Hoewel veel vissers tegenwoordig hun aas bij een bollenboer kopen valt er nog veel plezier te halen uit het zelf draaien van je boilies. In 'het favoriete boilierecept van...' vragen wij vissers naar hun favoriete recept en hoe zij dit vervaardigen. We bijten het spits af met het favoriete recept van Bob van Biemen. Zijn recept is door hem zelf bedacht en naar eigen zeggen een absolute topper. We laten Bob snel aan het woord:
Het najaar wordt door veel karpervissers standaard gezien als dé tijd om te storten. Kilo’s boilies gaan te water met het doel om volop achter de bunkerende bakken aan te gaan en het visseizoen te eindigen met een knal. Het is natuurlijk een feit dat de karper gedurende het najaar een buffer aanlegt voor de koude wintermaanden en zijn buikje vol vreet als de temperatuur daalt, maar is dat vele voeren nu wel zo verstandig? Gooien we niet juist onze eigen glazen in door de vissen flink aan te voeren? Geldt in veel gevallen niet nog steeds de regel ‘overdaad schaadt’?
Fake is hot? Wellicht verwacht je net als google zo’n titel niet bij een visartikel, maar eerder bij plastische chirurgie. Niet is minder waar, fake is zeker hot binnen het vissen!  Vandaag verdiepen we ons in een aantal fake food producten die super handig kunnen zijn in ieders visserij. Fake food is visaas dat gemaakt is om mee te vissen, maar niet bedoeld is voor consumptie. Daarom wordt het enkel aan de hair gebruikt zodat de karper het nooit kan opeten. Waar men ooit huiverig was over dit soort aas heeft men een grote bocht genomen en is bijna iedereen het er over eens dat het een aanwinst is. Imitatie aas kenmerkt zich door zijn drijfvermogen. Bijna alle varianten bezitten deze eigenschap en dat kan erg veel voordelen hebben. Welke voordelen dat zijn zal ik behandelen binnen verschillende soorten fake food.
Iedereen kent het wel. Je gaat naar de viswinkel voor iets kleins, maar komt vervolgens terug met veel dure producten. Vooral het voer kan erg hoog in de kosten lopen en laat ik daar nou net iets op hebben! In dit artikel behandel ik een scala aan alternatieve karperaasjes die allemaal te koop zijn in de supermarkt voor een klein prijsje.
Veel vissers maken in hun visserij gebruik van pop-ups en deze zijn dan ook in ontelbaar veel verschillende vormen, kleuren, geuren en maten verkrijgbaar. Zelf maak ik ook veel gebruik van pop-ups en tot voor kort deed ik dit vrijwel standaard met fluo pop-ups die beter opvallen en flink wat attractie afgeven. Recent ben ik echter begonnen met het maken van mijn eigen cork ball pop-ups. De reden? Ik wilde dat mijn pop-ups zo dicht mogelijk in de buurt kwamen van mijn bodemaas en dat is met fluo’s een onbegonnen zaak. Deze manier is vooral in Engeland ingeburgerd onder de karpervissers, maar in Nederland zijn er maar relatief weinig vissers die hun eigen pop-ups vervaardigen. In deze korte 'how to' wil ik je laten zien hoe je je eigen pop-ups maakt die, indien gewenst, volledig aansluiten op je bodemaas. In mijn geval de Hit & Run van Dutch Bait Company.
Misschien leggen sommige van jullie de associatie met iets wat in sommige kussen zit. Nu klopt dat wel, maar het is ook een partikel die niet zoveel gebruikt word. Toch is onze vriend(in) de karper hier verzot op. Qua grote en dergelijke heeft het wel iets weg van hennep zeker gezien dat het klein is en het vruchtvlees wit is. De vorm is daarin tegen wel anders, ze zijn namelijk driehoekig. Eenmaal bereid zal de boekweit een geur afgeven die volgens mijn huisgenoten prettiger is dan hennep.
Naast flavours heb ik door de jaren heen allerlei andere vloeibare producten gebruikt bij het karpervissen. Sommigen als back up in de boiliemix en anderen om boilies in te dippen of te soaken. Hieronder wil ik er, onderverdeeld in verschillende categorieën, een aantal noemen die regelmatig het verschil wisten te maken in mijn eigen visserij.
Het zigvissen is de laatste jaren steeds meer in de publiciteit gekomen en dat is niet voor niets. Ondanks dat we karper veelal op de bodem of aan de oppervlakte proberen te vangen, is het juist de middenlaag waar de karper het meeste van zijn tijd vertoefd. Het bevissen van die middenlaag is dan ook helemaal geen slechte keuze!
In de wonderlijke wereld van aas zijn er verschillende smaakmakers en lokstoffen die voor serieus meer vissen op de kant kunnen zorgen. Een van die smaakmakers is melasse (molasses) en in het bijzonder copra melasse. Melasse in het algemeen is een stroperig en laagvettig additief met een donkerbruine tot zwarte kleur.
De herfst is voorbij en de karpers hebben zich nog goed volgevreten om zo de winter door te komen. Karpers vangen in de winter is een stuk minder vanzelfsprekend dan in de zomer. Terwijl in de warmere periodes van het jaar het spijsverteringsstelsel van onze vriend op volle toeren draait, gaat het nu allemaal wat langzamer of valt zelfs geheel stil.
Zout, wel of niet goed? Ik zet het graag in het voorjaar, maar niet op de manier van Steenzout. Het is 2 jaar geleden dat ik een visser aan de waterkant trof. Ik was een nieuwsgierige jongen van 16 en zijn aas wekte mijn interesse. Hij viste niet met maïs uit blik maar met eigen gekookte maïs. Hier moest ik het mijne van weten…
De pop-up is al jaren een enorm vertrouwd aasje wat al menig dikke beer op de kant bracht. Tegenwoordig zijn er niet veel aasfabrikanten meer die geen drijvende aasjes in hun assortiment hebben. Van donkere kleuren tot oogverblindende fluoro exemplaren in alle kleuren, maten en groottes. In deze 'howto' gaan we terug naar het begin van het boilietijdperk en laten we zien hoe je eigenlijk heel simpel en gemakkelijk je eigen pop-ups kan maken. Met de middelen van tegenwoordig is dit namelijk helemaal niet zo moeilijk meer!
Het is inmiddels alweer een jaar of vijf geleden dat ik Danny Fairbrass op het eerste gratis dvd-tje tonijn in zijn spodmix zag doen. Het duurde een poosje voordat ik er zelf gebruik van ging maken maar sinds een poosje mag ik het graag door mijn voertje mengen. Of het extra vis op de kant brengt valt moeilijk te bewijzen, maar als we tonijn in blik eens nader gaan bekijken zien we dat het zeker een waardevolle toevoeging voor je voermixje is.
Zout, heerlijk voor over een eitje, je stukje vlees of een net iets te flauwe boerenkool. Dit kan het verschil maken tussen "niet binnen te houden" en "best lekker!". Ook in de visserij wordt het door veel mensen ingezet om het aas op smaak te brengen of te conserveren. Nou zijn er vissers die hier nog een schepje (zout) bovenop gooien door ook een handje op de voerstek achter te laten. Ik heb het dan niet over zout uit het vaatje, maar rock Salt.
Een particle waar we over het algemeen niet veel over horen of lezen zijn pinda’s. Een peulvrucht (geen noot dus) met een ontzettend sterke aantrekkingskracht op karper. Dit komt waarschijnlijk door de krachtige geur en smaak die pinda’s van nature bevatten. Omdat pinda’s een hoog oliegehalte hebben, zijn ze beter tijdens de warmere maanden te gebruiken. Een echt zomeraas dus wat na een korte voerperiode voor verrassende resultaten kan zorgen. Zeker als het niet of nauwelijks gebruikt wordt!