Als je vaak voert met een werppijp dan heb je vast wel eens meegemaakt dat de boilies soms uit elkaar spatten tijdens de vlucht naar de voerstek. Dat is natuurlijk super irritant, want je voer bereikt de stek niet en daardoor voer je automatisch ook andere stekken aan. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om met ander aas te gaan vissen, maar we hebben een simpele tip voor je om te voorkomen dat je boilies uit elkaar spatten.  
Met het warme weer melden steeds meer booteigenaren zich met schade aan hun rubberboot. Meestal een lek door grof gebruik, maar nu ook steeds meer naden die opengebarsten zijn en onderdelen (of zelfs hele spiegels) die loslaten. Opvallend genoeg zijn dergelijke schades meestal ontstaan tijdens een verblijf in een warm gebied op vakantie en tijdens zeer warme zonnige periodes in Nederland...
Vorig jaar introduceerde Carp Whisperer de No Escape Lead-Clip. Het idee achter deze loodclip is dat de swivel loskomt uit de loodclip zodra de karper begint met kopschudden. Het lood kan dus niet meer gebruikt worden om de haak te lossen. Nu is het idee natuurlijk niet nieuw en zijn diverse andere methodes en systemen te bedenken die dit ook doen, maar de loodclip van CW is toch net iets anders en direct gebruiksklaar. Tijdens de winter en het vroege voorjaar heb ik de loodclip tijdens diverse omstandigheden getest. Tijd om mijn bevindingen eens te delen met jullie.
Een belangrijk onderdeel, zo niet het belangrijkste onderdeel van je rig is natuurlijk de haak. Maar welk haakmodel moet je nu nemen? In dit artikel bespreekt Saron Debets de vijf meest gebruikte modellen. Hierbij geeft hij aan welke haak, op welk watertype en onder welke omstandigheid het beste past. Een handig overzicht waarmee je zeker uit de voeten kunt.
Je rig positioneren kan op vele manieren en iedereen heeft hier wel een voorkeursmethode voor. In deze editie van 5x tonen we je vijf verschillende methoden om je rig op de juiste plek te krijgen en scherp te vissen. We bespreken de inzet van een voerboot, een handige werptactiek, de inzet van distance sticks, werpen met/naar een marker float en het droppen van je aas met behulp van een bait pole of tweede hengel.
Tegenwoordig zijn er gelukkig heel wat firma’s die visveilige systemen op de markt brengen. Denk bijvoorbeeld aan freedom lead clips en hit and run systemen. Hierbij is goed nagedacht over wat er gebeurt tijdens lijnbreuk. Het is de bedoeling dat de karper zich kan ontdoen van leaders, voorslagen en het lood en alleen overblijft met de rig. Kijken we naar de praktijk, dan kunnen we ons afvragen of dit werkelijk in alle gevallen gebeurt.
Ondanks dat vandaag de dag de visveilige loodclip aardig gemeengoed lijkt te worden, heeft dit product een flinke tijd nodig gehad om voet aan wal te krijgen. Het door Ray Dale Smith ontworpen Snag Clip System was de eerste visveilige loodclip in de geschiedenis. Helaas waren de tijdsgeest en het roerige management van Carp ‘r Us enkele aspecten waarom dit systeem nooit de aandacht kreeg die het verdiende. In dit artikel gaan we kijken naar deze bijzondere loodclip en laten we je zien hoe je een visveilig systeem hiermee maakt. 
De echte die-hards onder ons die ook in de winter wel eens gokje wagen, weten als geen ander dat de kou een wintersessie in het spreekwoordelijke honderd kan doen laten lopen. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen is een goede voorbereiding zeer belangrijk, want als je het buiten eenmaal koud hebt dan kost het veel energie om weer op temperatuur te komen. Vandaar dat ik jullie een aantal tips mee geef om ook in de winter warm te blijven.
Een veel gebruikte techniek om het gewicht van je op te heffen is om een zogenaamde wafter te gebruiken. De wafter is lichter dan een normale boilie en zal dus het gewicht van je haak teniet doen. Althans, dit hangt natuurlijk volledig af van het gewicht van je haak en wat het drijvende vermogen van de wafter is. Door deze zelf te maken met wat foam of kurk kan je dit heel precies doen, maar als je er gewoon één uit een potje pakt is dit niet heel nauwkeurig. Maar als je nu je haak volledig gewichtloos maakt heb je exact hetzelfde effect, maar zal dit bij iedere boilie of ander haakaas werken.
De hengelsportzaken liggen tegenwoordig vol met de nieuwste snufjes om onze vriend te misleiden en in de val te laten lopen. Maar als je deze spullen hebt, wil niet zeggen dat je meteen de ene na de andere kiloknaller het net in kunt takelen. Er zijn in mijn visserij 2 regels. Er moet vis op de stek zitten De vis moet eten Als één van deze 2 regels niet van toepassing is, zal het moeilijk worden een vis te vangen. Het belangrijkste is dus de vis te vinden. Daarbij hoort een stukje ‘watercraft’. Watercraft is het begrijpen van de omgeving waarin je vist en deze kunnen lezen. In dit artikel enkele tips die je kunnen helpen de vis te lokaliseren.
Wie een compact hoopje voer met daarin een verstopte rig wil creëren is aangewezen op PVA Sticks of PVA zakjes. Zoals wel vaker in onze hobby wordt dit meestal aangeduid met de Engelse benaming, namelijk een 'bag'. PVA is de afkorting voor PolyVinylAlcohol, wat een polymeer is die zal oplossen als deze in contact komt met zoet water. Ideaal voor ons dus, want je kan zo een klein beetje voer samen met je rig te water laten en zorgen dat er rond je haakaas wat attractie is. Zeker met een opvallend haakaasje en gevuld met bijvoorbeeld pellets heeft mij dit al heel veel extra vissen opgeleverd.
Het leeuwendeel van de karpervissers knoopt zijn eigen rigs en daarbij wordt veel gebruik gemaakt van krimpkous (of in het Engels: shrinktube). Door het gebruik van krimpkous kan je de inhaking van de rig sterk bevorderen en dus is het een zeer waardevolle aanvulling ana de tacklebox. Decennialang zie je in de magazines en op het internet foto's voorbij komen van fluitketeltjes met prachtige stoomvorming waar de rigs voor worden gekrompen. Prachtige plaatjes, dat geef ik toe. Toch heb ik niet altijd een fluitketeltje mee naar de waterkant en het stomen van je krimpkous vraagt veel aandacht en geduld. Het kan makkelijker!
De karperwereld blijft zich door ontwikkelen en dat is maar goed ook. Visveiligere systemen worden bedacht, er wordt steeds harder gewerkt aan loodvervangers en het aas van de meeste firma’s is tegenwoordig van een zeer hoge kwaliteit. Maar zoals een van de uitspraken van de  legendarische Johan Cruiff luidt: “Elk voordeel heb zijn nadeel” (voor de criticasters onder ons, hij zegt eigenlijk elk nadeel heb zijn voordeel, ik weet het). Zo ook in de karperwereld. Er komen steeds meer producten en bij verkeerd gebruik kunnen ze ernstige gevolgen hebben. Een van die producten is de retaining sling. Een geweldig product, maar bij verkeerd gebruik kan deze dodelijk zijn en dat wordt nog vaak onderschat.
Ben jij op zoek naar een veilig loodsysteem, waarbij de vis enkel de onderlijn overhoudt aan een lijnbreuk? En moet het systeem ook bestand zijn tegen kopschudden en zorgen voor een optimale inhaking? Dat kan allemaal met onderstaand systeem, dat ook nog eens op elk bodemtype effectief inzetbaar is.
Vorige week lieten we zien hoe je de German rig gemakkelijk zelf kan maken. Het enigste nadeel van deze rig (bijna alle stiff rigs) is dat de haak niet kan draaien met een kleine tweak gebaseerd op de Ronnie rig los dit op. Lewis Read van Gardner noemt deze de "Turbo Tweak".