Het bereiden van duivenvoer

Het bereiden van duivenvoer - CarpFeeling - 1

In onze visserij kennen we veel soorten partikels. In dit artikel wil ik specifiek eens kijken naar een vaak vergeten en goedkope partikel, namelijk duivenvoer. We leggen een link tussen de samenstelling van duivenvoer en de karper, bespreken de voor- en nadelen van het aas en natuurlijk leg ik je stap voor stap uit hoe je met duivenvoer karper kunt vangen.

 

Advertentie:

  



Soorten duivenvoer

Je kunt het bij de meeste lokale hengelsportzaken kopen. Mocht je iets voordeliger uit willen zijn dan raad ik je aan om het te halen bij een dierenspeciaalzaak of groothandel. Waarschijnlijk kom je er dan ook achter dat er verschillende soorten duivenvoer zijn. Dat komt omdat er bij de één ingrediënten zijn toegevoegd, of juist weggelaten, waardoor het eiwitpercentage wat kan schommelen. Dat verschilt per fabrikant, maar voor de karper maakt het gelukkig niet veel uit welke soort je kiest.

Ingrediënten vs de karper

Duivenvoer is een mengsel van o.a. mais, tarwe, dari rood, groene erwten, gele erwten, kardy, gestreepte zonnepitten. De geur van deze zaden komen goed los in het water. Ze hebben dan ook een grote aantrekkingskracht omdat ze een massale aanwezigheid van kleine aasjes op je stek vormen. En we weten allemaal dat karpers al het ware als een stofzuiger over de bodem zuigt waardoor hij je stek gemakkelijk kan vinden.

Het bereiden van duivenvoer - CarpFeeling - 2
Duivenvoer is een mengsel van o.a. mais, tarwe, dari rood, groene erwten en gele erwten

Voordelen

Vergeleken met de meeste partikels is duivenvoer relatief goedkoop. Duivenvoer kost droog nog geen euro voor een kilo. Ook is dit aas erg geschikt om je stek op te starten doordat het allerlei verschillende soorten zaden bevat. Een bijkomend voordeel is dat als de karpers eenmaal op je stek aan het azen zijn, ze langer zullen blijven hangen vanwege de extra attractie en kleine voerdeeltjes. Verder is duivenvoer ideaal om te mixen met andere partikels en andere soorten voer (smikkelmix).

Nadelen

Bij elke brasem die ik vang baal ik weer, niet echt een vis als je het mij vraagt. Over het algemeen is het een nadeel in onze visserij als witvis op de stek aast. Meestal zitten brasems veel eerder vol dan karpers dus als je veel last hebt van witvis is veel voeren goud waard, de karpers komen dan vanzelf.

Ook brasem is gek op duivenvoer
Ook brasem is er gek op

Duivenvoer koken

Stap 1: Het beste is om het duivenvoer minstens 24 uur te laten weken. Persoonlijk laat ik het duivenvoer zelf altijd 48 uur weken omdat ik dan zeker weet dat alle zaden voldoende water hebben opgenomen. Door het duivenvoer te laten weken en te koken (daar komen we straks op terug) breek je de celwanden van de partikels open waardoor er cellulose vrij komt. Dit wordt omgezet in suiker. Om geen ruzie met je vrouw te krijgen adviseer ik je om dit in de garage of tuin te doen, aangezien het tijdens het weken een redelijke stinkende geur ontstaat.

Om het duivenvoer te weken neem je een grote pan en doe je het duivenvoer erin met ruim water, ongeveer 1 kilo duivenvoer op 2,5 liter water. Houd er wel even rekening mee dat het duivenvoer tijdens het weken bijna 3x in volume uit kan zetten! Wat extra ruimte tot de rand van de emmer kan dus geen kwaad.

Het weken van duivenvoer

Stap 2: Het duivenvoer is nu klaar om te koken en verder te bereiden. Het beste is om dit ergens tussen de 15 en 30 minuten te laten koken. Persoonlijk kook ik het duivenvoer altijd ongeveer 20 minuten. Gebruik het water dat overblijft van het weken ook om te koken. Zoals ik al eerder beschreef komt tijdens het weken het suiker vrij wat je juist in je partikels wilt behouden. Tijdens het koken is het belangrijk om af en toe even om te roeren en op te passen dat je het niet droog laat koken.

Stap 3: Na het koken laat je de boel even afkoelen, belangrijk is om af en toe wel even in de emmer of pan te roeren zodat het kookvocht goed in de zaden kan trekken en het maximaal kan uitzetten.

Het bereiden van duivenvoer - CarpFeeling - 5

Het kan voorkomen dat je per ongeluk teveel duivenvoer hebt bereid of juist bewust meer maakt, zodat je niet bij elke vissessie opnieuw hoeft te koken. Gekookt is het perfect te bewaren in de vriezer. Zodra je het nodig hebt hoef je het alleen nog maar te laten ontdooien. Door het in porties in te vriezen ben je lekker effectief bezig.

Het bereiden van duivenvoer - CarpFeeling - 6
Nog even ontdooien en klaar voor gebruik

Tips

  • Door duivenvoer in een bulkzak te kopen ben je meestal goedkoper uit. Als je de zak goed donker en dicht bewaart blijft deze lang goed. Check zeker de groothandels bij jou in de buurt eens.
  • Denk bij het bereiden eens na om een extra grote hoeveelheid klaar te maken. Je kan dan kleine porties in de vriezer bewaren zodat je niet bij elke vissessie je duivenvoer opnieuw hoeft te bereiden.
  • Belangrijk is om te weten dat je duivenvoer nooit ongeweekt mag gebruiken. Maar gekookt is het pas echt attractief. 
  • Duivenvoer (en andere partikels) zijn over het algemeen vrij licht en moeilijk op afstand te voeren. Je zult dan dus gebruik moeten maken van een katapultvoerboot of een spod.
Het bereiden van duivenvoer - CarpFeeling - 7
Met een spod kan je perfect je voer op de stek krijgen

Bekijk de stappen terug in deze video

 

Advertentie:

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *