Fake is hot

Fake is hot? Wellicht verwacht je net als google zo’n titel niet bij een visartikel, maar eerder bij plastische chirurgie. Niet is minder waar, fake is zeker hot binnen het vissen!  Vandaag verdiepen we ons in een aantal fake food producten die super handig kunnen zijn in ieders visserij. Fake food is visaas dat gemaakt is om mee te vissen, maar niet bedoeld is voor consumptie. Daarom wordt het enkel aan de hair gebruikt zodat de karper het nooit kan opeten. Waar men ooit huiverig was over dit soort aas heeft men een grote bocht genomen en is bijna iedereen het er over eens dat het een aanwinst is. Imitatie aas kenmerkt zich door zijn drijfvermogen. Bijna alle varianten bezitten deze eigenschap en dat kan erg veel voordelen hebben. Welke voordelen dat zijn zal ik behandelen binnen verschillende soorten fake food.


Google geeft andere resultaten dan dat ik bedoelde...

Vissen met de zig rig (link naar vissen met zig rig ander artikel?) is op het moment erg hot. Met deze visserij wordt veelal gebruik gemaakt van plastic foam of zig bugs. Zig bugs zijn namaak insecten, je hebt ze in allerlei soorten en maten. Je vist deze bugs meestal in de bovenste waterlagen. Insecten zijn het natuurlijke voedsel voor karpers en dus zullen deze namaak insecten vaak ook erg goed in de smaak vallen. Ook kun je deze bugs op de bodem vissen, doormiddel van een pop-up rig. Deze bugs zijn door hun natuurlijke uiterlijk en (vaak) opvallende kleuren zeker het proberen waard!


Zig bugs zijn er in alle soorten en maten (foto: Nash)

Een ander imitatie aas dat vaak gebruikt wordt is nepmaïs. Dit wordt vaak gebruikt om een snowman te creëren en ik ben er een groot fan van. Wanneer je een plastic maïskorrel inzet in combinatie met een boilie krijgt het aas meer drijfvermogen. Het is lichter en wordt zo makkelijker opgenomen door een azende vis. Hierdoor zul je nog eerder een aanbeet kunnen forceren. Dit is vooral erg handig wanneer je met een voerboot vist. Je zult dan een kleine voerstek hebben en de karper zal niet veel snelheid gebruiken om te azen. Wanneer het aas dan weinig weerstand heeft zal jouw haakaas gelijk opgenomen worden. Ook kun je sommige van deze maïskorrels soaken in liquids, waardoor er buiten hun opvallende kleur ook een lekker smaakje aanzit. Buiten de maïskorrel kun je ook een snowman rig maken doormiddel van maggot clusters. Dit zijn stervormige clusters van nepmaden. Deze zijn een ware killer wanneer ze worden ingezet als ‘the finishing touch’, oftewel als kers op de taart. Vaak werkt het erg goed wanneer je twee verschillende soorten kleuren gebruikt. Je hebt dan bijvoorbeeld een zwarte boilie waarop je een rode en blauwe maggot cluster zet. Het haakaas wordt niet alleen lichter en visueler, het beweegt ook meer in het water waardoor karpers het nog eerder kunnen vinden.


Ook deze vis viel voor een bug

Buiten deze bugs, maïskorrels en maggot clusters zijn er nog veel meer nepaasjes. Je kunt het je zo gek niet voorstellen of het bestaat. Het zal je zeker vis opleveren wanneer je het eens probeert. Wees niet bang om te experimenteren met de verschillende soorten nepaasjes. Het is moeilijk te geloven dat super grote vissen worden gevangen met een simpel stukje zwart foam, toch is het echt zo! Ga er zelf ook eens mee aan de slag en hopelijk vang je er een bak mee!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.