Het (voor)voeren om meer kans te maken op vangen is niet zo maar lukraak een aantal kilo’s het water in plempen. Helaas wordt dit wel met regelmaat op deze manier gedaan. Helaas, want in de meeste gevallen gooi je dan je eigen, maar ook de ramen van je mede-karpervissers in. Het voeren gaat hand in hand met een aantal bepalende factoren die het tot een succes brengen of een fiasco.
In Chris zijn eerste artikel voor onze website geeft hij zijn menig over boilies versus partikels en hoe je deze ook goed naast elkaar kunt gebruiken. Ook geeft hij diverse tips hoe je zelf gemaakte partikels langer houdbaar kan maken. 
Extra attractie op je voerstek is vaak een garantie voor een snellere aanbeet. Het soaken van je boilies is dan ook een veel gebruikte techniek, maar het kan nog attractiever zoals Edwin een tijdje terug zag in een video van Julian Cundiff. In dit artikel beschrijft Edwin deze techniek.
In onze visserij kennen we al veel soorten partikels. In dit artikel wil ik specifiek eens kijken naar het vaak vergeten en goedkope partikels, namelijk duivenvoer. Ik kan me zo voorstellen dat je misschien denkt, wat wil je hier nu over vertellen……Nou, in dit artikel kijken we naar de link tussen de ingrediënten van duivenvoer en de karper, de voor- en nadelen, en natuurlijk leg ik je stap voor stap uit hoe je het bereid en het bewaren van duivenvoer.
De afgelopen maanden hebben we je al van verschillende aassoorten laten zien hoe je deze zelf kunt bereiden. Zo passeerden tarwe en paranoten recent nog de revue en vandaag kijken we naar een ander 'niet alledaags' aasje. De kleine hazelnoot is immers een aas dat niet veel wordt ingezet, maar zeer gewaardeerd wordt door de karpers. Sterker nog, ze kunnen lastige wateren 'kraken' en voor zeer opvallende resultaten zorgen. Tijd om de hazelnoot eens nader te bekijken.
De doorgewinterde dressuurwatervissers hebben er vast al eens mee uitgepakt, maar bij het gros van de karpervissers zal de paranoot (ook bekend als Brazil Nut) vooral bekend zijn als ‘superfood’ en als versnapering verkrijgbaar bij de nootjes in de supermarkt. Zonde, want deze noten kunnen een enorm dressuurdoorbrekende werking hebben. De paranoot is een prijzig aasje maar leent zich uitstekend voor een instant aanpak en voeren is dus absoluut niet nodig.
Als het op aas aankomt zijn er talloze soorten die we kunnen gebruiken. Aassoorten als boilies, tijgernoten en hennep zijn veruit het populairst, maar dat wil niet zeggen dat ander aas niet werkt. Sterker nog, karper aast graag op kleine voedseldeeltjes en verschillende soorten particles kunnen daarom enorm goed werken. Een ondergeschoven kindje uit de particle range is tarwe. Deze graansoort is zeer eenvoudig te bereiden, kost geen drol en belangrijker: de karpers zijn er gek op!
Hoewel veel vissers tegenwoordig hun aas bij een bollenboer kopen valt er nog veel plezier te halen uit het zelf draaien van je boilies. In 'het favoriete boilierecept van...' vragen wij vissers naar hun favoriete recept en hoe zij dit vervaardigen. We bijten het spits af met het favoriete recept van Bob van Biemen. Zijn recept is door hem zelf bedacht en naar eigen zeggen een absolute topper. We laten Bob snel aan het woord:
Het najaar wordt door veel karpervissers standaard gezien als dé tijd om te storten. Kilo’s boilies gaan te water met het doel om volop achter de bunkerende bakken aan te gaan en het visseizoen te eindigen met een knal. Het is natuurlijk een feit dat de karper gedurende het najaar een buffer aanlegt voor de koude wintermaanden en zijn buikje vol vreet als de temperatuur daalt, maar is dat vele voeren nu wel zo verstandig? Gooien we niet juist onze eigen glazen in door de vissen flink aan te voeren? Geldt in veel gevallen niet nog steeds de regel ‘overdaad schaadt’?
Fake is hot? Wellicht verwacht je net als google zo’n titel niet bij een visartikel, maar eerder bij plastische chirurgie. Niet is minder waar, fake is zeker hot binnen het vissen!  Vandaag verdiepen we ons in een aantal fake food producten die super handig kunnen zijn in ieders visserij. Fake food is visaas dat gemaakt is om mee te vissen, maar niet bedoeld is voor consumptie. Daarom wordt het enkel aan de hair gebruikt zodat de karper het nooit kan opeten. Waar men ooit huiverig was over dit soort aas heeft men een grote bocht genomen en is bijna iedereen het er over eens dat het een aanwinst is. Imitatie aas kenmerkt zich door zijn drijfvermogen. Bijna alle varianten bezitten deze eigenschap en dat kan erg veel voordelen hebben. Welke voordelen dat zijn zal ik behandelen binnen verschillende soorten fake food.
Iedereen kent het wel. Je gaat naar de viswinkel voor iets kleins, maar komt vervolgens terug met veel dure producten. Vooral het voer kan erg hoog in de kosten lopen en laat ik daar nou net iets op hebben! In dit artikel behandel ik een scala aan alternatieve karperaasjes die allemaal te koop zijn in de supermarkt voor een klein prijsje.
Veel vissers maken in hun visserij gebruik van pop-ups en deze zijn dan ook in ontelbaar veel verschillende vormen, kleuren, geuren en maten verkrijgbaar. Zelf maak ik ook veel gebruik van pop-ups en tot voor kort deed ik dit vrijwel standaard met fluo pop-ups die beter opvallen en flink wat attractie afgeven. Recent ben ik echter begonnen met het maken van mijn eigen cork ball pop-ups. De reden? Ik wilde dat mijn pop-ups zo dicht mogelijk in de buurt kwamen van mijn bodemaas en dat is met fluo’s een onbegonnen zaak. Deze manier is vooral in Engeland ingeburgerd onder de karpervissers, maar in Nederland zijn er maar relatief weinig vissers die hun eigen pop-ups vervaardigen. In deze korte 'how to' wil ik je laten zien hoe je je eigen pop-ups maakt die, indien gewenst, volledig aansluiten op je bodemaas. In mijn geval de Hit & Run van Dutch Bait Company.
Misschien leggen sommige van jullie de associatie met iets wat in sommige kussen zit. Nu klopt dat wel, maar het is ook een partikel die niet zoveel gebruikt word. Toch is onze vriend(in) de karper hier verzot op. Qua grote en dergelijke heeft het wel iets weg van hennep zeker gezien dat het klein is en het vruchtvlees wit is. De vorm is daarin tegen wel anders, ze zijn namelijk driehoekig. Eenmaal bereid zal de boekweit een geur afgeven die volgens mijn huisgenoten prettiger is dan hennep.
Naast flavours heb ik door de jaren heen allerlei andere vloeibare producten gebruikt bij het karpervissen. Sommigen als back up in de boiliemix en anderen om boilies in te dippen of te soaken. Hieronder wil ik er, onderverdeeld in verschillende categorieën, een aantal noemen die regelmatig het verschil wisten te maken in mijn eigen visserij.
Het zigvissen is de laatste jaren steeds meer in de publiciteit gekomen en dat is niet voor niets. Ondanks dat we karper veelal op de bodem of aan de oppervlakte proberen te vangen, is het juist de middenlaag waar de karper het meeste van zijn tijd vertoefd. Het bevissen van die middenlaag is dan ook helemaal geen slechte keuze!