Succesvol zijn in dit vreemde voorjaar!

In het voorjaar zullen de vissen zoeken naar plekken om op te warmen.

Zoals elk jaar komt er gelukkig een einde aan de winter, waarin het vaak schrapen is voor een visje terwijl je kou zit te lijden. Voor veel vissers breekt dan ook de mooiste periode van het jaar aan: het voorjaar. De natuur begint weer kleur te krijgen en het vertoeven aan de waterkant word met de dag aangenamer. In dit artikel wil ik jullie graag van een aantal tips voorzien waardoor je wellicht succesvol kunt zijn dit voorjaar.

Allereerst is er op het moment van schrijven een hoop onduidelijkheid wat betreft nachtvissen door de opgelegde avondklok. Waar dit voor ons allemaal natuurlijk extra jammer is hoeft dit niet te betekenen dat dit voorjaar er geen één wordt om te herinneren.

Actieve aanpak

Zeker in het vroege voorjaar zullen zowel de watertemperatuur als de nachttemperatuur nog laag zijn, maar merk je overdag dat de zon duidelijk krachtiger aan het worden is. Ook onze vrienden onder water reageren hierop. Daardoor leent het vroege voorjaar zich uitermate om overdag actief achter ze aan te gaan. Taferelen zoals in het volgende dronefilmpje kun je dus zeker verwachten.

In dit stukje video, gefilmd met de drone, is mooi te zien wat een beetje zonlicht kan doen met de vissen. Een week hiervoor lag er nog dik 10cm ijs op het water.

Vergeet niet dat een vis in het vroege voorjaar vrijwel nog geen eten nodig heeft en zijn spijsvertering bij lange na nog niet op gang is. Vanaf een watertemperatuur van zo’n 12 graden kun je rustig aan beginnen met voeren. Vergooi dus ook je kansen niet (en die van anderen) door te vroeg een flinke voercampagne te starten. Een felgekleurde attractieve pop-up op de juiste plaats is in deze tijd van het jaar een veel betere keuze.

Popups voorzien van een soak zorgen zowel voor een visuele prikkel als een voedselprikkel.
Pop-ups voorzien van een soak zorgen zowel voor een visuele prikkel als een voedselprikkel.

Op zoek naar de goede plek

De juiste plaats om je aas aan te bieden in het voorjaar is afhankelijk van een aantal factoren. Met logisch nadenken kan je die vaak vrij goed bepalen. De karper is een koudbloedig dier dus zal na een koude winter op zoek gaan naar een warmere omgeving om hier op te warmen. Ondiepe stekken waar de zon lang op staat zullen dus favoriet zijn. Dit zijn ook meteen de plaatsen waar het eerste voedsel te vinden zal zijn. Het onderwaterleven is namelijk ook afhankelijk van zonlicht en warmte. Geef dus op zonnige dagen je ogen goed de kost op plekken als rietkragen waar het zonnetje flink op staat te branden.

De chod rig is voor mij in dit jaargetijde het favoriete wapen om de wakker wordende karpers te belagen. Het voordeel van deze rig is dat je deze op vrijwel alle bodemtypes succesvol kunt aanbieden. Ook vis ik deze met een zo licht mogelijk lood als nodig is om de afstand te halen. Zo zorg ik voor zo min mogelijk verstoring.

Zoals ik al eerder aangaf leent deze rig zich in mijn ogen perfect voor het voorjaar. De karpers zijn namelijk van nature nieuwsgierig. Na een winter waarin de meeste wateren vrijwel niet bevist zijn, zullen de vissen een stuk minder argwanend tegenover een felle pop-up staan.  

Probeer verschillende kleuren, elke dag is anders?
Probeer verschillende kleuren, elke dag is anders?

Snel succes in het voorjaar

Eind februari hadden we in Nederland al even te maken met lenteachtige temperaturen. Hier heb ik dan ook gretig gebruik van gemaakt en letterlijk 5 minuten na het ingooien van mijn chod rig voorzien van een gesoakt Sweet Fish pop-upje wist ik een prachtige spiegel te vangen die de 15 kilo grens overschreed. 

Het resultaat van een chod rig op de juiste plaats.
Het resultaat van een chod rig op de juiste plaats.

Verder wensen wij van Evolution Products jullie een fantastisch voorjaar toe. Blijf gezond en geniet zoveel je kan langs de waterkant!

Frank van Schaik


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *