Het favoriete boilierecept van: Bob van Biemen

Hoewel veel vissers tegenwoordig hun aas bij een bollenboer kopen valt er nog veel plezier te halen uit het zelf draaien van je boilies. In 'het favoriete boilierecept van...' vragen wij vissers naar hun favoriete recept en hoe zij dit vervaardigen. We bijten het spits af met het favoriete recept van Bob van Biemen. Zijn recept is door hem zelf bedacht en naar eigen zeggen een absolute topper. We laten Bob snel aan het woord:

"Jarenlang heb ik gevist met 1 recept. Het heeft mij veel moeite gekost om dit te perfectioneren en ik heb er ook zeker wat theoretische hulp bij nodig gehad uit het wereldje van bekende aasgoeroes uit Nederland en Engeland. Het resultaat mocht er wezen: een boilie die zowel instant als op een voerstek zijn mannetje weet te staan, zacht genoeg om aantrekkelijk te zijn maar wel taai genoeg om niet door witvis van de hair afgesloopt te kunnen worden. De boilie heeft een bepaalde veerkracht waardoor je hem kunt inknijpen zonder dat hij gelijk inscheurt. Hij kan met gemak 48 uur aan de hair in stromend water worden gevist en daarna van binnen nog goed smaken. Bovendien was het recept machinaal nog net goed te draaien, wat het makkelijk maakte om grotere hoeveelheden te gebruiken tijdens mijn vele uitjes richting de Franse meren en rivieren.

Deze boilie heeft al heel wat mooie karpers opgeleverd
Deze boilie heeft al heel wat mooie karpers opgeleverd

Dit recept heb ik jarenlang geheim gehouden omdat de bol ook in behoorlijk grote getalen verkocht werd bij een zeer bekende Utrechtse hengelsportzaak waar ik toen belangen in had. De klanten kwamen steeds terug voor meer en al snel was dit veruit de best verkochte boilie van het assortiment. Toen ik het bedrijf verliet en mijn recept dus ook meenam werd ik werkelijk bestookt met aanvragen van oude klanten die het recept wilden hebben en die wilden dat ik de boilies voor hun ging maken. Zelf heb ik samen met diverse vismaten nog jaren doorgevist met deze boilies. Ik heb het recept echter nooit vrijgegeven en daar ga ik nu verandering in brengen.

Bob’s Scopex Squid Robin Red boilies

Vooraf een kleine notitie: de onderstaande mix is gebaseerd op een gedraaid gewicht van 40 kg, genoeg voor een vriezertje vol. Het bevat 27,5 kg droge mix met daarbij nog vloeibare bestandsdelen. Als je liever in kleinere hoeveelheden werkt dan dien je de bestandsdelen te delen door 4 (voor 10kg boilies) of 40 (voor 1 kg boilies).

Bob zijn favoriete boilie
Bob zijn favoriete boilie

Flavours:

 • 1 deel Squid & Octopus flavour (was van Ocean Fresh, maar is niet meer verkrijgbaar. Solar is nu de beste optie)
 • 2 delen Scopex (zelfde verhaal, zoek de sterkste en romigste versie die je kan vinden)

In deze verhoudingen mengen met elkaar voordat hij in de mix gaat. Zoek flavours die goed in verhouding met elkaar staan, dus geen 5ml/kg flavour met een 50ml/kg flavour mengen.

Smaakmakers:

 • Poeder sweetner hoog geconcentreerd
 • Zout

Vloeibare ingrediënten:

 • 3 delen Melasse vloeibaar
 • 2 delen Aminol (let op kwaliteitsverschillen, betaal liever meer voor een goede)
 • 1 delen Corn Steep Liquor (CSL)

Deze vloeibare ingrediënten mengen in een grote fles of kleine jerrycan en altijd schudden voor gebruik.

Vaste ingrediënten:

5000 gram - Semolina (fijngemalen tarwe griesmeel)
5000 gram - Soyabloem volvet (zeven voor gebruik)
1250 gram - Polenta grof
1250 gram - Polenta bloem
2000 gram - LT94 vismeel (zeven voor gebruik)
1250 gram - Tarwekiemen
4000 gram - Robin Red (Haits) (zeven voor gebruik)
2000 gram - Lijnzaad geplet
2500 gram - Ei poeder (zeven voor gebruik)
2000 gram - Rijstebloem
500 gram - Pre-digested vismeel
500 gram - Squid concentraat poeder (met hoge wateroplosbare kwaliteit van bijv. CC Moore)
250 gram - Ei albumine (zeven voor gebruik

Werkwijze:

 • Zeef de melen indien nodig met een fijne maden zeef (verkrijgbaar in de hengelsportwinkel)
 • Meng de melen goed door elkaar
 • Meng de flavours en schud ze voor gebruik
 • Meng de vloeibare ingrediënten en schud ze voor gebruik
 • Pak een emmer en vul deze met water, meng zout door het water tot het licht zoutig proeft maar nog wel drinkbaar is (maak er geen zeewater van), los de sweetner op in het zilte water tot het water net zo zoet is als een suikerklontje.
 • Weeg 5kg mix af en stort deze in een mengton
 • Kijk op de etiketten van de flavours naar de optimaal aanbevolen hoeveelheid flavour per 5kg mix en voeg dit toe aan de droge mix
 • Voeg 250ml per 5kg droge mix van de gemengde vloeibare ingrediënten toe
 • Begin met mixen en voeg gestaag het gezoet/zoute water toe tot de mix een goede natheid heeft zonder te plakken
 • Na het mixen goed stevig kneden, de mix moet een homogene massa zijn met een massieve structuur dus geen luchtbellen en of scheuren
 • Nu het deeg dor de spuit drukken, rollen en stomen of koken

Het resultaat van een avondje draaien
Het resultaat van een avondje draaien

Resultaat:

Het resultaat moet een boilie zijn met een gladde mantel en middel-grove structuur die na het drogen intens donker paars van kleur is. De boilie moet nu ook een enorme veerkracht hebben en je moet hem in kunnen knijpen zonder dat hij scheurt. Meestal kan hij na een uur of 2 a 3 drogen al de vriezer in, bij hoge luchtvochtigheid duurt het drogen een dag. Na ontdooien zal de intens donkere kleur een paar tinten lichter geworden zijn.

Tips:

 • Is het deeg te nat geworden, laat hem dan een half uur of indien nodig tot wel een halve dag rusten onder een theedoek
 • Is het deeg te droog, dan kan je extra water door kneden
 • 5 kg laat zich prima mixen in een kleine cementton en met een betonmixer op een stevige klopboormachine

Je kan de mix inpakken in huishoudfolie om meer tijd te kunnen nemen voor de verwerking van deegklont naar balletjes

Een grote spiegelkarper die viel voor de instant werking van de boilie
Een grote spiegelkarper die viel voor de instant werking van de boilie

Variatie:

Deze boilie is niet te berekenen qua voedingswaarden aangezien er ingrediënten in zitten waar de waardes niet bekend van zijn. Je kan er vanuit gaan dat het proteïne gehalte vrij hoog is (30% of meer schat ik in) maar dat is makkelijk te verlagen. Vervang dan simpelweg het ei poeder voor echte eieren. Meng de sweetner door het ei en meng het zout door de droge mix.

Ik heb geen patent op dit recept, het staat een ieder vrij om dit voor zichzelf te maken en ook als je ze wil produceren voor de verkoop. Er staan zeker al mensen in de omgeving van Utrecht te popelen om dit weer te kunnen gebruiken."

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.