Partikels, er is al heel veel over geschreven en elke keer lezen we weer iets nieuws. Daarbij zie je overal verschillende informatie, waardoor we ons kunnen voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Wij krijgen bij Carpfeeling dan ook regelmatig vragen over de verschillende partikels (ook wel particles genoemd). Hoe moet je partikels bereiden? Wanneer zet je welke partikel in? Kan een karper dood gaan door partikels? Ja die laatste vraag wordt vaak gesteld en we zullen er verderop op terug komen. Geen nood, na het lezen van dit artikel weet je precies hoe lang je de verschillende partikels moet weken en koken om ze om te toveren tot een goed vangend aas voor karper.
Boilies zijn een geweldig aas voor karper en direct inzetbaar vanuit de zak. Of je nu vist met readymades of freezerbaits, de karpers waarderen deze snoepjes enorm en op vrijwel alle wateren zullen de karpers jouw aas als voedsel accepteren. Hoewel een boilie op zichzelf al heel attractief is, zijn er nog veel interessante opties om jouw aas nog meer attractie mee te geven. Eén van die manieren is het geven van een ‘heat treatment’ waardoor de karpers jouw aas nog sneller zullen vinden. Deze ‘boost’ wordt al jaren met veel succes door veel topvissers gebruikt. Benieuwd hoe je dit zelf doet? In deze tutorial laten we je ziet hoe je dit doet!
Het najaar wordt door veel karpervissers gezien als hét seizoen om achter de grote karpers aan te gaan en grote aantallen karpers te vangen. Dat komt door het feit dat de karpers zich in het najaar zullen voorbereiden op de wintermaanden. Door onder andere de afname van natuurlijk voedsel zullen ze in deze periode ons voer zien als makkelijk voedsel en zo meer (boilies) tot zich nemen. Dat ze reserves opslaan voor de koude wintermaanden heeft als bijkomend voordeel dat de karpers in het najaar vaak op topgewicht zijn en daarmee is de kans op een recordvis groter dan in de rest van het jaar (afgezien van vissen die in het voorjaar vol met kuit zitten). Door in het najaar de juiste keuzes te maken kan je zeer succesvol zijn. In dit artikel bespreken we een aantal voertips voor het najaar. Maar voor we naar het voer kijken zullen we eerst wat grondbeginselen uitleggen.
In de onlangs geplaatste artikelen Boost it! en het behandelen van boilies van Tim van Zanten was er al veel te lezen over de verschillende manieren om je haak aas eruit te laten springen. Hopelijk was het leerzaam en heeft het misschien zelfs al meer vangsten opgeleverd. Toch heb ik nog voor een laatste artikel gekozen om de laatste puntjes op de i te zetten zodat we zeker weten dat we alles hebben besproken over het extra aandacht geven van je aas. Naast het boosten, hardening, layering en washed out wil ik eens kijken naar wat manieren die nog niet vaak worden gebruikt maar zeker de moeite waard zijn.
Iedere boilie heeft van nature zijn eigen smaak en geur en bij de keuze van het maken voor favoriete jouw boilie is dit meestal dan ook al iets waar je al rekening mee houd. Toch maken we soms de keuze om de boilie een extra boost te geven. We zien niet alleen dat we de boilie boosten maar ook het lokaas en/of het water zodat er extra attractie is rond je voerstek. Om de puntjes op de i te zetten voor dit artikel en je de juiste informatie te geven wil ik Bob van Biemen zeker even benoemen, thnx Bob! Laten we eens kijken hoe dit eigenlijk in zijn werk gaat en welke producten er inmiddels allemaal op de markt zijn.
In de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw startte de hype van melkproducten in karperaas. Die jaren evolueerde de wereld van aas en kwamen cream, dairy en milk flavours op. Het was de tijd van legendarische producten als de Chocolate Malt van Rod Hutchinson, EMIC (Evaporated Milk & Ice Cream) van Geoff Kemp, LMSB van WS, en Milk B+ van Cotswold Baits. In de jaren ’90 kwamen daar de zoete flavours bij met N-Butyric Acid en vanille en lanceerde Nash Tackle hun legendarische Scopex. Nu, 30 jaar later, zijn creamy baits nog steeds in trek en vangen zij elk jaar velen karpers. In dit artikel neem ik je mee in de wereld van een oldskool additief rechtstreeks uit de supermarkt die velen hightech additieven van vandaag de dag kan evenaren. Maak kennis met condensed milk!
Het (voor)voeren om meer kans te maken op vangen is niet zo maar lukraak een aantal kilo’s het water in plempen. Helaas wordt dit wel met regelmaat op deze manier gedaan. Helaas, want in de meeste gevallen gooi je dan je eigen, maar ook de ramen van je mede-karpervissers in. Het voeren gaat hand in hand met een aantal bepalende factoren die het tot een succes brengen of een fiasco.
In Chris zijn eerste artikel voor onze website geeft hij zijn menig over boilies versus partikels en hoe je deze ook goed naast elkaar kunt gebruiken. Ook geeft hij diverse tips hoe je zelf gemaakte partikels langer houdbaar kan maken. 
Extra attractie op je voerstek is vaak een garantie voor een snellere aanbeet. Het soaken van je boilies is dan ook een veel gebruikte techniek, maar het kan nog attractiever zoals Edwin een tijdje terug zag in een video van Julian Cundiff. In dit artikel beschrijft Edwin deze techniek.
In onze visserij kennen we veel soorten partikels. In dit artikel wil ik specifiek eens kijken naar een vaak vergeten en goedkope partikel, namelijk duivenvoer. We leggen een link tussen de samenstelling van duivenvoer en de karper, de voor- en nadelen van duivenvoer en natuurlijk leg ik je stap voor stap uit hoe je duivenvoer kunt bereiden en bewaren.
De afgelopen maanden hebben we je al van verschillende aassoorten laten zien hoe je deze zelf kunt bereiden. Zo passeerden tarwe en paranoten recent nog de revue en vandaag kijken we naar een ander 'niet alledaags' aasje. De kleine hazelnoot is immers een aas dat niet veel wordt ingezet, maar zeer gewaardeerd wordt door de karpers. Sterker nog, ze kunnen lastige wateren 'kraken' en voor zeer opvallende resultaten zorgen. Tijd om de hazelnoot eens nader te bekijken.
De doorgewinterde dressuurwatervissers hebben er vast al eens mee uitgepakt, maar bij het gros van de karpervissers zal de paranoot (ook bekend als Brazil Nut) vooral bekend zijn als ‘superfood’ en als versnapering verkrijgbaar bij de nootjes in de supermarkt. Zonde, want deze noten kunnen een enorm dressuurdoorbrekende werking hebben. De paranoot is een prijzig aasje maar leent zich uitstekend voor een instant aanpak en voeren is dus absoluut niet nodig.
Als het op aas aankomt zijn er talloze soorten die we kunnen gebruiken. Aassoorten als boilies, tijgernoten en hennep zijn veruit het populairst, maar dat wil niet zeggen dat ander aas niet werkt. Sterker nog, karper aast graag op kleine voedseldeeltjes en verschillende soorten particles kunnen daarom enorm goed werken. Een ondergeschoven kindje uit de particle range is tarwe. Deze graansoort is zeer eenvoudig te bereiden, kost geen drol en belangrijker: de karpers zijn er gek op!
Hoewel veel vissers tegenwoordig hun aas bij een bollenboer kopen valt er nog veel plezier te halen uit het zelf draaien van je boilies. In 'het favoriete boilierecept van...' vragen wij vissers naar hun favoriete recept en hoe zij dit vervaardigen. We bijten het spits af met het favoriete recept van Bob van Biemen. Zijn recept is door hem zelf bedacht en naar eigen zeggen een absolute topper. We laten Bob snel aan het woord:
Het najaar wordt door veel karpervissers standaard gezien als dé tijd om te storten. Kilo’s boilies gaan te water met het doel om volop achter de bunkerende bakken aan te gaan en het visseizoen te eindigen met een knal. Het is natuurlijk een feit dat de karper gedurende het najaar een buffer aanlegt voor de koude wintermaanden en zijn buikje vol vreet als de temperatuur daalt, maar is dat vele voeren nu wel zo verstandig? Gooien we niet juist onze eigen glazen in door de vissen flink aan te voeren? Geldt in veel gevallen niet nog steeds de regel ‘overdaad schaadt’?