want de slakken zijn vrij zacht.

Succes!
Rinus de Lange

 

Advertentie:

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *