Boekweit

Misschien leggen sommige van jullie de associatie met iets wat in sommige kussen zit. Nu klopt dat wel, maar het is ook een partikel die niet zoveel gebruikt word. Toch is onze vriend(in) de karper hier verzot op. Qua grote en dergelijke heeft het wel iets weg van hennep zeker gezien dat het klein is en het vruchtvlees wit is. De vorm is daarin tegen wel anders, ze zijn namelijk driehoekig. Eenmaal bereid zal de boekweit een geur afgeven die volgens mijn huisgenoten prettiger is dan hennep.

Bereiding

Net als zoveel partikels is het ook bij boekweit aan te raden deze eerst te weken en te koken. Ten eerste is dit nodig omdat het zal uitzetten in water, als is dit bij boekweit niet zo heel erg veel. Maar belangrijker voor ons is dat tijdens het koken de smaak en geur vrijkomt. Ook zal het boekweit open gaan en de witte zaadjes zichtbaar worden. Ook dit zal de vissen naar mijn mening een visuele aansporing geven. Het bereiden zelf is vrij simpel. Zet het minimaal 24 in de week (eventueel in lauw water om het kiem proces te versnellen) en kook het vervolgens ongeveer 20 minuten. Ik doe dit een beetje op gevoel door te kijken als ongeveer de helft van de zaden zichtbaar open staan (het witte vruchtvlees word dan zichtbaar). Zet het dan vervolgens weg in het kookvocht om het kiemen te laten doorgaan. Tijdens het koken zet het nog wel behoorlijk uit let er dus op dat je misschien wat water bij moet voegen. Het schijnt dat als je het met teveel water in het begin opzet je een soort brei krijgt.

Niet bereide boekweit

Alternatieve bereiding

Net zoals bij hennep en dergelijke kan je ook bij boekweit kruiden toevoegen tijdens het koken. Voor vele niet onbekend is waarschijnlijk chilli poeder. Ook kurkuma schijnt het erg goed te doen met boekweit al heb ik hier persoonlijk geen ervaring mee. Ik hou dingen graag basic en net zoals bij hennep ben ik van mening dat het gewoon bij normale bereiding al een behoorlijke geur en smaak geeft die de karper niet snel zal weerstaan.

Boekweit kun je het best weken en koken. Je kan er ook nog kruiden bij doen zoals chilli.

Gebruik

Doordat de boekweit een kleine partikel is valt dit niet tot bijna te gebruiken als haak aas. Of je moet natuurlijk mesh of een Karpela Cont gebruiken. De boekweit is daarin tegen perfect te gebruiken in een spodmix met bijvoorbeeld hennep, mais, tonijn, pellets en wat gebroken/crushed boillies. Als de omstandigheden het toelaten (lees niet te veel witvis) dan durf ik het zelfs nog simpeler aan te pakken. Ik doe dan de helft hennep en de helft boekweit of zelfs alleen boekweit. Naar ratio blik mais er in zodat de mais goed afsteekt (dus niet te veel). En vis er dan vervolgens met mais er bovenop (meestal met als laatste een nepmaisje). Heel basic maar het heeft me al enorm veel vissen opgeleverd. Het geur spoor en het feit dat de karper lekker moet wroeten en de mais dus snel zal vinden is het idee.

Boekweit is vrij goedkoop in bulk te verkrijgen

Prijs & Verkrijgbaarheid

Nadat ik ging gebruiken viel het me op dat het best bij veel partikels aanbieders te verkrijgen is. Ik haal het zelf bij een dierenwinkel waar ze allerlei zaden en dergelijke verkopen. Eigenlijk haal ik al mijn partikels behalve tijgernoten daar. Voor een zak van 25 kg ben ik dan voor 18 euro het mannetje. Het is mijn geval de helft van wat me een zak hennep kost. Dit is wel in België dus misschien liggen de prijzen in Nederland net iets hoger of lager.

Ook deze schubbenmans kon de verleiding niet weerstaan.

 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.