We kunnen er heel wat uren mee vullen, boeken over schrijven en eindeloze discussies hebben met medevissers. De laatste meter en zelfs centimeters. Ik kan begrijpen dat je als beginnende visser soms door de bomen het bos niet meer ziet. Ook voor de ervaren visser is het vaak lastig bij te houden. Er komen jaarlijks veel rigs bij. Maar, ook al zijn er honderden verschillende onderlijnen op de markt te verkrijgen, het principe is in al die jaren niet veranderd. We willen de vis bij een aasopname in de onderlip haken en ervoor zorgen dat de haak tijdens de dril ook goed vast blijft zitten.
Partikels, er is al heel veel over geschreven en elke keer lezen we weer iets nieuws. Daarbij zie je overal verschillende informatie, waardoor we ons kunnen voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Wij krijgen bij Carpfeeling dan ook regelmatig vragen over de verschillende partikels (ook wel particles genoemd). Hoe moet je partikels bereiden? Wanneer zet je welke partikel in? Kan een karper dood gaan door partikels? Ja die laatste vraag wordt vaak gesteld en we zullen er verderop op terug komen. Geen nood, na het lezen van dit artikel weet je precies hoe lang je de verschillende partikels moet weken en koken om ze om te toveren tot een goed vangend aas voor karper.
Wie een week of misschien nog wel langer van huis gaat om te vissen, kan niet zonder eten en drinken. Ik ken er genoeg die dan alleen maar hamburgers en frikandellen eten en als afwisseling de pizzakoerier laten aanrukken, om vervolgens deze weg te spoelen met blikjes bier. Het is een optie, maar niet voor mij weggelegd. Ik zou na een week op die manier écht mijn broek niet meer dicht kunnen krijgen. Bovendien slik ik al medicijnen voor een chronisch te hoge cholesterol. Dit betekent dat ik op zijn tijd best een keer mag zondigen qua fastfood of bier, maar zeker niet dagelijks. De dag dat ik patat heb gegeten kan ik mij niet eens meer herinneren.
Boilies zijn een geweldig aas voor karper en direct inzetbaar vanuit de zak. Of je nu vist met readymades of freezerbaits, de karpers waarderen deze snoepjes enorm en op vrijwel alle wateren zullen de karpers jouw aas als voedsel accepteren. Hoewel een boilie op zichzelf al heel attractief is, zijn er nog veel interessante opties om jouw aas nog meer attractie mee te geven. Eén van die manieren is het geven van een ‘heat treatment’ waardoor de karpers jouw aas nog sneller zullen vinden. Deze ‘boost’ wordt al jaren met veel succes door veel topvissers gebruikt. Benieuwd hoe je dit zelf doet? In deze tutorial laten we je ziet hoe je dit doet!
Het is maandag 31 augustus 2020 als ik aan de waterkant zit en wat door mijn Instagram heen scrol. Ik zie het bericht van Carpfeeling voorbij komen, waarbij ze vragen om auteurs voor hun pagina. Ik kijk nog eens naar mijn hengels en vraag mijzelf af wat ik de ‘beginnende visser’, en mannen die al jaren onze prachtige hobby beoefenen, te vertellen heb en wat heb ik in de afgelopen 6 á 7 jaar geleerd heb.
Het vissen op groot water is niet altijd even makkelijk. Dit geldt helemaal voor mensen die hier niet veel ervaring mee hebben. Grote meren zijn op meerdere manieren goed te bevissen, mits je op de juiste plekken zit te vissen. Het gebruik van een boot, voerboot en natuurlijk de peilhengel helpen je bij het vinden van de juiste stekken. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden van stekkeuze op groot water. De eerste belangrijke tip is om niet op blind vertrouwen je hengels in te werpen en te gaan wachten tot er wat gebeurt. Hoewel de karpers ook op groot water regelmatig in de kantjes zullen zwemmen, kan je zelf genoeg stekken vinden met behulp van bijvoorbeeld een boot, peilhengel of zelfs een drone.
Het najaar wordt door veel karpervissers gezien als hét seizoen om achter de grote karpers aan te gaan en grote aantallen karpers te vangen. Dat komt door het feit dat de karpers zich in het najaar zullen voorbereiden op de wintermaanden. Door onder andere de afname van natuurlijk voedsel zullen ze in deze periode ons voer zien als makkelijk voedsel en zo meer (boilies) tot zich nemen. Dat ze reserves opslaan voor de koude wintermaanden heeft als bijkomend voordeel dat de karpers in het najaar vaak op topgewicht zijn en daarmee is de kans op een recordvis groter dan in de rest van het jaar (afgezien van vissen die in het voorjaar vol met kuit zitten). Door in het najaar de juiste keuzes te maken kan je zeer succesvol zijn. In dit artikel bespreken we een aantal voertips voor het najaar. Maar voor we naar het voer kijken zullen we eerst wat grondbeginselen uitleggen.
Het kan iedereen zomaar overkomen. Ben je net lekker bezig met het uitvaren van je lijnen of de stek aan het verkennen met de boot, vaar je terug naar de kant en je hoort opeens een vreselijk schurend geluid. Jawel, je bent zojuist over een steen of tak gevaren met als gevolg schade aan de rubberboot. Aan een lekke boot heb je niet veel dus de sessie valt in het water, toch? Gelukkig hoeft dat zeker niet het geval te zijn en in dit artikel vertel ik je hoe je snel je rubberboot kunt repareren.
Leaders, ze zijn er in verschillende soorten en nog altijd erg populair. Waar vroeger de leadcore leaders het meest gewild waren, zijn de laatste jaren met name de leaders zonder loodkern het meest populair. Eén ding hebben ze gemeen: door deze verzwaarde lijnen blijft je laatste meter erg strak op de bodem liggen. Met name bij de visserij met helicoptersystemen en chods bieden leaders veel voordelen. Je kunt leaders kant en klaar uit de schappen van je winkelier halen, maar het is echt heel eenvoudig om ze zelf te maken. Zo kan je ze helemaal naar wens maken en het scheelt je ook nog eens veel geld. Een klosje leadermateriaal is namelijk een stuk goedkoper dan een verpakking met enkele leaders die je gelijk kunt gebruiken. Toch ziet niet iedereen het zitten om zelf een leader te knopen. Daarom laten we je in deze korte how-to zien hoe je zelf in een handomdraai een leader maakt. 
De ijsvogel is één van de favoriete vogels van veel karpervissers. Dat geldt ook voor Bram Oostdijk, die sinds jaar en dag op karper vist en sinds enkele jaren ook actief het fotograferen van deze prachtige vogels heeft opgepakt. En niet zonder succes! In dit artikel geeft Bram je enkele praktische tips om zelf ook succesvol deze beestjes op de gevoelige plaat vast te leggen!
We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: de bivvy lekt door. Vaak veel eerder dan je verwacht voor het grove geld wat je ervoor betaald hebt. Was de bivvy zijn geld niet waard? Nee, de kans is groter dat het je eigen schuld is. Een tentdoek heeft namelijk ook onderhoud nodig en heel veel mensen vergeten dat. Met wat achtergrondinformatie over het tentdoek en enkele tips voor het onderhoud ervan kan jij straks langer genieten van je aankoop dan een paar seizoenen.
Als ik in 2019 over de karperbeurs in Zwolle wandel, tref ik Daniël Klerkx op de stand van LCA. Hij staat er om mensen uit te leggen over de producten van LCA. Als een pro knoopt hij de ene rig na de andere in een behoorlijk tempo in elkaar. Eén ding valt mij dan in het bijzonder op. Hij knoopt een chod aan een swivel met een wel heel simpel knoopje. Als ik zijn aandacht voor mijzelf heb, raken we over het merk LCA aan de praat en laat hij mij het knoopje, dat hij “the wanker knot“ noemt, zien. Ik kan mijn ogen niet geloven als ik zie hoe eenvoudig het is en hoe belachelijk sterk het knoopje is. 
In de onlangs geplaatste artikelen Boost it! en het behandelen van boilies van Tim van Zanten was er al veel te lezen over de verschillende manieren om je haak aas eruit te laten springen. Hopelijk was het leerzaam en heeft het misschien zelfs al meer vangsten opgeleverd. Toch heb ik nog voor een laatste artikel gekozen om de laatste puntjes op de i te zetten zodat we zeker weten dat we alles hebben besproken over het extra aandacht geven van je aas. Naast het boosten, hardening, layering en washed out wil ik eens kijken naar wat manieren die nog niet vaak worden gebruikt maar zeker de moeite waard zijn.
Iedere boilie heeft van nature zijn eigen smaak en geur en bij de keuze van het maken voor favoriete jouw boilie is dit meestal dan ook al iets waar je al rekening mee houd. Toch maken we soms de keuze om de boilie een extra boost te geven. We zien niet alleen dat we de boilie boosten maar ook het lokaas en/of het water zodat er extra attractie is rond je voerstek. Om de puntjes op de i te zetten voor dit artikel en je de juiste informatie te geven wil ik Bob van Biemen zeker even benoemen, thnx Bob! Laten we eens kijken hoe dit eigenlijk in zijn werk gaat en welke producten er inmiddels allemaal op de markt zijn.
In mijn vorige artikel bespraken we het vissen in het vroege voorjaar waarbij de vissen net wakker werden en de watertemperatuur laag is. In dit artikel wil ik jullie graag een aantal inzichten/tips geven met betrekking tot het vissen vlak voor, tijdens en na de paai.