Attractief haakaas, maar dan net iets anders!

In de onlangs geplaatste artikelen Boost it! en het behandelen van boilies van Tim van Zanten was er al veel te lezen over de verschillende manieren om je haak aas eruit te laten springen. Hopelijk was het leerzaam en heeft het misschien zelfs al meer vangsten opgeleverd. Toch heb ik nog voor een laatste artikel gekozen om de laatste puntjes op de i te zetten zodat we zeker weten dat we alles hebben besproken over het extra aandacht geven van je aas. Naast het boosten, hardening, layering en washed out wil ik eens kijken naar wat manieren die nog niet vaak worden gebruikt maar zeker de moeite waard zijn.

Pasta

Pasta is eigenlijk niet veel anders dan boiliedeeg en de meeste pasta’s hebben een mooie zachte en vezelachtige structuur. Wanneer je de pasta gaat koken, zal hij een harde mantel krijgen en heb je een gewone boilie. Omdat de pasta van zichzelf de eigenschap heeft om zeer langzaam in het water uit elkaar te vallen geeft hij veel smaakstoffen af in het water. Vaak gebruiken we de pasta in het najaar omdat dan het aas best wat rijker zijn. Maar het werpt ook zeker zijn vruchten af buiten het najaar. De Dreambaits Paste range welke verkrijgbaar is verschillende smaken net als hun boilies is hier een mooi voorbeeld van.

Dreambaits Pasta's
De Dreambaits Pasta's in verschillende smaken


Pastadeeg kan je op meerdere manieren gebruiken:

  • Haakaas zelf maken
  • Om je haakaas
  • Door je stickmix
  • Uitbalanceren van je pop up

Tip: Als je ergens vist en je hebt veel last van bijvoorbeeld brasem, gebruik dan de pasta om de diameter van je boilie te vergroten.

Trassi / Belachan

Zo zien we bij het gebruik van pasta vaak de bekende Trassie of ook wel Belachan genoemd voorbij komen. Trassi is eigenlijk een samengeperst blok van zongedroogde garnalen staat bekend om zijn sterke visgeur en heeft een redelijke voedingswaarde. Zo bevat Belachan/Trassi zowel proteïnen, aminozuren, zouten als enzymen. Meestal wordt het door ons gebruikt in blokvorm waar we zelf stukjes afsnijden om dit vervolgens te verwerken in een boiliemix of om je leader in te wrijven. Naast een blokvorm zien we het soms ook in poeder, pellets,stickmix, hookbaits en liquid. CC Moore levert bijvoorbeeld veel Belachan producten in deze variaties. Check het artikel Trassi geschreven door Tim van Zanten om meer te weten te komen over Trassie.

 

Nash Cultured Hookbaits

De Cultured Hookbaits van Nash zijn inmiddels alweer een tijdje op de markt welke later zijn uitgebreid met de Nash Cultured Pop ups. Op de basis van een 15, 18, 20 of 24 mm wafter zijn de gebalanceerde Cultured Hookbaits laag voor laag opgebouwd. Zodra je de boilie hebt ingegooid zal de buitenste laag langzaam afbrokkelen in het water. Afhankelijk van de watertemperatuur maar over het algemeen zal dit enkele uren duren voordat de boilie zo is afgebrokkeld is totdat alleen nog maar de kern van het aas over blijft. De afbrokkelende laag is rijk aan aminozuren en nucleotiden die het beste presteren in een ongekookte vrije vorm. De Cultured Hookbaits zijn verkrijgbaar in de smaken Scopex Squid CulturedCitruz Cultered en de Key Cray Cultered.



De Cultured Pop ups zijn voorzien van een aantal laagjes van Nashbait's Culture welke gepimpt zijn met de bekende Scopex Squid attractoren. Cultured Pop Ups zijn opgebouwd uit Culture laagjes die neutraal drijvend zijn in het water. Verder bevatten ze dezelfde ongekookte aminozuren en nucleotiden net als de bovengenoemde Cultured Hookbaits. De pop ups zijn verkrijgbaar in 15 mm en 20mm. ( Hou er wel rekening mee ze groter uitvallen door de oplosbare laag). De Cultured Pop ups zijn alleen verkrijgbaar in de smaken Citruz Cultered en de Key Cray Cultered.

Check voor meer informatie over de Cultured range de website van Nash

Glugs

De Glug is een extreem dikke en kleverige dip. Door hier je haakaas in te dippen of te soaken zal het een wolk in het water van lokstoffen en aroma’s verspreiden. De Glug breekt langzaam af onder water waardoor hij lange tijd blijft werken. Extra handig is dat de meeste Glugs PVA vriendelijk zijn. Zo zagen we eerder bij de producten van Rod Hutchinson de Glugs Range voorbij komen.

Tip: Na het gluggen kan je vervolgens het ook nog voorzien van een poeder of andere kleine deeltjes zoals gedroogde naturals

Palatant

Een palatant wordt over het algemeen wat minder vaak gebruikt in de karpervisserij. Palatanten verhogen de opname van voer en zijn lokkers die smaak en geur geven aan het aas. Palatants zijn verkrijgbaar in zowel poeder als in vloeibare vorm. Dus als je aas van nature tekort komt van een bepaalde voedselgroep, worden palatanten toegevoegd om deze aan te vullen. Als je palatanten gebruikt stuur je als het ware een boodschap onder water uit van " hier ligt is voedsel ". Een mooi voorbeeld van de vloeibare palatant zijn de diverse Oil Palatants van EFBaits en in de poedervorm de Squid Extract van Nash.

Squid Extract van Nash in poedervorm

 
Ik kan me bijna niet voorstellen dat we iets gemist hebben qua manieren om je haak aas eruit te laten springen, maar mocht dit zo zijn laat dit ons dan zeker weten.
Succes!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.